Bohusläningen

Fem sätt som du kan säkra din egen ”basinkomst” på

- Ida Johansson ida.johansson@gp.se

Det politiska stödet för basinkomst får väl sägas vara mycket litet just nu. Om man vill säkra lite extra pengar idag får man därmed ta saken i egna händer.

Basinkomst på 12 000 kronor i månaden ska nu testas i Tyskland.

Men drömmen om medborgarl­ön är av allt att döma långt borta.

Här är fem, mer eller mindre effektiva, sätt att skaffa extra pengar under tiden.

Med start nästa vår ska 120 utvalda tyskar få 1 200 euro, drygt 12 000 kronor, i månaden under tre år utan någon motprestat­ion. Studien, som utförs av forskare vid institutet DIW Berlin, ska undersöka hur basinkomst påverkar hur vi använder vår tid och våra pengar, som GP berättade tidigare i veckan.

Ovillkorli­ga, extra pengar som gör att vi är mindre beroende av att ha ett jobb, kanske kan gå ner i arbetstid eller slipper oroa över hur nästa månads budget egentligen ska gå ihop. Profiler som Teslagrund­aren Elon Musk har också varnat för att det i framtiden kommer behövas någon form av medborgarl­ön, när robotarna med hjälp av artificiel­l intelligen­s tagit över nästan alla våra arbetsuppg­ifter.

Men där är vi inte ännu och det politiska stödet för basinkomst får väl sägas vara mycket litet just nu. Om man vill säkra lite extra pengar i dag får man därmed ta saken i egna händer.

Den historiskt mest säkra metoden för att slippa vara beroende av lönearbete är att äga kapital, som i sin tur ger avkastning. Det är dessvärre så pengar oftast fungerar – en förutsättn­ing för att få mer av dem är att du redan har ganska mycket.

Det sambandet kommer också att märkas i, i princip, alla förslag här nedan. Men skam den som ger sig. Kanske kan du inspireras till nåt som ligger närmast dig!

1

Hör du till dem som har ett litet sparkapita­l på plats? Då kan det vara smart att försöka få pengarna att växa lite. Det kan man göra genom att investera dem i aktier, andelar av noterade bolag, fonder eller lån till stater eller företag, obligation­er. Förr i tiden kunde man också få ränta på sina sparpengar från banken, den tiden får dock sägas vara över.

I dag kan du som allra mest få runt en procent i ränta på dina sparpengar – för att få ut 12 000 i månaden på det viset måste du ha över 14 miljoner kronor på kontot. På Stockholms­börsen har avkastning­en de senaste decenniern­a istället varit i snitt sju-åtta procent per år. Observera att det är snittet, börsen är som bekant skakig och vissa år har den i stället stigit 40 procent – eller nästan halverats i värde. Ett annat viktigt påpekande: storlek på avkastning står i direkt relation med vilken risk du tar. För att dina pengar ska växa mycket behöver du alltså ta större risk. Eventuellt kommer du alltså förlora pengar.

De senaste åren har begreppet FIRE, Financial Independen­ce and Retiring Early fått ett uppsving i

Sverige. Anhängarna lever ofta mycket snålt för att kunna bygga upp en ordentligt förmögenhe­t som de investerar på börsen. Sedan går de i tidig pension och lever på avkastning­en från aktieportf­öljen. I Sverige är paret Oskar Lindberg och Maribel Leander Lindberg de mest välbekanta Fire-anhängarna. De slutade båda två arbeta redan i 40-årsåldern.

Inom FIRE är den såkallade fyraprocen­tsregeln mycket viktig. Den säger att du, om du lyckas spara ihop ett kapital som är 25 gånger så stort som dina årliga utgifter, kan leva på enbart avkastning­en, värdeöknin­gen, av det kapitalet i princip hela livet. Om du vill ha 12 000 kronor extra i månaden behöver du, enligt den regeln, samla ihop ett kapital på 3,6 miljoner kronor.

2

Ett annat, hyggligt svårt, sätt att få extra pengar är att komma på något nytt och innovativt som du kan bygga ett företag kring. Exempel på nydanande uppfinning­ar som gjort upphovsmän­nen väldigt rika: En plattform där folk kan sälja böcker och väldigt mycket annat till varandra över nätet (Amazon), digital tjänst där du kan samla dina vänner och bekanta och få uppdaterin­gar om hur det går i deras liv (Facebook) snygga teknikpryl­ar med enkel användargr­afik (Apple) eller en tjänst som gör att du kan hitta rätt på nätet (Google) Generellt är det bra om tjänsten eller produkten du kommit på kostar dig relativt lite pengar att tillverka eller utföra, men ändå kan säljas rätt dyrt och i stor skala.

3

Sitter du på en lägenhet eller hus med ett eller fler rum som du inte använder? De kan du med största sannolikhe­t enkelt hyra ut, över natten genom airbnb eller månad för månad till någon som saknar bostad. Hur mycket pengar du kan få in beror bland annat på var din bostad ligger, hur stort rummet är och om hyr ut möblerat eller inte. I skrivande stund kostar det, på blocket, mellan 4 000 och 6 000 kronor i månaden att hyra ett rum utanför centrum. Det är i alla fall halvvägs till 12 000 kronor extra.

4

Många har en mängd grejor hemma som kanske inte används i den utsträckni­ng du räknat med när du köpte dem. Det finns dock en andrahands­marknad för det mesta. Råkar du har märkespors­lin, helst äldre, från stora namn som Rörstrand, Arabia, Gustavsber­g eller Upsala Ekeby kan en kopp eller kruka generera flera hundra kronor styck på exempelvis Tradera. Slutsålda plagg från hypade märken som Rodebjer säljs ibland också vidare för mer än inköpspris­et. På exempelvis Facebook finns också säljgruppe­r som samlar allt från Marimekko-entusiaste­r till hängivna fans av svenska modemärken – de kan vara användbara om du har särskilda märkeskläd­er och prylar du vill sälja. Även använda, vardagliga kläder från de stora märkena går att sälja för en mindre summa pengar.

För att få ihop 12 000 kronor i månaden måste du dock ha en rejäl mängd grejor liggandes hemma eller på något sätt fynda saker som du kan sälja vidare dyrare.

5

Älskar du att odla grönsaker eller baka fantastisk­t surdegsbrö­d? Är ditt största fritidsint­resse din enorma samling ovanliga växter? Eller brinner du för att lära ut italienska? Många fritidsakt­iviteter kan också generera lite pengar. Du kan börja sälja dina egenodlade grönsaker och ditt hembakade bröd, exempelvis genom en lokal reko-ring på nätet. Eller ge lektioner i ett språk du kan eller en dans du behärskar till fulländnin­g, antingen genom att själv hitta elever eller leda en kurs på exempelvis Medborgars­kolan. Växter är sedan lång tid tillbaka trendigt och på tradera säljs sticklinga­r i flera olika prisklasse­r. En stickling av den lite ovanligare sorten Monstera deliciosa thai constellat­ion är i skrivande stund uppe i 500 kronor medan en enkel, orotad palettblad­s-stickling går för mellan 20 och 50 kronor styck.

Även om ord som grönsaksod­lare, sticklings­producent eller surdegsbag­are (tyvärr) knappast ger associatio­ner till monetär rikedom, kan det i bästa fall leda till några hundralapp­ar extra i kassan – och kanske ny vänskap med likasinnad­e.

 ?? Bild: Mark Lennihan ?? Börsen har, rent historiskt, varit en mycket lönsam plats att ha sina pengar på. Usa-börserna, med centrum i New York, har de senaste tre åren ökat med runt 40 procent i värde.
Bild: Mark Lennihan Börsen har, rent historiskt, varit en mycket lönsam plats att ha sina pengar på. Usa-börserna, med centrum i New York, har de senaste tre åren ökat med runt 40 procent i värde.
 ?? Bild: Jessica Gow ?? Det råder bostadsbri­st i stora delar av landet och att hyra ut ett rum, eller hela sin bostad, brukar gå enkelt och ger generellt ganska mycket extra pengar.
Bild: Jessica Gow Det råder bostadsbri­st i stora delar av landet och att hyra ut ett rum, eller hela sin bostad, brukar gå enkelt och ger generellt ganska mycket extra pengar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden