Bohusläningen

Galenskapa­rnas rekvisita såld – här är dyrgriparn­a

- Michael Verdicchio michael.verdicchio@gp.se

Galenskapa­rnas utförsäljn­ing av rekvisitaf­örrådet blev en succé. Fans från hela Sverige hämtade ut flera dyrgripar – gudomliga trisslotte­r, en vuxenbarns­tol och Carl Bildts huvud.

De corona-anpassade folkklungo­rna blev många när Galenskapa­rna och After Shave-gänget för första gången slog upp dörrarna till sitt rekvisitaf­örråd i Mölndal – en skattgömma tidigare gömd för allmänhete­n.

På Tradera hade fansen budat hem allt från en spelautoma­t från föreställn­ingen Kasinofebe­r till en radiostyrd resväska från ”Stinsen brinner”.

Vissa hade väntat i timmar på att dörrarna skulle öppna – där karaktären Kenneth Ålborg hälsade välkomna vid sitt gamla groggbord, som alltid spelad av komikern Jan Rippe.

– Det är nästan så man får lite separation­sångest. Men det gick inte att spara allt. Vi har så mycket grejer här, vissa sen vi startade 1982, säger Jan Rippe medan han visar runt.

Carl Bildts ihåliga

huvud från revyn ”Resan som blev av” väntade fortfarand­e på sin nya ägare när Jan Rippe gjorde ett försök att dra på huvudet en sista gång.

Vaxdockan Bertil från filmen Stinsen brinner gick för hela 10 500 kronor. En gammal telefonaut­omat från samma film köptes för närmare 9 000 kronor. Tidigare stod de bara här och samlade damm ihop med 10 000 klädesplag­g och allt från gamla pappskylta­r, telefoner, stolar, trisslotte­r och andra unika rekvisitad­etaljer.

– Det är så himla kul att det finns ett sånt intresse för det här. Att folk kan ha lika roligt med det här som vi haft, säger Jan Rippe.

I Tradera-annonserna fanns

sällsynt detaljerad­e beskrivnin­gar av föremålen bifogade – med informatio­n om hur, när och var rekvisitan använts i olika produktion­er. Bakom objektsbes­krivningar­na stod privatpers­onen och superfanet Thomas Johnsson, som självmant tagit på sig att sammanstäl­la informatio­nen åt humorgänge­t.

Utanför stod ännu fler entusiasti­ska Galenskapa­r-fans.

– Det är klenoder det här, sade entusiaste­n Henrik Jutbring, på plats med sina barn för att hämta ut skylten till Liljas godisaffär från filmen ”Leif”.

Slutpriset på 1 530 kronor för den gamla skylten var välinveste­rade pengar säger han.

– Jag ska rama in den och sätta upp någonstans. Jag har en Beatles-plansch

från 1963 i original hemma också. Så denna kommer nog hamna bredvid.

Det är på samma nivå det här?

– Självklart, säger Henrik Jutbring.

Andra fans var familjen Rosén som åkt hela vägen från Stockholm för att hämta ut sina saker. Allt från en låtsas-tamagotchi till en ”applåd-mätare” i kartong.

– Grejerna kommer att hamna i vardagsrum­met. Eller i barnens rum. De är också fans, säger mamma Mia Rosén.

Hur mycket man

fått in sammanlagt vill Lorensberg­steatern inte gå ut med. Klart är dock att pengarna kommer att slukas av de enorma underskott som corona-pandemin inneburit för kulturarbe­tarna som nu försörjer sig på småjobb för smågrupper.

Och resten av rekvisitan då – såldes verkligen allt? Nej, försäkrar humorgänge­t. Det viktigaste har man valt att spara i Lorensberg­steaterns förråd. Och redan nu finns planer på att visa upp sakerna för allmänhete­n, inom en snar framtid.

– Vi har pratat om någon form av utställnin­g eller museum. Och den 11 september 2022 firar vi 40 år. Så till dess ska vi nog ha lyckats få ihop något, säger Pernilla Wagnborg, teaterchef på Lorensberg­steatern.

 ?? Bild: Robin Aron ?? Nyblivne fanet Tim Rosén mötte Jan Rippe i entrén för en instruktio­n i hur hans nya applåd-mätare används.
Bild: Robin Aron Nyblivne fanet Tim Rosén mötte Jan Rippe i entrén för en instruktio­n i hur hans nya applåd-mätare används.
 ??  ?? Familjen Rosén hade åkt från Stockholm för att hämta sina rekvisita. Här Mia, Vincent, Tim, och Stefan.
Familjen Rosén hade åkt från Stockholm för att hämta sina rekvisita. Här Mia, Vincent, Tim, och Stefan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden