Bohusläningen

Fakta: Armando Iannucci

- Björn Berglund/tt

1963 i Glasgow, Skottland. Har italiensk pappa och skotsk mamma.

Bakgrund:

Har sedan 1990 arbetat som manusförfa­ttare, regissör och producent och har bland annat skapat figuren Alan Partridge (som gestaltats av Steve Coogan).

”Trist, herr minister”

Meriter i urval:

som fick honom att tänka på ”Wolf of Wall Street”. Han ville fånga det där i filmen, men den sortens visuella humor var något nytt. Tidigare har Iannucci mest skapat pratig humor som lutar sig mot snabbkäfta­d dialog.

– Här ville jag ha stunder med lugn och vila och kanske låta musiken och det visuella bära dig framåt emellanåt. Jag tror att jag lärde mig mycket i ”The death of Stalin”. Där byggde vi ett fantastisk­t team av foto, kostym, smink och musik. Så fort vi hade filmat färdigt ”Stalin” frågade jag alla om de ville vara med och göra ”David Copperfiel­d”.

Att ta sig an

en i grunden ganska optimistis­k historia, med en hygglig hjälte, var också något nytt efter alla cyniker, dumskallar och koleriker som han har skildrat tidigare. Men allt hängde på huvudrolls­innehavare­n Dev Patel, berättar Iannucci.

– Han har den här auran av optimism kring sig, samtidigt som han är sårbar. Man vill att han ska lyckas, och man blir lycklig när han verkar vara lycklig. Jag kan inte tänka mig (2005–2012), ”In the loop” (2009), ”Veep” (2012–2015), ”The death of Stalin” (2017).

Med Charles Dickens-filmatiser­ingen ”David Copperfiel­ds äventyr och iakttagels­er”. Också med en kommande andra säsong av Hbo-serien ”Avenue 5”, om ett gäng klantiga rymdturist­er.

Aktuell:

någon annan spela rollen. Jag hade ingen plan b för om han hade tackat nej. Jag vet inte vad jag hade gjort, säger han.

Dev Patel är

en av flera icke-vita skådespela­re i rollistan, och filmen har också fått en hel del uppmärksam­het för sin ”färgblinda” rollbesätt­ning.

Ingen stor sak, tycker Iannucci. Att huvudrolls­innehavare­n har en annan hudfärg än hur det brukar se ut i kostymfilm­er rimmar bra med filmens tema om identitet och tillhörigh­et, tycker han. Men mest handlar det om att inte stänga ute duktiga skådespela­re, och att hålla historien relevant för publiken.

– Jag vill att publiken ska titta på dem i rollerna och tänka att det här är en historia om oss. Att det här pågår just nu framför oss. Och jag fattar inte varför film måste vara så bokstavlig. Om du går in genom en dörr i verkliga livet är det ju ingen orkester som spelar i takt med dina steg. Film är ju något artificiel­lt i sig.

 ?? Bild: Per Wahlberg ?? Armando Iannucci.
Bild: Per Wahlberg Armando Iannucci.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden