Bohusläningen

”Sannolikt finns många där ute med en oupptäckt cancer”

-

CORONAVIRU­SET

På grund av pandemin har antalet nyupptäckt­a cancerfall minskat kraftigt. I Stockholm, den region som drabbats hårdast av viruset, har antalet cancerdiag­noser minskat med en fjärdedel.

– Sannolikt finns det många människor med en oupptäckt cancer där ute, säger kirurgen Ralf Segersvärd.

Pandemin i våras påverkade inte bara sjukvården av de som blev sjuka på grund av viruset, utan även vården som helhet. Därutöver sökte många människor inte vård i samma utsträckni­ng som förut, vilket har inneburit att antalet nyupptäckt­a cancerfall minskat drastiskt.

Detta är extra tydligt i Stockholm, som var den region som drabbades hårdast av viruset. Mellan månaderna april och juli registrera­des 1 383 färre cancerfall, jämfört med åren 2016–2019. Det motsvarar en 25procenti­g minskning.

– Den mest sannolika förklaring­en är pandemin, säger Ralf Segersvärd, kirurg och verksamhet­sutvecklar­e vid Regionalt cancercent­rum Stockholm/gotland.

Pandemin innebar

bland annat att regionerna tryckte på pausknappe­n för olika screeningp­rogram. I Stockholm innebar det att tre program ställdes in eller minskades: mammografi för bröstcance­r, cellprovta­gning för livmoderha­lscancer, avföringsp­rover för tjockoch ändtarmsca­ncer.

Förutom det sökte människor inte vård i samma omfattning som tidigare och de som kallades till screening kom inte i samma omfattning som tidigare.

–En del var nog oroade över smittsprid­ningen, medan andra kanske inte ville vara till besvär. Oavsett har färre patienter sökt, inte bara för direkta cancersymt­om, utan också till besök av annan anledning där misstänkta besvär hade kunnat upptäckas, säger Segersvärd.

Sammantage­t

har detta resulterat i att nästan alla sorters cancerdiag­noser minskade kraftigt i våras. Exempelvis minskade antalet nya fall av bröstcance­r i Stockholm med 36 procent mellan april och juli, medan prostataca­ncer dök med 34 procent.

Ett liknande mönster syns också för andra cancersjuk­domar. Äggstocksc­ancer: –32 procent. Urinblåsec­ancer: –21 procent. Lungcancer: –13 procent. Tjockoch ändtarmsca­ncer: –14 procent. Och så vidare.

– Det innebär att det sannolikt finns många människor där ute med en oupptäckt cancer. Om detta kommer att innebära att cancern är mer allvarlig när vi väl upptäcker den vet vi ännu inte, men eftersom cancer är en progressiv sjukdom är det naturligtv­is en farhåga vi har, säger Ralf Segersvärd. (TT)

 ?? Foto: Dan HANSSON/SVD/TT/ARKIV ?? Antalet cancerdiag­noser minskade i hela landet i våras.
Foto: Dan HANSSON/SVD/TT/ARKIV Antalet cancerdiag­noser minskade i hela landet i våras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden