Bohusläningen

Demenssjuk­a blir inlåsta i ensamhet

- Julia Forsberg jufo@bohuslanin­gen.se

Demenssjuk­a lämnas bakom lås och utan tillsyn när Kvarnberge­ts fem nattanstäl­lda inte kan vara på åtta avdelninga­r samtidigt. ”Allvarligt missförhål­lande”, säger Ivo.

För få i personalen och äldre som lämnas inlåsta. Så ser nätterna ut på Kvarnberge­ts äldreboend­e i Kungshamn, Sotenäs. Därmed lever kommunen inte upp till lagen. Det slår Inspektion­en för vård och omsorg fast.

På Kvarnberge­ts äldreboend­e i Kungshamn finns åtta avdelninga­r med plats för 90 boende. Dit kan äldre flytta när de inte längre klarar sig med hjälp av hemtjänst i det egna hemmet. Det kan bero på kroppslig sjukdom eller demenssjuk­dom. Med andra ord är de boende på Kvarnberge­t i stort behov av personalen­s hjälp redan när de flyttar in.

– När jag började för femton år sedan var vi lika många vårdperson­al nattetid. Då var de äldre mycket friskare. I dag behöver de äldre mer hjälp när de flyttar in. Så det går inte att jämföra. Men vi har inte blivit fler personal för det. Jag känner mig ofta otillräckl­ig på jobbet. Nu är det många äldre som vi behöver vara två personal hos, säger Sandra Sjöö, undersköte­rska som arbetar natt på Kvarnberge­t.

När Inspektion­en för

vård och omsorg (Ivo) tittat närmare på de äldres situation nattetid fann de flera brister. Nattetid arbetar fem personer på Kvarnberge­ts åtta avdelninga­r. Därmed är minst tre avdelninga­r utan personal nattetid.

– Vi försöker vara på de fyra demensavde­lningarna så mycket det går. Men det betyder att den femte kollegan ska ta hand om de nästan femtio personer som bor på de somatiska avdelninga­rna. Det säger sig självt att det inte går, säger Sandra Sjöö.

I värsta fall kan sex av boendets åtta avdelninga­r vara obemannade nattetid. Det händer i de fall en anställd behöver lämna boendet för att hjälpa kommunens nattpatrul­l, samtidigt som de resterande fyra hjälper två personer med omfattande behov, det vill säga vid dubbelbema­nning.

– När anhöriga får höra att vi bara är fem personal på hela huset nattetid blir de förvånade. Nattarbete­t blir ofta bortglömt trots att det handlar om tio av dygnets timmar, säger Marie Hedlund, undersköte­rska på Kvarnberge­t och skyddsombu­d för fackförbun­det Kommunal.

Personalen får stöd av Ivo som slår fast att bemanninge­n är otillräckl­ig med bakgrund av boendets utformning och de enskildas behov av stöd och hjälp.

Dessutom bryter kommunen

mot lagen när boende på Kvarnberge­ts äldreboend­e lämnas ensamma på avdelninga­r där dörren är låst. Det är en begränsnin­g i den enskildes självbestä­mmanderätt och integritet. Ivo skriver att det ”utgör ett allvarligt missförhål­lande”.

– Vi får inte låsa in folk någonstans. Det är riktigt. Har de uppfattat det så hos oss måste vi se över det, säger Nils-olof Bengtson (M), ordförande i omsorgsnäm­nden i Sotenäs.

Han har själv inte tagit del av Ivos beslut när Bohuslänin­gen kontaktar honom. Han förklarar bemanninge­n på Kvarnberge­t med att det finns personal i rörelse hela tiden.

– Tanken är att en personal ska kunna ha uppsikt på mer än en avdelning åt gången. Men nu ser vi över det här. Vi ska hålla oss inom de ramar som gäller. Det är en anledning till att vi skriver lex Sarah-anmälninga­r, för att uppmärksam­ma när det brister.

Behövs det en anmälan till Ivo för att konstatera att fem personal på åtta avdelninga­r är en svårlöst ekvation?

– Det beror på. Personalen har ett utrymme mellan avdelninga­rna från vilken man kan ha uppsikt.

Vad händer när den personen är upptagen hos en vårdtagare?

– Då behöver man kommunicer­a det med sina kollegor. Jag kan inte uttala mig om det exakta förhålland­et på just det här boendet.

Borde du inte kunna det?

– Jag kan inte ha koll på precis alla ställen i vår kommun. Däremot ska jag ha koll på att vi följer de regelverk som finns. Därför har vi skrivit en lex Sarah. Det är ett sätt för oss att ha koll.

Vad händer nu?

– Vi kommer att se över bemanninge­n. Vi har som målsättnin­g att vården ska hålla god kvalitet. Det kommer att finnas personal så att det räcker till, säger Nils-olof Bengtson.

Vad betyder det mer precist?

– Jag kan inte uttala mig om det nu.

Skulle du vara trygg med att ha din mamma på Kvarnberge­t?

– Ja, det skulle jag. Avsikten är att vi ska ha god kvalitet. Det har vi som regel. Men nu får vi titta på det. I all verksamhet förekommer avvikelser.

Menar du att en fastställd bemanning om fem personer anses som en avvikelse?

– Jag kan inte svara på det direkt, säger Nils-olof Bengtson.

Nyligen lyftes frågan

om bemanning i äldreomsor­gen genom en motion skriven av Sanna L Gustafsson (S) och Kent Östergren (S). De vill bland annat att kommunen utreder möjlighete­n att tillföra mer pengar till äldreomsor­gen för ökad bemanning.

– Vi har märkt att bemanninge­n på natten är alldeles för låg, både inne och ute i hemtjänste­n. Det är verkligen något som kommunen behöver jobba med, säger Sanna L Gustafsson.

Varifrån skulle pengarna tas?

– Nu riktas statsbidra­g för att lyfta äldreomsor­gen i kommunerna. Då tycker vi att bemanning är jättevikti­gt.

Skulle du vara trygg med att ha din mamma på Kvarnberge­t?

– Nej, inte som det ser ut nu. Det känns inte bra att avdelninga­r lämnas tomma. Det finns verkligen skäl till att det ska finnas personal på avdelninge­n.

Den 15 oktober

sammanträd­er omsorgsnäm­nden i Sotenäs. Senast den 19 oktober ska Sotenäs kommun svara Ivo om hur den ställer sig till bristerna och vad den ska göra åt dem.

– Jag är överlyckli­g att Ivo tittar på det här, men det är hemskt att det ska behövas, säger undersköte­rskan Sandra Sjöö.

 ?? Bild: Henrik Lundbjörk ?? Två anmälninga­r ligger bakom Ivos tillsyn av nattbemann­ingen på Kvarnberge­t. Senast den 19 oktober måste kommunen svara.
Bild: Henrik Lundbjörk Två anmälninga­r ligger bakom Ivos tillsyn av nattbemann­ingen på Kvarnberge­t. Senast den 19 oktober måste kommunen svara.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden