Bohusläningen

Rättvisepa­tos gick i arv

-

Vår profil kan sticka. Och hon kan virka. Det fick hon lära sig som liten. Hennes föräldrar var stränga. Om hon inte virkade fick hon inte titta på tv. Därför jobbade hon på. Med tiden blev det flera stora täcken. Det har hennes syster berättat i en tidningsin­tervju.

Vidare gick hon i kyrkan. Där var hon medlem i kören. Vår profil kan sjunga. Hon är musikalisk. Det kan vara ett arv från hennes mamma, som också ägnade sig åt sång i sin ungdom.

Vår profil heter Devi. Hon har flera strängar på sin lyra. Bland annat är hon duktig på att laga indisk mat. Det är också ett arv hemifrån.

Hennes föräldrar var mycket politiskt medvetna. De ville ha en bättre värld. Därför deltog de ofta i olika protestmar­scher. Deras barn fick följa med, trots att de var mycket små.

Till Devis absolut

tidigaste minnen hör deltagande­t i de här marscherna. Hon minns hur hon gick med i ledet, omgiven av en massa vuxna som ropade efter ”rättvisa”. Då förstod hon inte vad det ordet betydde. Det lärde hon sig först när hon blivit äldre.

Vår profil är inte så där fruktansvä­rt gammal. Hon är född 1964. Men hon har redan hunnit skriva sina memoarer. De kom ut i januari 2019.

Memoarerna handlar mest om hennes politiska verksamhet. De kan bli en rätt seg läsning för den som inte är insatt i det politiska spelet i USA.

Nu har vår

profil emellertid hamnat i rampljuset på ett sätt som hon kanske inte hade räknat med. Hon har blivit erbjuden ett nytt, fint jobb som kan dra med sig många överraskni­ngar. Därför måste hon kanske skriva nya memoarer. Det är i så fall inte något ovanligt. Nu för tiden händer det att kända personer skriver sina memoarer både två eller tre gånger.

Hon har också

skrivit en barnbok. Den heter ”Superheroe­s are everywhere” och kom även den ut 2019.

Vår profil har alltså en litterär ådra. Det är helt uppenbart. Hon borde söka medlemskap i det amerikansk­a författarf­örbundet. Där skulle hon säkert bli antagen, vilket skulle kunna leda till stora stipendier och många litterära priser.

Den som vill veta något om vår profil hittar lätt uppgifter om hennes studier, hennes yrkesverks­amhet och hennes politiska karriär. Däremot finns det inte mycket skrivet om hennes privatliv. Vill man veta något om det, måste man ta en omväg. Då bör man i stället söka uppgifter om hennes pappa, hennes mamma, hennes syster eller hennes man Douglas. Dem står det mer om, märkligt nog.

Vi tar pappan

först. Han heter Donald och var ekonom. Donald kom från Jamaica. Efter studier i hemlandet och London flyttade han till USA. Där avancerade han så småningom till professor i ekonomi vid Stanfordun­iversitet i Kalifornie­n.

Som ung student träffade Donald en flicka som hette Shyamala. Hon var också student och kom från Indien. De gifte sig redan innan de var klara med sina studier.

Shyamala gjorde också karriär. Hon blev cancerfors­kare. De fick två flickor tillsamman­s. Men deras äktenskap blev kort. Det tog slut när vår profil bara var sju år gammal.

Det blev Shyamala

som fick ta hand om barnen. Devi har alltid talat mycket varmt om sin mamma, som dog 2009. Hon har inte samma känslor för sin pappa.

Däremot har hon en mycket god kontakt med sin två år yngre syster Maya. De har alltid ställt upp för varandra på alla sätt.

Vår profil har långt mörkt hår, bruna ögon, är 157 centimeter lång och väger 61 kilo. Hon är framgångsr­ik och har pengar på banken. Trots det tycks hon inte ha varit inblandad i särskilt många kärleksäve­ntyr.

Men det finns dock ett sådant som väckt en viss uppmärksam­het. Det var när vår profil sällskapad­e med en man som hette Willie i mitten på 90-talet. När de träffades var hon 29 och hans 60. Dessutom var han gift. Men det gjorde inte så mycket. Förhålland­et varade fram till 1996 då Willie valdes till borgmästar­e i San Fransisco.

Nu har hon hamnat i rampljuset på ett sätt som hon kanske inte hade räknat med

Det har emellertid

ordnat sig för vår profil. År 2013 träffade hon sin tillkomman­de på en blind date. Han heter Douglas och är jurist. De gifte sig 2014. Douglas har två flickor sedan tidigare. Hans exfru heter Kerstin. Det låter svenskt.

Vår profil kommer bra överens med Kerstin. De två flickorna trivs bra med sin styvmor. Kanske kan hon lära dem att sticka eller virka, om hon någon gång skulle få lite tid över från sitt viktiga politiska uppdrag.

Vem är hon?

Förra veckans profil:

Stig Cederholm. Föddes i Jönköping den 21 januari 1905. Svensk författare och journalist. Var upphovsman till den litterära figuren Åsa-nisse. Cederholm dog i Växjö den 17 april 1980.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden