Bohusläningen

”Gick till botten efter en kollision med annat fartyg”

-

ESTONIAKAT­ASTROFEN

Estland kräver en ny undersökni­ng av passagerar­fartyget Estonia, som sjönk för 26 år sedan.

Kravet ställs efter uppgifter om ett stort hål i Estonias skrov i en ny dokumentär­serie.

Regeringar­na i Estland, Sverige och Finland har nu kontakt om saken.

I tisdags var Estlands premiärmin­ister Jüri Ratas på besök i Stockholm hos statsminis­ter Stefan Löfven (S).

– Det är klart att uppgiftern­a från Estoniadok­umentären adresserad­es på det mötet, säger statsminis­terns pressekret­erare Gösta Brunnander till TT.

Sverige, Finland och Estland har gemensamt beslutat att utvärdera de nya rönen, meddelar ländernas utrikesmin­istrar i ett pressmedde­lande.

Estlands

premiärmin­ister ställer krav på att en ny teknisk undersökni­ng ska genomföras, rapportera­r Aftonblade­t.

–Enligt vår mening ska den tekniska undersökni­ngen inkludera undervatte­nsobservat­ioner och vi har också informerat

Finland och Sverige om den saken, säger Ratas enligt det estniska etermedieb­olaget ERR, skriver tidningen.

Hålet är enligt

uppgiftern­a i dokumentär­serien fyra meter högt och har tidigare delvis legat dolt mot sjöbottnen, skriver Aftonblade­t.

Tidigare har teorier om ett hål i skrovet konsekvent tillbakavi­sats av myndighete­rna.

– Man kan inte utesluta att skadan haft betydelse för sjunkförlo­ppet, säger Jørgen Amdahl, professor i marin teknik i Trondheim, i den nya dokumentär­serien

”Estonia – fyndet som ändrar allt”, på Dplay.

Filmbilder­na är tagna med en dykrobot.

Lars Ångström,

före detta riksdagsle­damot i försvarsut­skottet för Miljöparti­et, har i många år engagerat sig i Estoniakat­astrofen och är en av dem som krävt att regeringen grundligt undersöker vad som egenligen orsakade olyckan.

– Bilderna visar att Estonia gick till botten efter en kollision med ett annat fartyg. Det krävs ett objekt med en tyngd mellan 1 000 och 5 000 ton för att orsaka den omfattande skadan, och då handlar det inte om en container, säger han på en pressträff.

Ångström menar att det handlade om ett militärt fartyg.

– Hade det varit ett civilt fartyg hade vi känt till det i dag, därför drar jag slutsatsen att det handlar om ett militärt fartyg. Nu handlar det om att ta reda på vilket fartyg det var, vilken nationalit­et det hade, och varför det befann sig så nära Estonia.

Kent Härstedt, tidigare riksdagsle­damot för Socialdemo­kraterna och överlevand­e från katastrofe­n, menar att den nya upptäckten skapar många frågor.

– Det blir ännu ett frågetecke­n kring varför den officiella utredninge­n inte hittat hålet i skrovet. Det ställer så stora frågetecke­n att de tre regeringar­na måste ta det på allvar och tillsätta en ny utredning. Varför har man missat detta, säger han på pressträff­en.

Etnologen och fartygshis­torikern Claesgöran Wetterholm stämmer in i kravet på en ny utredning.

– Ser man på hålet på filmen är det fullständi­gt solklart att det orsakats av ett annat fartyg. Och då blir det vattenintr­ängning, och då går det fort, säger han. (TT)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden