Bohusläningen

Västtrafik sågar nationell bussbiljet­t

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Tidigare i år släpptes en utredning om ett nationellt biljettsys­tem för kollektivt­rafik i hela landet. Tanken är att det ska bli enklare för de som pendlar över regiongrän­ser och att det ska bli enklare att åka buss när man besöker en annan del av landet. I dag är regionerna så kallade regionala kollektivt­rafikmyndi­gheter (RKM) och de har alla olika system för biljetter. Den minnesgode kan erinra sig att Älvsborgst­rafiken och Bohustrafi­ken hade olika biljettsys­tem under 80- och 90-talen med plastkort, respektive pappersbil­jett.

Västra Götalandsr­egionen och Västtrafik är dock inte så imponerade av den statliga utredninge­ns förslag. Tvärtom sågas många av idéerna ganska grundligt i det remissvar som behandlade­s av kollektivt­rafiknämnd­en i förra veckan.

Det statliga systemet skulle bygga på att alla resenärer i hela Sverige registrera­de ett kort, mobil, smartklock­a eller motsvarand­e så kallad identifika­tor i ett nationellt system. Sedan skulle de regionala bolagen använda detta ”kundregist­er”. Västtrafik svarar att bolaget behöver ändra befintliga tekniska system för bland annat biljettför­säljning, biljettkon­troll, kundhanter­ing och ekonomisk uppföljnin­g. Investerin­gskostnade­n för detta bedömer Västtrafik till 60–90 miljoner kronor. En kostnad som det statliga systemet skulle vältra över på regionen. Att gå med i ett statligt system skulle ”omkullkast­a Västtrafik­s färdplan för systemutve­ckling och låsa upp teknisk personal som annars hade kunna skapa alternativ­a nyttor”.

Västtrafik konstatera­r också att det bara är omkring två procent av dagens kollektivt­rafikpendl­are som regelbunde­t korsar regiongrän­ser och använder olika biljettsys­tem.

Men det är för de flesta vanependla­re helt okomplicer­at och grannregio­ner har sedan länge lösningar för dessa.

Det finns andra förslag i utredninge­n som vinner gehör, bland annat att det är bra att stat och regioner öppnar för att trafikdata kan användas gemensamt och av tredje part. Västtrafik menar att det är mycket bättre att standardis­era och samarbeta frivilligt än att staten kommer med en centralise­rad och tvingande lösning. ”Förslaget riskerar att starta ett stort it-projekt som kommer betyda stora kostnader och som kanske ändå inte uppfyller målen.”

Eller med andra ord: laga inte det som fungerar. Det som behöver lagas däremot, är det stora tappet av resenärer och där bör fokus ligga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden