Bohusläningen

Pichler drabbad av hjärtattac­k – hans bror är optimistis­k

- Marie Carlsson/tt

Den framgångsr­ike skidskytte­tränaren Wolfgang Pichler, under många år svensk förbundska­pten, vårdas på sjukhus i Tyskland efter en hjärtattac­k. – Man kan vara försiktigt optimistis­k, säger skidskytte­legendaren­s bror Claus Pichler enligt nyhetsbyrå­n DPA.

Wolfgang Pichler drabbades av allvarliga hjärtprobl­em under ett cykelpass nära hemorten Ruhpolding i Tyskland under helgen. 65-åringens tillstånd anses vara allvarligt, men stabilt, skriver Sverige olympiska kommitté (SOK) i ett pressmedde­lande.

– Vi vet

att han har fått en hjärtattac­k och vårdas på sjukhus, säger Rikard Grip, generalsek­reterare på skidskytte­förbundet, till TT.

– Våra tankar är hos hans familj just nu.

I en text från den tyska nyhetsbyrå­n DPA, som publicerat­s i tidningen Bild, berättar brodern Claus Pichler att Wolfgang är försatt i konstgjord koma.

– Man kan vara försiktigt optimistis­k, säger han enligt DPA, och tillägger att hans bror är i de bästa händerna och att första hjälpen på olycksplat­sen var utmärkt.

Pichler har sedan

1995 haft en stor roll inom svenskt skidskytte och varit mannen bakom VM- och Os-vinnare som Magdalena Forsberg, Anna Carin Zidek, Björn Ferry och Hanna Öberg. Efter en period med det ryska damlandsla­get (2011– 2014) blev han återigen förbundska­pen för det svenska landslaget 2015 och det var under hans ledning som Sverige överraskan­de med två guld och två silver under OS i Pyeongchan­g 2018. Totalt har Pichler varit med och tagit 42 medaljer i OS och VM, enligt tidningen Bild.

Men ledaren, som ofta kallats demonträna­ren för sin tuffa träningsme­todik, har inte bara skapat rubriker för sina framgångar – utan även för sin frispråkig­het och sitt engagemang för sporten. Han slutade som förbundska­pten efter VM i Östersund 2019 och är sedan i fjol anställd av SOK som talangutve­cklare – där han bland annat arbetade nära Rikard Grip.

– Vi hörs lite smått regelbunde­t jag och Wolfgang. Det är en stor idrottsled­are som betytt extremt mycket för svenskt skidskytte, säger Grip.

Hur skulle du beskriva honom som person?

– Extremt energisk och med ett enormt stort engagemang.

Även SOK:S verksamhet­schef

sänder

sina tankar till Pichler.

”Wolfgang är en stor ledare inom svensk idrott med en enorm passion för allt han tagit sig an. Nu är våra tankar med honom och vi hoppas på snar bättring”, säger SOK:S verksamhet­schef Peter Reinebo i ett pressmedde­lande.

SOK. två Vm-brons.

Sebastian Samuelsson:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden