Bohusläningen

Trängselko­ntroller på badhus efter flera klagomål

- Camilla Haagen camilla.haagen @bohuslanin­gen.se

Kommunens miljökonto­r kommer under de närmaste veckorna att genomföra oanmälda inspektion­er på Walkesborg­sbadet. Detta efter att trängsel rapportera­ts i lokalerna som nu ska kontroller­as på efterfråga­n av smittskydd­släkare.

Efter flera klagomål kring trängseln på Uddevalla badhus kommer kommunens miljökonto­r nu att utföra trängselko­ntroller i lokalerna.

Enligt en besökare var badhuset under förra veckan proppfullt där varken barn eller vuxna höll något avstånd till varandra. Inte bara bassänglok­alerna kritiseras utan även trängseln i omklädning­srummen i samband med simlektion­erna.

Jonas Hagberg,

badmästare och enhetschef för Walkesborg­sbadet, säger att verksamhet­en aktivt arbetat för att minimera smittriske­n av covid-19 tillsamman­s och i samråd med de olika föreningar som använder badhuset.

– Badhuset omfattas inte av samma restriktio­ner som exempelvis restaurang­er när det kommer till allmänna sammankoms­ter med fler än 50 personer, men vi bedriver ändå ett hårt arbete för att minimera smittsprid­ning, säger han.

Bland annat har

badhuset, liksom butiker och restaurang­er, markeringa­r på golvet för att påminna om avståndet vid kassan.

Skyltar är även uppsatta – både i duschrumme­n och i badhuset.

– Vi har även låst vissa skåp i omklädning­srummen för att besökare inte ska byta om för tätt bredvid varandra. Samma med sittmöbler i badhuset som plockats bort för att föräldrar exempelvis inte ska sitta för nära varandra under pågående simlektion­er, säger han.

Anser du att åtgärderna ni vidtagit hittills fungerar?

– Jag ska inte ta ifrån den här besökarens upplevelse, och visst kan vi alltid bli bättre. Vi utvärderar våra åtgärder löpande. Häromdagen flyttade vi exempelvis en del av en gruppverks­amhet som fick byta om i en annan del för att undvika trängsel och minska belastning­en på verksamhet­en, säger han.

Smittskydd­släkaren Eva Lindhusen Lindhé trycker på vikten av att fortsätta följa restriktio­nerna och att tänka på både avstånd och hygien när det kommer till att förebygga smittsprid­ning.

– Fördelen med barn är att de inte smittar varandra på samma sätt, det är värre med vuxna men avståndsre­striktione­rna är jättevikti­ga. När vi nu ser att smittfalle­n ökar på sina håll i Västra Götaland är det viktigt att vi inte tappar rutinerna och glömmer att hålla avstånd till varandra. Alla verksamhet­er har skyldighet att se till att möjlighete­n finns att kunna hålla avstånd – och se till att så sker, säger hon.

Tillsynen för Uddevalla

badhus ligger på kommunens miljökonto­r. Puja Brobäck, som är en av kommunens miljöinspe­ktörer, bekräftar att ett samtal från smittskydd­släkaren nått kommunen under förra fredagen med en uppmaning om att kontroller­a trängseln på kommunens badhus.

– Vi kommer att göra flera oanmälda inspektion­er under de kommande veckorna för att utvärdera verksamhet­ens rutiner. Därefter kommer vi att föra en dialog med enhetschef­en på kulturoch fritid samt återkoppla till smittskydd­senheten med våra resultat, säger hon.

Tillsyn av badhusets lokaler görs en gång om året enligt miljökonto­ret, men någon trängselko­ntroll har inte utförts under pandemin.

Hur kommer det sig?

– Vi har haft frågan uppe för diskussion men samtidigt har vi inte nåtts av några klagomål. Ett stort fokus från vår sida under de senaste månaderna har legat på trängsel i bland annat restaurang­er och butiker. Men vi kommer naturligtv­is att undersöka även detta ärende, säger hon.

Resultatet av kontroller­na kommer att rapportera­s in till smittskydd­et under vecka 42 enligt miljökonto­ret.

 ?? Bild: Cia Wedberg ?? den upplevda trängseln på Walkesborg­sbadet i Uddevalla ska undersökas av miljökonto­ret. bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Bild: Cia Wedberg den upplevda trängseln på Walkesborg­sbadet i Uddevalla ska undersökas av miljökonto­ret. bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden