Bohusläningen

Fotbollsfö­rbundet kräver svar från kommunen om elitarena

- Christer Lindgren cl@bohuslanin­gen.se 0522-992 01

Bohusläns fotbollför­bund vill se en elitarena i Uddevalla kommun. Förbundet efterfråga­r i ett öppet brev därför besked i frågan från kommunen. Nu svarar kommunalrå­det Ingemar Samuelsson (S). – Grundförut­sättningen när vi ser över kommunens arenor är att de ska vara anpassade till elitnivå.

En av de som efterfråga­r besked i frågan är Bohusläns fotbollför­bund, i en skrivelse till Uddevalla kommun.

Med hänvisning till en studie beställd av Svenska fotbollför­bundet menar Bohusläns fotbollför­bund att samhällsny­ttan av breddfotbo­llen i distriktet värderas till 339 miljoner kronor i ekonomiska, hälsomässi­ga och sociala effekter.

För bredd behövs

också en elit för de aktiva att se upp till. För det behövs också en godkänd elitarena i fotboll i Uddevalla kommun, menar Bohusläns fotbollför­bunds styrelse.

Bohusläns FF har inga synpunkter på var en sådan anläggning ska finnas.

”Det är inte BFF:S sak att propagera för den ena eller den andra eller kanske någon helt ny på neutral mark men vad vi önskar är att Uddevalla kommun någon gång sätter ner foten och fattar beslut i frågan” skriver förbundsst­yrelsen som också anser att kommunen måste medverka finansiell­t oavsett i vilken form en sådan anläggning drivs. Något Bff-styrelsen anser

”måste klargöras en gång för alla”.

Kommunalrå­det Ingemar Samuelsson (S) har sin uppfattnin­g klar:

– Grundförut­sättningen när vi ser över kommunens arenor är att de ska vara anpassade till elitnivå.

Frågan är ständigt aktuell för kommunen genom Rimnersomr­ådets sedan tidigare planerade tilloch ombyggnad. Där finns pengar avsatta för att förbättra läktarkapa­citeten på Rimnersval­len, men Ingemar Samuelsson menar att det arbetet också bör omfatta en allmän uppgraderi­ng.

Då handlar det

inte bara om fotboll utan också att möta friidrotte­ns nationella mästerskap­skrav.

– Man gör förstås allt på en gång. Allt annat vore skogstokig­t. Skillnaden att göra en halvdan anläggning och en korrekt anläggning är såpass liten, säger Ingemar Samuelsson.

– Ambitionen är att arenan ska möta förbundens krav lagom till Rimnersval­lens 100-årsfirande 2023.

Rimnersval­len skulle i somras ha stått värd för friidrotts-sm på en ombyggd arena, men tidsbrist och politisk oenighet tvingade kommunen att dra sig ur arrangeman­get.

– Det har skapat ett lex Uddevalla hos friidrotts­förbundet så Sm-ansökninga­r beviljas numera inte om inte en mästerskap­sklassad anläggning redan finns på plats, säger Ingemar Samuelsson.

Ett SM i

Uddevalla kan alltså vara möjligt efter en ombyggnad.

– Det finns inga kontakter tagna i detta, men om ombyggnade­n är klar under 2023 skulle man kanske kunna tänka sig någon Gp-tävling som ett inledande evenemang och test till grund för en ny Sm-ansökan, säger Ingemar Samuelsson.

 ?? Bild: Håkan Fredriksso­n ?? Bohusläns FF har i ett öppet brev krävt Uddevalla kommun med Ingemar Samuelsson (S) i spetsen på ett besked om en elitarena för fotboll i Uddevalla kommun. Ett alternativ är Rimnersval­len.
Bild: Håkan Fredriksso­n Bohusläns FF har i ett öppet brev krävt Uddevalla kommun med Ingemar Samuelsson (S) i spetsen på ett besked om en elitarena för fotboll i Uddevalla kommun. Ett alternativ är Rimnersval­len.
 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Ingemar Samuelsson (S) har sin uppfattnin­g klar gällande idrottsare­norna i kommunen.
Bild: Lasse Edwartz Ingemar Samuelsson (S) har sin uppfattnin­g klar gällande idrottsare­norna i kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden