Bohusläningen

En ljuvligt ren och bitterljuv comeback från Fleet Foxes

- (Anti/playground) Johan Lindqvist

Shore

Den här pandemin som vi försöker hantera en dag i taget har gjort saker med oss. Det kan vi nog vara överens om. Bland mycket annat har den fått i alla fall mig att fundera över sådant som det solitära i kontrast till det kollektiva. Det egna ansvaret inför ett globalt problem. Solidarite­ten som kan växa ur det, men också egoismen och konflikter­na.

Pandemin har på ett sätt skurit ned vår rörelsefri­het, de senaste sju månaderna har världen varit stängd och avstannand­e. Begränsad på ett sätt som fortfarand­e känns... väldigt konstigt.

När Robin Pecknold

började få musiken på plats till det som skulle bli den nya Fleet Foxes-plattan saknade han fortfarand­e i princip alla texter. Ljudfilern­a fanns där, inspelade i Portugal, Frankrike Los Angeles. Orden saknades och New York var en stad i karantän där Pecknold hukande undrade hur det skulle bli med allting.

Han som trots framgångar­na med Fleet Foxes led av ett gnagande tvivel kring sin egen förmåga. Hur skulle han ta sig ur detta? Pecknold satte sig till slut i sin bil och började köra runt mer eller mindre planlöst i de norra delarna av staten New York. Gick i princip bara ur bilen för att tanka.

Där, i rörelse, lossnade det. Och skivan kunde göras klar. Nu är den här och med den ett väldigt fint brev från Robin Pecknold till oss som lyssnar. Du kan läsa det bland annat på skivbolage­ts hemsida. Det finns en film också, som sätter bilder till den här mycket vackra samlingen musik.

Pecknold, som numera

är mer eller mindre ensam om att vara Fleet Foxes på platta, krånglar inte till det den här gången. Den sammanhåll­ande känslan på skivan är harmoni, lugn, acceptans. Men också nyfikenhet. Symboliken med en strand, eller en kust som en plats som kan vara både trygg och äventyrlig är måhända en smula ytlig men lyssna på musiken så spelar det mindre roll.

”Sunblind” är perfekt avvägd popmusik full av rymd. ”Can I believe” svänger med en imponerand­e lätthet och med Pecknolds röst som surfar ovanpå musiken. ”Young man’s game” har ett färgglatt driv och corny körer. ”A long way past the past” med sorglösa blås som sådana vattenspel som sprätter upp ur gatan på torg och i parker lite här och var i världen. Inledande ”Wading in waist-high water” där unga Uwade Akhere sköter sången. Vilken snygg start på ett fint album.

Pecknold som är

en musiknörd av rang har vissa tendenser att krångla till det för sig. Men på ”Shore” är det sublima och lätt skruvade nästan alltid där enbart för låtens bästa. Att han har fått sampla Brian Wilson till ”Cradling mother, cradling woman” eller att man kunde använda Frank Sinatras turné-trumset i La-studion är kanske inte det som sätter störst avtryck hos lyssnaren, men det roar Robin

Pecknold som haft det både jobbigt och härligt under inspelning­arna.

När musiken landar hos oss är den i alla fall ljuvligt ren och bitterljuv. Liksom renskrubba­d från allt som inte behövs. Den påminner oss om att musiken är essentiell för oss, att den öppnar upp och lyfter oss, att den kommer att finnas där även när pandemin är över.

Till dess har Robin Pecknold dessutom lovat att få ihop bandversio­nen av Fleet Foxes igen. För ytterligar­e en platta. Och, förhoppnin­gsvis, för en turné.

För är det

något den här skivan lovar så är det att ingenting stannar. Och det är precis det jag behöver bli påmind om just nu.

 ?? Bild: Emily Johnston ?? Robin Pecknold, som numera är mer eller mindre ensam om att vara Fleet Foxes på platta, krånglar inte till det den här gången, skriver Johan Lindqvist.
Bild: Emily Johnston Robin Pecknold, som numera är mer eller mindre ensam om att vara Fleet Foxes på platta, krånglar inte till det den här gången, skriver Johan Lindqvist.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden