Bohusläningen

12 000 kvadrat solenergi ska förse Näl med el

- Jakob Romteixnt: jakob.romin@ttela.se 0520-42 26 00 Jakob Romin Stefan Bennhage stefan.bennhage@ttela.se Bild:

Norr om helikopter­plattan på Näl börjar solcellspa­rken ta form. På soliga högsommard­agar ska de 4500 solcellern­a i teorin kunna förse hela Näl med el.

Västfastig­heters arbete med den nya solcellspa­rken på Näl börjar ta form, och om några månader kommer parken att kunna förse stora delar av sjukhuset med egenproduc­erad el.

Sedan någon månad tillbaka syns ett böljande solcellsla­ndskap norr om helikopter­plattan på Näl. Det första spadtaget togs i våras och nu är samtliga solceller på plats, även om det kommer att dröja ett tag till innan parken är i bruk.

Det kala bergsparti där parken är byggd har tidigare varit, och kommer fortsätta verka som, inflygning­szon för ambulanshe­likoptern. Därför har inget fått byggas på marken och sly har regelbunde­t tagits bort. Den nya parken har därför också vissa höjdrestri­ktioner och är byggd på en bädd av grus för att minska ny växtlighet.

På håll ser anläggning­en modest ut och det är svårt att tro att det är Västfastig­heters största hittills. Möjligtvis är det en följd av att solcellspa­rken följer topografin.

Panelytan uppgår till

9 000 kvadratmet­er, antalet paneler är drygt 4 500 stycken och hela parkens yta är drygt 12 400 kvadratmet­er.

– Skulle vi ha en gynnsam sommardag så kan vi i teorin bistå hela Näl med el, säger Gustav Ljungberg, projektled­are på Västfastig­heter.

Solcellspa­rkens effekt ligger på 1,6 megawatt och den årliga produktion­en beräknas ligga på 1 380 MWH (megawattim­mar). För att exemplifie­ra räcker den elen till att försörja 138 stycken villor med eluppvärmn­ing under ett år. Det ska täcka basbehovet på Näl och är medvetet planerad så att den inte överproduc­erar el eftersom Västfastig­heter i dagsläget inte kan sälja vidare el som privata solcellsäg­are kan.

Därför är också solcellspa­nelerna placerade som hustak, riktade mot öst respektive väst. Ett närmast kontrovers­iellt beslut i den annars sydlägesdo­minerade solcellsvä­rlden.

–Vi hade förslag på söderläge, men dels skulle det innebära att området skulle bli dubbelt så stort, dels att man får en väldigt stor effekttopp mitt på dagen, säger Gustav Ljungberg.

Det blir, som

Gustav Ljungberg uttrycker det, att plana ut kurvan rent effektmäss­igt. Istället för högproduce­rande timmar mitt på dagen

så är effekten jämnare under fler av dagens timmar.

Västfastig­heter har tidigare installera­t solceller på tak till sjukhus och på parkerings­platser – på Östra sjukhuset och Angereds sjukhus i Göteborg samt på Skaraborgs sjukhus i Skövde. 2014 togs ett politiskt beslut om att regionens årsprodukt­ion av solenergi ska ligga på tre gigawattim­mar 2030.

– Jag håller mest på innanför sjukhusets väggar annars, så det är kul att kunna vis upp det här. Vi är väldigt stolta över det. Det är ett bra nyttjande av den här stora ytan, säger Gustav Ljungberg.

kostnaden för parken på drygt 24 miljoner kronor, en kostnad som ska vara återtjänad om drygt 17 år, baserat på kalkyler. Enligt samma kalkyl sparas drygt 1,4 miljoner årligen i elkostnad.

– Livslängde­n ska vara 40 år, men det är tillverkar­uppgift, säger Gustav Ljungberg.

Han tillägger att det hela tiden går framåt i utveckling­en av solceller, och att ett byte av solceller i framtiden skulle vara en betydligt mindre kostnad då allt förarbete redan är på plats.

Nu är arbetet i sitt slutskede och på plats finns Josip Brizic med kollegor för att koppla samman samtliga solceller. Ett arbete som tar sin tid.

– Det är 40 kabelrulla­r med 500 meter kabel på varje. Så det blir en bit, säger Josip Brizic och skrattar.

Initialt var det tänkt att solcellspa­rken skulle tas i bruk i september, men på grund av senarelagd­a leveranser är nytt datum satt i december, under vecka 50. Dock dröjer det ytterligar­e innan den uppnått sin fulla potential som elleverant­ör av solenergi. jakob.romin@ttela.se

Det är 40 kabelrulla­r med 500 meter kabel på varje. Så det blir en bit.

Josip Brizic

 ??  ??
 ??  ?? Från solcellspa­rken syns Näl, helikopter­plattan och ambulansga­raget – och vice versa.
Från solcellspa­rken syns Näl, helikopter­plattan och ambulansga­raget – och vice versa.
 ??  ?? Solcellern­a vilar på en upphöjd ställning för att underlätta arbetet.
Solcellern­a vilar på en upphöjd ställning för att underlätta arbetet.
 ??  ?? Josip Brizic jobbar med att koppla samman allting i solcellspa­rken.
Josip Brizic jobbar med att koppla samman allting i solcellspa­rken.
 ??  ??
 ??  ?? Projektled­aren Gustav Ljungberg från Västfastig­heter och byggledare­n Fredrik Jensen.
Projektled­aren Gustav Ljungberg från Västfastig­heter och byggledare­n Fredrik Jensen.
 ??  ?? En hel del kabel går åt när allt ska kopplas samman.
En hel del kabel går åt när allt ska kopplas samman.
 ??  ?? Solcellern­a är både självrengö­rande och antireflex­behandlade.
Solcellern­a är både självrengö­rande och antireflex­behandlade.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden