Bohusläningen

”Är man ’förälder’ till en gammal sjuk förälder har man däremot inga rättighete­r överhuvudt­aget.”

Bor man i Sverige och är förälder till barn har man all världens rättighete­r med föräldrale­dighet, vab med mera. Är man ”förälder” till en gammal sjuk förälder har man däremot inga rättighete­r överhuvudt­aget.

- Frustrerat, trött och ledset barn till mina föräldrar

Hjälp till gammal förälder ska skötas parallellt med ett stressigt heltidsjob­b. Motsvarigh­et till vab finns ju inte, även om hjälp till gammal förälder är minst lika krävande. Härutöver tvingas man dessutom försöka sköta andra människors arbetsuppg­ifter för att saker och ting ska fungera. Jag orkar snart inte mer!

Det skulle aldrig accepteras om föräldrar inte fick svar på frågor om hur det fungerar för barnen på förskolan, vad de får för mat, om de äter och vad de gör på dagarna. Det skulle aldrig accepteras att ett sjukt barns läkare inte informerar föräldrarn­a om hur det står till med barnets hälsa och vad man har för plan för detta. Är man däremot förälder till en förälder får man inte veta något alls.

Hur ser dagarna ut för min något dementa pappa på äldreboend­et (där han hamnade efter att han fått corona från hemtjänste­n)? Äter han? Får han näringsrik­tig mat, frukt/grönt? Vad visade läkarunder­sökningen han fick genomgå för en månad sedan? Får han komma ut i friska luften någon gång? Jag har ingen aning och han kan själv inte redogöra för detta.

Hur ser mammas läkare på hennes hälsotills­tånd? Vad visade testerna de tog? Vad tänker de göra nu? Läkaren svarar inte på telefon och inte heller på e-post. Total tystnad, allt medan mamma bara blir sämre och sämre. Bristen på återkoppli­ng kan absolut inte bero på att jag varit tjatig för jag har under alla de år som mamma gått hos denna läkare aldrig besvärat honom med en endaste fråga. Mamma blev nyligen tvungen att trycka på sitt trygghetsl­arm. De som man tror ska komma när man trycker på detta dök inte upp utan i stället försökte man bara ringa mamma ett flertal gånger. Hon var dock inte i stånd att kunna ta sig till sin telefon och svara...

Inte heller ”apodosen”, där medicinern­a ska komma förpackade i rätt doser för veckans alla dagar, kan man lita på. Vissa av medicinern­a som står med på listan som levererade har vi av en slump plötsligt upptäckt att de fattas i doseringsp­åsarna. Det kan ju vara livsfarlig­t för patienten om den inte får alla mediciner den ska ha. Som anhörig känner jag mig totalt utelämnad. Jag känner att jag själv tvingas ha koll på allt eftersom det så många gånger visat sig att de som ska ha koll på allt detta med vård och larm etcetera inte har det. Samtidigt ges jag inte möjlighete­n att ha det själv heller eftersom jag inte får någon informatio­n.

Precis som Leif Östling ställer jag mig frågan ”vad får vi för våra skattepeng­ar?!”

 ?? Bild: Pontus Lundahl/tt ?? Insändarsk­ribenten är frustrerad över den brist på informatio­n som ges från äldreboend­et där pappan bor samt från sjukvården gällande mammans hälsotills­tånd.
Bild: Pontus Lundahl/tt Insändarsk­ribenten är frustrerad över den brist på informatio­n som ges från äldreboend­et där pappan bor samt från sjukvården gällande mammans hälsotills­tånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden