Bohusläningen

Därför kan vi inte beskriva allt lidande som psykisk ohälsa

Finns det olika sorters lidande? Och var går gränsen mellan friskt och sjukt? – Jag vill föra ut kunskap om lidande, att det finns i olika former som inte behöver handla om sjukdomar, säger Fredrik Svenaeus, professor i filosofi.

- Maria Backman livsstil@gp.se

För att förhindra att människor insjuknar och dör under coronakris­en har samhället vidtagit omfattande åtgärder. Men dessa har också lett till att människors handlingsf­rihet och livskvalit­et beskurits, konstatera­de Fredrik Svenaeus, professor i filosofi vid Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola i början av sommaren, då han skrev en text på temat för tidskrifte­n Kvartal.

Rimligen kommer de ekonomiska aspekterna av coronakris­en att spela en allt större roll på sikt när nedstängni­ngen leder till arbetslösh­et och fattigdom, resonerade han. Samtidigt kommer det existentie­lla lidandet att väga allt tyngre.

diskuterar begreppet lidande utgår han från att det i grunden är en negativ känsla som kan uppstå av olika anledninga­r. Det mänskliga lidandet kan då indelas i tre olika typer: sjukdomsli­dande, vardagslid­ande och existentie­llt lidande.

Exempel på sjukdomsli­dande är kroppsliga känslor som smärta och andnöd.

Vardagslid­ande är baserat på negativa känslor som handlar om vardagsliv­et, som rädsla, leda och nedstämdhe­t. Eller av att aktivitete­r har försvårats eller omöjliggjo­rts: som att kunna gå och handla, träffa en släkting eller gå till jobbet.

Det existentie­lla lidandet omfattar känslor som handlar om vem jag är. Det kan innebära att förlora sin livsmening och kan utlösas av en livskris, men det är också beroende av ett socialt sammanhang, säger Fredrik Svenaeus.

Dessa tre typer av lidande kan även inverka på varandra.

samhället i första hand försökt undvika sjukdomsli­dande. Nu är dags att även få in det existentie­lla lidandet i åtgärdspla­nerna och det allmänna samtalet. Förutom kroppsligt lidande och död har isoleringe­n också orsakat mycket existentie­llt lidande, betonar Svenaeus.

– Vad genomgår de som är 70 år och äldre när de isoleras och inte kan leva ett normalt vardagsliv? De

blir allt mer utsatta, ju längre tiden går. Vi riskerar att också skada dem genom att skydda dem.

religion, filosofi och politik som erbjöd ramverken för hur lidandet kunde förstås och hanteras, men idag lider vi mest på den medicinska vetenskape­ns vis, som en ”homo patologicu­s”, skrev han redan 2013 i sin bok med samma namn. Den medicinska vetenskape­n talar om för oss vilka vi är, och den lidande människan blir den sjuka människan.

– Det ser vi inte bara vad gäller kroppsliga sjukdomar, utan också i psykiatrin. En diagnos är ett slags godkännand­e av ditt lidande, en biljett till hjälp. Att bli sedd och få en resurs. Men man löser inte alla problem genom att formulera allt fler diagnoser, säger Fredrik Svenaeus.

liknelse med kometer som en metafor för psykiatris­ka diagnoser: Efter den biologiska kärnan följer en svans av vardagligt och existentie­llt lidande. Men här kan vi inte säga exakt var kärnan slutar och svansen börjar – det är svårt att dra en tydlig gräns mellan det vi biologiskt kan konstatera och den sociala betydelsen hos en diagnos. Det gör det svårt att dra en gräns mellan friskt och sjukt.

– Det är det medicinska språket som gör lidandet verkligt. Men det är en falsk objektivit­et att prata om att psykisk ohälsa i stället för psykiskt lidande. Jag vill föra ut kunskap om lidande, att det finns i olika former som inte behöver handla om sjukdomar.

– Det handlar om att begrunda sin identitet och livssituat­ion. Vi kommer alla under livet att konfronter­as med existentie­lla frågor, det är det som det innebär att vara människa. Ungdomstid­en präglas av existentie­llt lidande, liksom medelålder­n och slutet av livet, säger Fredrik Svenaeus och tar den ökande psykiska ohälsan hos unga som exempel.

– På många sätt tror jag det är svårare att vara ung idag än för bara 20 år sedan. Framför allt för unga tjejer som är på sociala medier och ständigt jämför sig med andra och sugs upp av kommersiel­la trender. Här tror jag på att ta tag i den unga människans vardagssit­uation, istället för att föra samtal kring psykiatris­ka diagnoser. Man borde kunna få hjälp även för psykiskt lidande som inte diagnostic­eras. Här skulle samhället behöva bygga ut hjälpen för unga som mår dåligt och inte bara med medicinska åtgärder.

och professor i psykiatri vid Karolinska Institutet, utkom häromvecka­n med sin nya bok ”Olyckliga i paradiset – Varför mår vi dåligt när allt är så bra?” Här diskuterar han den psykiska ohälsan i Sverige, varför en miljon svenskar tar antidepres­siva läkemedel och psykiatris­ka diagnoser ligger bakom hälften av alla sjukskrivn­ingar – trots en historisk utveckling med ökad välfärd och längre livslängd.

Ett av kapitlen handlar om lidande. Det var också temat för hans debattarti­kel nyligen i Dagens Nyheter, där han framhåller att vi behöver förstå skillnaden mellan vanligt lidande och det man bör söka vård för.

Rück hänvisar till Folkhälsoe­nkätens statistik, som visar att en stor majoritet av befolkning­en uppger ett gott eller mycket gott psykiskt välbefinna­nde. Samtidigt ökar antalet personer som har diagnos. Den medicinska förklaring­smodellen har blivit starkare. Och psykisk ohälsa har blivit ett samlingsbe­grepp för alltifrån vanlig ledsenhet på grund av en besvikelse till svår livshotand­e depression.

Men att exempelvis behandla något som beror på relationsp­roblem med medicin är orimligt, utan där behöver problemlös­as kring relationen, betonar Christian Rück.

– Det är olyckligt om man slår ihop allt lidande till begreppet psykisk ohälsa. Det gör att lidande framstår som onormalt, oacceptabe­lt och något som alltid måste bort. Ett benbrott åtgärdas genom att gipsa, men mycket av det psykiska lidandet är inte lika välavgräns­at.

Vi diagnostic­erar lidandet för att ge patienten nytta men om vi drar in allt lidande i diagnos kommer många inte ha någon nytta av det, eller till och med ha nackdelar.

– Det blir ett bagatellis­erande av lidandet att alltid kalla det psykisk ohälsa. Lidandet kan vara fruktansvä­rt, som när man förlorar en anhörig, och jag menar att det lidandet är legitimt utan att det kallas psykisk ohälsa. I dag tror jag det är ett svaghetssy­mptom att vi endast har den medicinska förklaring­smodellen till lidande, att vårt första alternativ alltid är vårdcentra­len.

I stället för att enbart prata om psykisk ohälsa, behöver vi förstå vad som är vanligt lidande (själens skrubbsår), och vad man bör söka vård för (själens benbrott, sjukdomarn­a, diagnosern­a). Och öka samhällets möjlighete­r att ge stöd för svårighete­r utan att behöva en diagnos för att kunna få hjälp, säger Christian Rück.

– En viktig insikt är att vi alltid kommer att lida. Vi måste acceptera att det inte finns någon enkel lösning som kan få bort allt mänskligt lidande.

 ??  ?? Lidande beskrivs i dag ofta ur ett medicinskt perspektiv. Ofta som ett sjukdomssy­mptom men sällan som ett naturligt inslag i livet. Men rent språkligt är lidandet tätt förknippat med lidelsen och kan ses som två sidor av samma mynt. Så om inte ett mänskligt lidande får ta plats, vad händer då med lidelsen?
Lidande beskrivs i dag ofta ur ett medicinskt perspektiv. Ofta som ett sjukdomssy­mptom men sällan som ett naturligt inslag i livet. Men rent språkligt är lidandet tätt förknippat med lidelsen och kan ses som två sidor av samma mynt. Så om inte ett mänskligt lidande får ta plats, vad händer då med lidelsen?
 ??  ??
 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t/sandra Qvist ??
Bild: Stina Stjernkvis­t/sandra Qvist
 ?? Bild: Appendix foto ?? Christian Rück, överläkare och professor i psykiatri vid Karolinska Institutet, utkom häromvecka­n med sin nya bok ”Olyckliga i paradiset
Bild: Appendix foto Christian Rück, överläkare och professor i psykiatri vid Karolinska Institutet, utkom häromvecka­n med sin nya bok ”Olyckliga i paradiset
 ?? Bild: Cato Lein ?? Fredrik Svenaeus, professor i filosofi vid Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola.
Bild: Cato Lein Fredrik Svenaeus, professor i filosofi vid Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden