Bohusläningen

Drama väntar LSK – som drömmer om allsvenska­n

- Joel Hansson joel.hansson@bohuslanin­gen.se 073-3443753

Tredje raka serieseger­n, eventuella derbyn mot Rössö och en fortsatt dröm om att gå direkt upp i allsvenska­n. Det är mycket som ligger i potten för Ljungskile inför slutstride­n i serien. Men de har satt sig i en knivig situation.

Fem raka seriesegra­r och spel i allsvenska­n 2023.

Det var den skyhöga målsättnin­gen när Ljungskile startade sitt damlag för snart tre år sedan. Den planen gäller fortfarand­e.

Satsningen hade aldrig varit möjlig utan klubbens hemliga investerar­e och hans företags öronmärkta pengar till laget. Något som Bohuslänin­gen har skrivit om tidigare.

Hittills går allt

enligt ritningarn­a, men inför avslutning­en i division 2 har LSK oddsen emot sig. Med två omgångar kvar ligger de ”bara” tvåa bakom IK Zenith. Lagen har lika många poäng, men Ljungskile har sex mål sämre i målskillna­d och bara en av klubbarna kan gå upp i division 1.

– Det kommer att bli tajt, men jag tror absolut att vi har goda chanser att vinna serien ändå, säger mittbacken Julia Ringmark.

På lördag åker hennes LSK till Dalsland. Där väntar tabelljumb­on Eds FF som bara har tagit en poäng i år.

– Först och främst måste vi vinna mot Ed. Men sedan ligger det i bakhuvudet att vi också måste göra många mål ifall det skulle bli en målskillna­dsaffär med Zenith. Samtidigt får vi inte bli för offensiva, då kan det istället låsa sig för oss. Det var lite så i den senaste matchen när vi ledde med 3–0 i paus.

Julia Ringmarks hjärta

pumpar för LSK och hon säger att hon älskar allt med klubben. 24-åringen har varit med från starten av den långa och tuffa resan mot allsvenska­n. Hittills har det betytt seriesegra­r i både fyran och trean.

– Det skulle betyda oerhört mycket för klubben om vi gick upp i division 1, men också mycket för oss som lag. Det är serieseger vi har siktat in oss på och det är vad som krävs för att följa planen om vi ska gå raka vägen upp i allsvenska­n.

Julia Ringmark har aldrig spelat i division 1 tidigare och hon skulle älska att få chansen att få spela på en så hög nivå.

– Det hade varit en jättehäfti­g upplevelse, speciellt eftersom jag brinner så mycket för LSK. Vad jag vet, så har klubben aldrig haft ett damlag så högt upp i seriesyste­met. Och nu när det går lite tuffare för herrlaget, så hade det varit skönt om vi kunde gå upp.

Ni har som mål att gå direkt upp i allsvenska­n. Vad händer om ni misslyckas med att vinna serien i år?

– Jag vet faktiskt inte. Det enda vi i laget har fått till oss är att det är målsättnin­gen som gäller om våra sponsorer ska fortsätta att satsa på oss. Så jag vet inte riktigt vad som händer om vi inte lyckas.

Det måste vara en stor press för er spelare?

– Det är absolut en press eftersom jag tycker att det är viktigt att de satsar på damerna. Sedan har jag märkt på tjejerna i LSK:S ungdomslag att vi i A-laget är viktiga. De tycker att det är roligt med förebilder inom föreningen och många yngre spelare har som mål att en dag spela i klubbens seniorlag.

Är du rädd för att laget skulle försvinna om ni missar serieseger­n?

– Nej. Men då kanske duktiga spelare i vårt lag väljer att söka sig till klubbar högre upp.

Hur mycket inspirerar det dig att eventuellt spela i samma serie som Rössö nästa år?

– Det skulle vara jättekul med derby. Rössö har alltid varit det bästa laget i Uddevalla, så det vore kul om vi kunde utmana dem och visa att vi är med i leken om att vara bäst i kommunen, säger Julia Ringmark.

 ??  ??
 ?? Bild: Joel Hansson ?? ”Hittills har allt gått enligt plan, men det kommer att bli svårare och svårare ju närmare vi kommer allsvenska­n. Den här säsongen har vi märkt att vi har mött mycket bättre motstånd än tidigare”, säger mittbacken Julia Ringmark (i mitten). Arkivfoto.
Bild: Joel Hansson ”Hittills har allt gått enligt plan, men det kommer att bli svårare och svårare ju närmare vi kommer allsvenska­n. Den här säsongen har vi märkt att vi har mött mycket bättre motstånd än tidigare”, säger mittbacken Julia Ringmark (i mitten). Arkivfoto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden