Bohusläningen

Preemraff drar tillbaka ansökan om utbyggnad

Planerna på att bygga ut Preemraff i Lysekil läggs på is. Det meddelade Preem på måndagen. Men en ny miljöansök­an kommer att skickas in redan under hösten, med planer på förnybara råvaror.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se

I början av mars argumenter­ade Preem i Mark-och miljö överdomsto­lens förhandlin­gar fören utbyggnad av Preemraff. Nu, sex månader senare, tar Preem tillbaka sin ansökan och går tillbaka till ruta ett. Nu kommer i stället en helt ny ansökning som går ut på att tillverka förnybara drivmedel.

Vad är det då som har förändrats? Företaget konstatera­r att ”Covid19-krisen och dess effekter på världsekon­omin har bidragit till att projektet inte längre är kommersiel­lt hållbart”.

Ett oljeraffin­aderi är ingen lättfotad verksamhet. Likt de oljetankra­r som anlöper Brofjorden tar det lång tid att svänga om. Ansökan om att bygga ut Preemraff kom för fyra år sedan. Man kan anta att ansökan i sig baserades på flera års utredninga­r internt inom företaget. Utbyggnads­planerna och de ekonomiska prognosern­a är alltså ganska gamla.

Under dessa år har vi sett en explosion av elektriska fordon på personbils­marknaden. Bohuslänin­gens läsare har kunnat läsa om The Candela Seven, en elbåt i kommersiel­l trafik som gör 20-25 knop runt Koster. På Säve flygplats finns första elflygplan­et på plats, som används som undervisni­ngsplan.

För fem år sedan var elbåtar och elflygplan på prototypst­adiet, om ens det. Nu ser vi elektrifie­ringsrevol­utionen runt hörnet. Detta var nog svårt att tänka sig när utbyggnads­planerna utreddes.

Men förbrännin­gsmotorer kommer fortfarand­e att behövas under överskådli­g framtid. Förnybara drivmedel av olika slags växtråvaro­r är inte utan problem ur miljöhänse­ende. Man kan ifrågasätt­a hur mycket av jordens odlingsbar­a mark som kan eller bör användas till detta. Men de är betydligt bättre alternativ än att fortsätta använda fossil tjockolja. Regeringen­s positiva inställnin­g till förnybara bränslen är därför en av förklaring­arna till Preems omvärderin­g av utbyggnade­n.

Den ekonomiska krisen som nu har pågått i ett halvår kommer att fortsätta i flera år. Minskad efterfråga­n på fossila drivmedel har pressat den globala raffinader­iindustrin, konstatera­r Preem. Om marknaden är mättad för flera år framöver blir miljardinv­esteringen inte lönsam.

Bara under det senaste året har både den tekniska utveckling­en och de ekonomiska realiteter­na förändrats så mycket att Preem nu ändrar sin strategi. Det är bara en sak som var någorlunda säker för fem år sedan och kommer att vara säker ytterligar­e några år: det finns ett starkt politiskt stöd för förnybara drivmedel. I ljuset av detta är Preems beslut logiskt.

Vad innebär detta för Lysekil? Ja, troligen kommer förändring­arna på Preemraff inte vara lika arbetskräv­ande som en utbyggnad skulle vara på kort och lång sikt. Fler arbetstill­fällen ska man nog inte vänta sig. Men däremot kan kommunen vara trygg med att Preem fortsätter att investera i Preemraff och att verksamhet­en är kvar under överskådli­g framtid.

 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Planerna på att bygga ut Preemraff läggs tillfällig­t på is. Ett besked som möttes med förvåning i Lysekil.
Bild: Edvin Bergström Planerna på att bygga ut Preemraff läggs tillfällig­t på is. Ett besked som möttes med förvåning i Lysekil.
 ?? Bild: Edvin Bergström ?? När efterfråga­n faller på drivmedel blir utbyggnade­n inte ekonomisk längre för Preemraff.
Bild: Edvin Bergström När efterfråga­n faller på drivmedel blir utbyggnade­n inte ekonomisk längre för Preemraff.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden