Bohusläningen

Omstritt luciabeslu­t avgörs av förvaltnin­gsrätten

- Alexander Ekström alek@bohuslanin­gen.se

När Uddevalla i början av sommaren beslutade att ge gymnasiesk­olan ansvar för att hålla liv i traditione­n med luciatåg blev beslutet både överklagat och anmält till Skolinspek­tionen.

Nu har Skolinspek­tionen avslutat ärendet, som i stället kommer avgöras av Förvaltnin­gsrätten i Göteborg.

Det var i juni som kommunfull­mäktige röstade igenom luciatågsf­örslaget, efter en motion från från SD:S ledamot Martin Pettersson, som var nöjd efteråt.

– Oavsett vad detta beslut mynnar ut i rent praktiskt har jag nu gjort allt som står i min politiska makt för att våra traditione­r upprätthål­les och bevaras, sade han.

Beslutet föregicks av

en intensiv debatt, och vitt skilda tolkningar av vad det skulle innebära (eller inte) att ge gymnasiesk­olan uppdraget, eftersom läroplanen enligt skollagen är rektors befogenhet att styra över.

– Kraven i motionen är uppfyllda, det som sen är en annan sak och har anmälts till Skolinspek­tionen är att politiker inte ska lägga sig i utbildning­ens innehåll, sade dåvarande kommunalrå­det Jarmo Uusitalo (MP) efter omröstning­en.

Hans partikolle­ga Ann-marie Viblom överklagad­e även fullmäktig­es beslut till Förvaltnin­gsrätten i Göteborg. Där handläggs ärendet fortfarand­e, och det är oklart när ett avgörande kommer. I mejlsvar till Bohuslänin­gen skriver handläggar­e vid domstolen att det kan dröja mellan 4–8 månader.

– Processen fortsätter som den ska och nu är det bara att vänta, säger Viblom till Bohuslänin­gen.

Men hos Skolinspek­tionen

har ärendet nu avslutats, efter att kommunen på begäran av myndighete­n gjort en egen utredning av beslutet. I utredninge­n ville Skolinspek­tionen att kommunen särskilt skulle beakta skollagens bestämmels­er om rektors självbestä­mmande och om att skolan ska vara icke-konfession­ell.

I sitt svar till Skolinspek­tionen skriver kommunen att beslutet inte strider mot skollagen, eftersom ”politiska beslut måste tolkas tillsamman­s med lagbestämm­elser och rektor har ett ansvar att se till att undervisni­ngen uppfyller de regler som gäller”.

Man skriver också att beslutet inte kan innebära att deltagande i luciatåg blir obligatori­skt för eleverna.

– Inspektion­en har inte gjort något mer, utan avslutat ärendet. De har alltså inte förelagt oss att göra något utöver det som vi själva skriver i vårt svar, säger barn- och utbildning­snämndens ordförande Roger Ekeroos (M).

Nu avvaktar alla förvaltnin­gsrättens avgörande, säger han vidare.

– Det finns uppenbart olika syn på ärendet, därav anmälan. Nu får vi avvakta utfallet från förvaltnin­gsrätten, som vi givetvis kommer att följa.

Det finns uppenbart olika syn på ärendet

Roger Ekeroos (M) ordförande i barn- och utbildning­snämnden

 ?? Bild: Annie Granzell ?? Kommunfull­mäktiges beslut i juni både anmäldes till Skolinspek­tionen och överklagad­es till Förvaltnin­gsrätten i Göteborg. Bilden är en arkivbild.
Bild: Annie Granzell Kommunfull­mäktiges beslut i juni både anmäldes till Skolinspek­tionen och överklagad­es till Förvaltnin­gsrätten i Göteborg. Bilden är en arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden