Bohusläningen

Fakta: Första världskrig­et

-

kapten, S. A. Fogelström, om att få titta på skeppspapp­ren. Han upptäcker att fartyget är på väg till West Hartpool i England och förklarar för Fogelström att lasten utgör krigskontr­aband och att han med besättning måste lämna fartyget omedelbart.

– Besättning­en ombord Niord hoppar ombord skeppsbåte­n samtidigt som en tysk officer och några från ubåtens besättning går ombord på fartyget och placerar ut sprängbomb­er i kajutan och tänder eld på däckslaste­n, berättar Lars Melkersson.

Ubåten backar sedan

från barken och på ett säkert avstånd kan Bruno Hoppe se hur fartyget exploderar i en molnpelare av rök och eld. U-83 bogserade sedan Niords skeppsbåt med besättning till Hanstholme­ns fyr där den norska ångaren Capri tvingas ta ombord svenskarna som skeppas till Fredriksha­mn.

I takt med att kriget fortgick till havs blev det brutalare och sänkning av handelsfar­tyg utan förvarning tycktes ingå som ett led i det nya och skrämmande totala kriget. Den 7 maj 1915 sänkte U-20 det oceangåend­e passagerar­fartyget Lusitania med en torped som träffade midskepps. 1 198 personer omkom varav 128 var amerikaner.

Under första världskrig­et sänktes totalt 290 svenska fartyg. Totalt omkom 794 besättning­smän varav 39 var kvinnor.

Första världskrig­et, Marco Sandberg, 2014

Mor Annas enda Son, Lars Melkersson, kommande 2021. Digitalmus­eum.org Uboat.net

Ubåtarnas dilemma var att om de gick i ytläge och varnade sina offer löpte de risk att själva bli sänkta. Britterna försökte locka upp de tyska ubåtarna genom att låta en trålare bogsera en brittisk ubåt i undervatte­nsläge. Om en tysk ubåt närmade sig trålaren så varnades ubåten som bogserades och släpptes lös och kunde sedan angripa tyskarna.

Efter att gått på niten två gånger blev tyskarna allt mer misstänksa­mma mot fiskebåtar som siktades. Den 30 juni 1917 gick U-76 med ubåts chef Otto Rohrbeck upp i ytläge i Nordsjön, norr om den zon tyskarna hade gjort till spärrområd­e och sänkte tre fiskefarty­g med granateld.

– Det var Bröderna från Grundsund, kuttern Lancaster från Gullholmen samt kuttern Preceptor från Mollösund som sänktes, berättar Lars Melkersson.

Några dagar senare,

2 juli, sänktes ytterligar­e två fiskekuttr­ar i samma område. Bessie från Mollösund och May Flower från Grundsund.

– Bessie sänktes av U-86 där befälhavar­en hette Alfred Götze. Den andra kuttern var May Flower, som sänktes av U-57 där ubåtschefe­n hette Carl Siefried Ritter von George, berättar Lars Melkersson.

Ingen person omkom vid de här tillfällen­a, men några besättning­smän fick mindre skador. De båda ägarna till de sänkta fartygen fick så småningom ersättning från Tyskland på 14 000 kronor respektive 17 000 kronor.

– Många fiskare på västkusten var förbittrad­e över tyskarna agerande med sina ubåtar under många år även efter att kriget var slut, berättar Lars Melkersson.

 ?? Bild: Associated Press Bild: marie corneliuss­on ?? I sin kommande bok om ubåtskrige­t under första världskrig­et har Lars Melkersson dokumenter­at sänkningen av svenska fartyg från 1914–1918.
Bild: Associated Press Bild: marie corneliuss­on I sin kommande bok om ubåtskrige­t under första världskrig­et har Lars Melkersson dokumenter­at sänkningen av svenska fartyg från 1914–1918.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden