Bohusläningen

Västsverig­e

- Amanda Karlsson amakar@bohuslanin­gen.se

Då är det okej att börja jaga:

rimliga. Antalet älgar vi beviljat är ett mål och vi vill att alla skjuter hundra procent, så att vi får en måluppfyll­else, säger David Bruun, vilthandlä­ggare på Länsstyrel­sen Västra Götaland.

De senaste åren

har antalet jägare som betalar för jaktkort ökat markant, särskilt i Västra Götaland. Förra jaktåret skedde en ökning med 5 000 jaktkort jämfört med året innan, enligt statistik från Naturvårds­verket.

Magnus Blomstrand är en erfaren jägare i Bohuslän. Han sitter som sekreterar­e i Jägareförb­undet i Västra Götaland och ordförande i Svarteborg- och Bärfendals älgskötsel­område i Munkedal.

– Vi ser en ökning av medlemmar i Jägareförb­undet. Jag tror fler valt att aktivera sig nu, säger han.

Ökningen kan innebära att fler nybörjare ger sig ut med jaktlagen i år. Magnus Blomstrand har jagat älg varje år sedan 1998 och har därmed koll på vad varje nybörjare bör tänka på.

Förutom att lyssna på jaktledare och följa jaktetiken – kom i håg att inte skjuta i onödan.

– Det finns en sak man alltid säger: Chansa inte. Man ska vara säker på att när man skjuter så skjuter man ett dödande skott. Du behöver aldrig ångra ett ej avlossat skott, men man kan ångra att man har skjutit, säger han och trycker på vikten av att ha övat skytte ordentligt innan man beger sig ut.

Även kläderna har

en viktig roll under

jakten.

– Klä dig i jaktkläder helt enkelt. Det ska vara regntätt och varmt. Man sitter stilla länge – kan man inte det får man inte skjuta någon älg.

Och sist men inte minst – glöm inte fikat.

– Man måste fika i skogen, det är en del av upplevelse­n. Jag brukar ha en kasse med smörgås med stekt ägg, kaffe och vatten.

 ??  ?? Älgjaktsäs­ongen startar enligt tradition den andra måndagen i oktober. I år infaller det den 12 oktober. Säsongen pågår sedan till och med den sista februari 2021. Älg jagas tidigast en timme innan solen går upp, jägarlagen brukar därför ge sig ut i gryningen när älgarna i regel rör sig som mest.
Älgjaktsäs­ongen startar enligt tradition den andra måndagen i oktober. I år infaller det den 12 oktober. Säsongen pågår sedan till och med den sista februari 2021. Älg jagas tidigast en timme innan solen går upp, jägarlagen brukar därför ge sig ut i gryningen när älgarna i regel rör sig som mest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden