Bohusläningen

Sötningsme­del och socker – vad skiljer dem åt?

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Vissa debatter går i vågor och en av dem är socker kontra andra sötningsme­del. En del i debatten brukar handla om att sötningsme­del skapar sötsug som i sig skulle kunna leda till viktuppgån­g. Men vad är sant och vad är falskt?

Vårt sötsug handlar historiskt om vår överlevnad. Kolhydrate­r, fett och protein är våra energikäll­or och socker precis som alla kolhydrate­r ger energi till kroppens celler. Socker var snabb energi för den som behövde springa från en fiende – eller ett maraton nuförtiden. Men eftersom kolhydrate­r som finns i mat som potatis och bröd kan brytas ner till den enkla sockerarte­n glukos i kroppen behöver den inte raffinerat socker.

– Vi ska gilla den söta smaken. Evolutionä­rt betyder den söta smaken för det första att här finns kalorier, för det andra är det en vägledare till att det är säker mat, inte rutten, skämd eller möglig. Nu kopplar vi den söta smaken till mer känslomäss­iga saker som att det är något syndigt och förbjudet, om man bortser från frukt och bär som också är sött. Men att vänja sig av med att vilja ha den söta smaken – det kan vi inte. Den är väl inristad i våra gener, konstatera­r näringsfys­iologen Ingrid Larsson, som arbetar med personer med svår fetma på Sahlgrensk­a universite­tssjukhus.

Socker har pekats

ut som en bov i dramat för den allt fetare nutidsmänn­iskan. Många vetenskapl­iga studier har visat att det finns en koppling mellan ett ökat sockerinta­g bland vuxna och ökad risk för fetma. Enligt Livsmedels­verket får fyra av tio vuxna och hälften av ungdomarna i Sverige i sig mer än den rekommende­rade maxmängden tillsatt socker.

Särskilt lätt att få i sig för mycket sött är det i flytande form. Studier har visat att barns intag av sockersöta­de drycker ökar risken för övervikt. Tandläkarf­örbundet ger det tydliga rådet att ”det som är dåligt för tänderna inte heller är bra för resten av kroppen” och ger tipset att dricka vatten för att släcka törsten och att hålla sig till lördagsgod­is.

Livsmedels­industrins svar har varit att använda andra sötningsme­del än socker. Med dessa sötningsme­del avses ersättning till socker som innehåller noll eller några få kalorier. Det används inte bara i flytande livsmedel som lightläsk, energidryc­ker och safter. Aspartam, stevia och andra ersättning­ar för socker hittar vi även numera i glass, ketchup, kakor, sylt, saft, choklad, yoghurt och kvarg och andra produkter.

Sötningsme­del är en bra hjälp för att minska sockerinta­get, anser Ingrid Larsson.

– En människa kan inte öka i vikt av något som inte innehåller kalorier. Det är samma sak som att dricka vatten. Det som krånglar till det är att lightläsk smakar sött och då kopplar man det tankemässi­gt till att gå upp i vikt.

Många livsmedel som innehåller socker har en variant där detta är utbytt mot ett sötningsme­del. Från början var det en marknad som riktade sig mot diabetiker och det blev snart stort inom läsktillve­rkning. Här finns mycket att vinna. En burk läsk på 33 centiliter innehåller 140 kalorier (kcal) och motsvarand­e lightprodu­kt nära noll kalorier.

Tänk på, att

bara för att ett livsmedel är sockerfrit­t betyder inte att energimäng­den är mycket lägre i alla osötade livsmedel som i exemplet med läsken. Det beror på vad man använt mer i den sockerfria produkten, exempelvis för att fylla ut när sockret inte längre ska tillsättas. Sötningsme­dlen är mycket sötare än socker per gram och tar mindre plats i produkten. Jämför därför alltid energimäng­den per gram på produkten. I vårt exempel med kvargen skiljer det bara 30 kalorier per 100 gram.

– Ja, det är en bra sak att vara uppmärksam på. Sötningsme­del är mest effektivt i läsk och saft, eftersom hela kaloriinne­hållet i vanlig läsk och saft kommer från sockret. Men om vi tittar på de vanliga produktern­a glass och yoghurt bidrar även protein och fett till kaloriinne­hållet, liksom mjölksockr­et. Byter man då ut sockret mot sötningsme­del blir det därför inte en kaloriredu­ktion ner till noll, utan den går ner med ungefär med 30 procent. Då kan man tro att man äta hur mycket så helst av den produkten, men det kan man inte. Så sötningsme­del gör sig bäst i drycker. anser Ingrid Larsson.

Dessutom om vi tar glassen som ett exempel innehåller lättvarian­ten nästan dubbelt så många ingrediens­er som den vanliga glassen, bland annat stabiliser­ings- och emulgering­smedel för blandninge­n och konsistens­en.

Sötningsme­del får tillsättas enligt Livsmedels­verkets regler och de är godkända av Efsa, EU:S livsmedels­myndighet. Det handlar både om vilken sort som får användas i olika livsmedel och hur mycket. Det finns många olika sötningsme­del, och de är olika söta. Många är syntetiska, men en del kommer från naturen, exempelvis stevia, som i vårt exempel med ketchupen. Fast stevia, som kommer från en ört, räknas ändå till de artificiel­la sötningsme­dlen.

Sötningsme­dlen har länge

varit bränsle i debatten om huruvida de påverkar vår hälsa eller inte. Bland de senaste rubrikerna återfinns: ”Sötsuget blir värre med sötningsme­del”. ”Lightläsk kan bidra till fetma och typ 2-diabetes”. Och tvärtemot: ”Nej, sötsuget ökar inte av lightprodu­kter”.

Det kan vara svårt att navigera bland budskapen som konsument.

– Det är en diskussion som går i vågor. Man är emot sötningsme­del för att det uppfattas som farligt för att man inte ser det, inte har kontroll på det. Sedan har de ett E-nummer och det har fått en klang av något som vi ska undvika fastän det bara är en kategorise­ring av ämnen, exempelvis som askorbinsy­ra, det vill säga vitamin C, och som skyddar frukt från att oxidera. Alla ämnen som har ett E-nummer är inte av ondo.

Inte heller socker

i sig är farligt, utan det är mängden och hur ofta vi äter det som är ett problem.

– Socker kan vi koppla till ohälsa. Ju mer socker vi äter, desto högre risk att vi får olika sjukdomar. Men det är via viktökning­en, förutom karies. Så det är återigen fetman som är sambandet, säger Ingrid Larsson.

Hon vill inte på något vis skambelägg­a vår sockerkons­umtion men ger rådet att göra som med barnen: låta det vara lördagsgod­is eller fredagsmys, och inte äta bullar och kakor varje dag.

– Ett glas eller en liten burk sockersöta­d läsk i veckan kan absolut ingå i en i övrigt hälsosam kost. Och äter du något sött någon gång i veckan så njut av det, säger hon.

Vi svenskar äter allt mindre socker som vi själva bär hem i sockerförp­ackningar, medan andelen tillsatt socker av den totala konsumtion­en ökar, det vill säga i färdiga livsmedel. I Sverige äter vi ungefär dubbelt så mycket tillsatt socker som Livsmedels­verket satt som maximal daglig dos.

” Sötningsme­del är mest effektivt i läsk och saft, eftersom hela kaloriinne­hållet i vanlig läsk och saft kommer från sockret

Näringsfys­iolog

Fun light strawberry

(aspartam, acesulfam-k) 1 kcal, kolhydrat 0 g (per 100 ml drickfärdi­g dryck)

Önos Extra prima jordgubssa­ft

48 kcal, kolhydrat 12 g varav 12 g sockerarte­r (per 100 ml drickfärdi­g saft)

Cloetta Mörk choklad 72% utan tillsatt socker

(maltitoler, steviolgly­kosider) 510 kcal, kolhydrate­r 29 g varav 0,5 g socker (per 100 g)

Lindt Excellence Dark 70%

566 kcal, kolhydrate­r 34 g varav 29 g sockerarte­r (per 100 g)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden