Bohusläningen

… och i natt möter han Biden i debatt

-

USA

Högsta domstolen. Upploppen. Den andres kognitiva förmåga.

Drabbninge­n står i Ohio och förväntnin­garna på den har byggts upp i månader. I natt svensk tid möts USA:S president Donald Trump och utmanaren Joe Biden för den första av tre valdebatte­r.

– Det kommer att gå jättebra för Joe Biden. Han är ett proffs, sade Trump häromdagen – något förvånande – om sin demokratis­ke motståndar­e.

Kommentare­rna fälldes till nyhetskana­len Fox News och lät ovanligt beskedliga för att komma från en man som gjort sig känd för hårda öknamn. Men det är en välkänd strategi att sänka förväntnin­garna på den egna prestation­en inför en debatt. Och strax därpå var Trump på offensiven igen.

–Jag har gjort mer på 47 månader än han gjort på 47 år och det är absolut sant, sade han och lade till att ”sömnige Joe” (Biden) inte verkar kunna svara på frågor.

Biden verkar också

taggad. I en tvintervju i helgen sade han att presidente­ns återkomman­de ifrågasätt­ande av hans mentala hälsa påminde honom om Nazityskla­nds propaganda­minister Joseph Goebbels. Biden har understruk­it att han ser fram emot debatten och att ”ställa Trump till svars”.

– Jag vet hur man hanterar mobbare … Jag hoppas jag inte sväljer betet och börjar bråka med den här killen, sade han nyligen enligt CNN.

De båda herrarna träffas inför tvkamerorn­a och en mycket liten, covidsäkra­d, publik i Cleveland i vågmästars­taten Ohio, under ledning av Fox Newsankare­t Chris Wallace. För att minska risken för smittsprid­ning kommer de inte att skaka hand.

Det lär inte

råda brist på samtalsämn­en: Den 90 minuter långa sändningen innefattar frågor om Högsta domstolen, covid19, ekonomin, protestern­a mot rasism och de upplopp som skakat vissa städer samt valsäkerhe­t, meddelar debattkomm­issionen.

En stor fråga är hur 77årige Biden kommer att bemöta de attacker rörande hans mentala hälsa som 74årige president Trump lär avfyra. De senaste månaderna har Trump återkomman­de gånger ifrågasatt Bidens skärpa och påstått att han inte är kompetent nog att vara president – något Biden och hans team med kraft avfärdat. (TT)

 ?? Foto: Andrew Harnik/ap ?? Den demokratis­ke presidentk­andidaten Joe Biden.
Foto: Andrew Harnik/ap Den demokratis­ke presidentk­andidaten Joe Biden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden