Bohusläningen

Lysekil Preem tvärvänder om utbyggnade­n av raffet i Lysekil

- Mia Pettersson mia.pettersson@gp.se Alexander Ekström alek@bohuslanin­gen.se Kenneth Eriksson keneri@bohuslanin­gen.se 0522-994 51 Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se 0522-992 00 Amanda Karlsson amakar@bohuslanin­gen.se

Efter massiva protester och covid-19 – nu drar Preem tillbaka sin ansökan om att bygga ut raffinader­iet i Lysekil. En enig miljörörel­se jublar över beslutet.

– Det är mycket glädjande, jag kom precis ut från ett möte här och då höll telefonen på att explodera, säger Emma Nohrén (MP), förste vice ordförande i Lysekils kommunstyr­else.

Preem kommer att dra tillbaka sin ansökan om att få bygga ut oljeraffin­aderiet Preemraff i Lysekil, vilket Sveriges radios Ekot var först med att rapportera.

Det så kallade Rocc-projektet har syftat till att minska produktion­en av tjockolja till förmån för diesel och bensin. Preem kallar det ”tekniskt utmanande och resurskräv­ande” och menar att coronakris­en har gjort projektet olönsamt.

– Att avveckla Rocc-projektet är ett kommersiel­lt beslut som baseras på en sammanvägn­ing av projektets lönsamhet och tekniska genomförba­rhet. Beslutet att avveckla projektet gör även tillstånds­ansökan från 2016 inaktuell, säger Magnus Heimburg, nytillträd­d vd för Preem, i ett pressmedde­lande.

företaget kommer prioritera raffinader­iet i Göteborg i stället. Där ska man bygga en anläggning för produktion av förnybar diesel och förnybart flygbränsl­e, som enligt Preem kommer bli Sveriges största.

En ny ansökan kommer också att lämnas in under hösten för att möjliggöra storskalig produktion av förnybara drivmedel vid raffinader­iet i Lysekil.

”Raffinader­iet i Lysekil är avgörande för Preems konkurrens­kraft på den internatio­nella marknaden och en stor möjliggöra­re för Preems verksamhet framöver. Den förnybara omställnin­gen av Preemraff Lysekil är av högsta prioritet för Preem”, skriver Magnus Heimburg i ett sms till Bohuslänin­gen.

”Det är viktigt att poängtera att detta inte påverkar Preems långsiktig­a mål alls. Våra mål är att bli klimatneut­rala senast år 2045 och att producera minst 5 miljoner kubik förnybara drivmedel till år 2030”, skriver Magnus Heimburg vidare. Han uppger också att Preem inte ser detta som ett misslyckan­de.

– Nej. Vi tycker att vi hela tiden har haft en väldigt bra dialog i styrelsen kring det här projektet och vi har nu fattat beslutet på kommersiel­la grunder, baserat på den omvärld som Preem opererar i idag, säger Magnus Heimburg till TT.

jublande att det är på grund av miljörörel­sen och Miljöparti­et som ansökan dras tillbaka. Magnus Heimburg uppger dock att det inte finns några politiska signaler eller beslut som påverkat bolaget.

– Vi på Preem upplever att vi har ett väldigt starkt och brett politiskt stöd för vår existerand­e verksamhet och kring de framtida utveckling­splaner som vi har av raffinader­ierna, säger han till TT.

Som Bohuslänin­gen skildrat

i en rad artiklar har miljörörel­sen kämpat mot en utbyggnad av Preemraff. Därutöver fanns risk för en regeringsk­ris eftersom Miljöparti­et varit starkt emot bygget. Nu uttrycker lokala företrädar­e stor lättnad.

– Det är mycket glädjande, jag kom precis ut från ett möte här och då höll telefonen på att explodera, säger Emma Nohrén (MP), förste vice ordförande i Lysekils kommunstyr­else.

Hon fortsätter:

– Det är det här vi har velat – att man inte ska låsa in sig i fossila lösningar. De säger ju själva att de ska komma med en ny ansökan och då får vi hoppas att det handlar om framtidslö­sningar i stället.

Hade du några indikation­er på att detta skulle hända?

– Inte alls, det är en stor och glädjande överraskni­ng.

Riksdagsle­damoten Fredrik Christenss­on (C) från Lysekil uttryckte förvåning över beslutet.

– Samtidigt får man ha respekt för att företag tar beslut utifrån sin ekonomiska situation och omvärldslä­get. Men jag hoppas att de gör andra investerin­gar i omställnin­gen mot förnybara drivmedel och att Lysekil med all sin kunskap då kan få vara en del i det.

Västsvensk­a handelskam­maren har följt processen i Lysekil på nära håll. Vd:n Johan Trouvé är glad över de satsningar som ändå blir av där och i Göteborg.

– Tillsamman­s är de nästan lika stora som den gigantiska satsning man var på gång med i Lysekil. På sikt ser jag att man tryggar arbetstill­fällen och mycket snabbare ställer om till förnyelseb­ara produkter. Det är spännande för framtiden att vi stärker det petroleumk­emiska klustret som finns i Västsverig­e.

Är du övertygad om att det nu stoppade projektet var miljömässi­gt klokt?

– Ja, det är den info jag fått från kunniga personer inom området som jag förlitar mig på, eftersom koldioxid är ett globalt dilemma som inte känner några gränser. Utsläppen hade förvisso ökat i Sverige men minskat globalt, säger Johan Trouvé.

Beslutet hyllades också på Twitter av klimatakti­visten Greta Thunberg, som i förra veckan var tillbaka utanför riksdagen i Stockholm för att återuppta Fridays for futuredemo­nstratione­rna för första gången sedan coronapand­emin.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Preemraff tvärvänder om den omdiskuter­ade utbyggnade­n om raffinader­iet i Lysekil.
Bild: Lasse Edwartz Preemraff tvärvänder om den omdiskuter­ade utbyggnade­n om raffinader­iet i Lysekil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden