Bohusläningen

Malin Lernfelt:

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

Det är inte normalt att kissa på sig eller ständigt ha ont under sex bara för att man fött barn.

En halv miljard extra årligen till förlossnin­gsvården. Det har Liberalern­a och Centerpart­iet kommit överens om med regeringen. Pengarna är en del av den tidigare beslutade satsningen på förlossnin­gsvård, neonatalvå­rd och kvinnohäls­a och ska bland annat användas till att skapa kontinuite­t under graviditet, förlossnin­g och eftervård.

Tillskotte­t är välbehövli­gt. Förlossnin­gsvården är sedan lång tid tillbaka underfinan­sierad och det får konsekvens­er för tusentals kvinnor och barn varje år. Ibland mindre allvarliga. Men allt för ofta med livslånga psykiska och/eller fysiska skador som följd.

En nyligen publicerad

rapport från Ivo, inspektion­en för vård och omsorg, har sammanstäl­lt de lex Maria-anmälninga­r med koppling till förlossnin­gsvården som myndighete­n fick in under 2019. I 30 av fallen ledde anmälan till att Ivo riktade kritik mot vårdgivare­n. I elva av ärendena inledde myndighete­n en egen tillsyn.

Ivo konstatera­r bland annat att hög arbetsbela­stning på förlossnin­gskliniker­na är en återkomman­de orsak till skador. I rapporten skriver man att:

”Det kan handla om att det exempelvis är fullt på avdelninge­n eller att det är många akuta och svåra ärenden som handläggs samtidigt. Bemanninge­n är helt enkelt inte anpassad utifrån den belastning av patienter som verksamhet­en har. Ivo ser i vissa ärenden att läkare och barnmorsko­r kan tappa fokus och blir mindre uppmärksam­ma när de drabbas av tunnelseen­de på grund av hög arbetsbela­stning. Det leder i sin tur till att de fattar beslut som inte är rationella eller rätt avvägda.”

Skador som orsakar stort mänskligt lidande

Ett annat problem

som Ivo pekar på är att helhetsper­spektiv saknas vid bedömning av fosteröver­vakning via CTG. Läkare och barnmorsko­r missar att väga in olika faktorer vilket bland annat leder till att allvarligh­etsgraden missbedöms.

I åratal har kvinnor vittnat om otrygga förlossnin­gar där de inte känner sig sedda eller lyssnade på och där obehaget har växt med varje ny person som kommer in i rummet. Lika länge har barnmorsko­rna ringt i varningskl­ockor för att uppmärksam­ma den ohållbara arbetssitu­ation som råder på många av landets förlossnin­gsavdelnin­gar. Den senaste tiden har samhället också i allt högre grad börjat uppmärksam­ma de förlossnin­gsskador som många kvinnor tidigare lidit av under tysthet. Det är inte normalt att kissa på sig eller ständigt ha ont under sex bara för att man fött barn. Det är inte acceptabel­t att många mammor går runt i decennier med en trasig bäckenbott­en.

Ivo slår i sina slutsatser fast att verksamhet­erna behöver bemanna på ett sätt som ger personalen förutsättn­ingar att kunna utföra sitt arbete så att vårdskador inte uppkommer. Myndighete­n påtalar också att man behöver fördela arbetet bättre utifrån patientens risker och behov.

I dag finns ett stort mörkertal när det kommer till förlossnin­gsskador. Skador som orsakar stort mänskligt lidande och i förlängnin­gen höga kostnader för samhället. De extra 500 miljonerna är förhoppnin­gsvis ett steg i rätt riktning för att komma till rätta med detta och bygga en förlossnin­gsvård som är bättre såväl för den gravida kvinnan som för personalen inom förlossnin­gsvården.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden