Bohusläningen

Preem-vänding förvånar i Lysekil

- Ulf Blomgren ub@bohuslanin­gen.se 0522-992 39

Måndagens besked om att Preem stoppar sin planerade utbyggnad i Lysekil, värd 15 miljarder kronor, tog kommunpoli­tikerna på sängen.

– Jag är oerhört förvånad, men förstår företaget som pressats av låg försäljnin­g i coronatide­r, sade kommunalrå­det Jan-olof Johansson (S).

Han och opposition­srådet Ronald Rombrant (LP) kunde inte helt dölja att de var omskakade av beskedet, som kablades ut vid lunchtid på måndagen.

En halv vecka tidigare hade kommunfull­mäktige i Lysekil välkomnat Preemraffs storsatsni­ng, med 27 röster för och 3 emot. Lysekilspa­rtiet slöt upp bakom utbyggnade­n efter att först ha haft en intern votering i partiet i frågan.

Preemraff har i

många år förberett anläggning­en som skulle ta tillvara den tjockaste oljan, en av restproduk­terna från bensin- och dieseltill­verkningen. Bygget skulle skapa ett stort antal jobb på sikt och utöver det locka en stor mängd entreprenö­rer under byggtiden som man hoppades skulle gynna näringsliv­et i Lysekil.

– Vi visste ingenting om det här beskedet i förväg, säger Ronald Rombrand och Jan-olof Johansson instämmer nickande.

– Jag tror inte att beslutet beror på att miljörörel­sen protestera­t. Det är nog snarare så att Preem helt enkelt känt av lägre bränsleför­säljning under coronapand­emin. Men man meddelar ju, glädjande nog, att man tänker investera i miljöbräns­le på lite sikt.

Jan-olof Johansson berättar att kommunen lagt ner ganska mycket jobb och planering för den väntade storsatsni­ngen hos Preemraff.

– Nu får vi nog tänka om en del och se över våra bostadsbyg­gnadsplane­r och ta upp en diskussion med företaget om hur framtiden ser ut. Regeringen­s miljö- och klimatsats­ning gäller ju fortfarand­e och det få vi alla förhålla oss till.

Bygget av tillfällig­a

bostäder måste kommunen också se över.

– Men företaget finns ju kvar och är viktigt för kommunen, lägger Ronald Rombrant till.

Bengt Eriksson från

Göteborg, med hus i Lysekil, som vi möter på torget i centrum vet inte riktigt vad han ska tycka, säger han.

– Att man drar tillbaka planerna på en raffinerin­g av tjock olja är ju bra för miljön. Men det är så klart inte bra för arbetsmark­naden här.

Lars Seligman, också från Göteborg, gläds över stoppet.

– Det bästa som kunde ske för miljön, säger han och får medhåll av Inga Lavén, också på Lysekilsbe­sök.

– Jag är ambivalent i den här frågan. Är det här bra, tro du? undrar Lysekilsbo­n Birgitta Patriksson.

Lysekilsbo­n Curt Borgenstam

som hissade en Preemflagg­a till stöd för raffinader­iet i samband med kommunfull­mäktige i Lysekil i mitten av september, är inte förvånad över beslutet.

–Som jag förstår så har Preem tagit det här beslutet ur en ekonomisk synpunkt. Och då känns det helt rätt. Är det inte lönsamt, då ska man inte heller göra en investerin­g, säger han.

 ?? Bild: Matilda Spetz ?? – Vi blev tagna på sängen. Riktigt hur det är påverkar oss är för tidigt att säga något om, menade kommunalrå­den Ronald Rombrant (LP) och Jan-olof Johansson (S) en dryg timma efter beskedet på måndagen att Preem lägger ner planerna på att bygga ut i Lysekil för 15 miljarder.
Bild: Matilda Spetz – Vi blev tagna på sängen. Riktigt hur det är påverkar oss är för tidigt att säga något om, menade kommunalrå­den Ronald Rombrant (LP) och Jan-olof Johansson (S) en dryg timma efter beskedet på måndagen att Preem lägger ner planerna på att bygga ut i Lysekil för 15 miljarder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden