Bohusläningen

Klart för en Sd-budget i Munkedal

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se 0703-444215

Nästa år kommer Moderatern­a och Liberalern­a att styra Munkedals kommun med den budget som Sverigedem­okraterna tagit fram. Något som väckt starka reaktioner.

Det är bara Sverigedem­okraterna som står bakom det förslag till budget som fullmäktig­e i Munkedals kommun antagit. Detta är den första renodlade Sd-budgeten som antagits i Västsverig­e, med bland annat språktest för vårdperson­al och ökade satsningar på landsbygde­n.

– Vi tycker det är självklart att de som arbetar inom vården ska genomgå ett språktest. Men förslaget har nyligen gått igenom och jag kan i nuläget inte säga hur testet ska genomföras, säger riksdagsle­damoten Matheus Enholm (SD), en av partiets företrädar­e i Munkedals kommun och ledamot i fullmäktig­e.

I nuläget är det, enligt Enholm, bara Sd-styrda Sölvesborg som tagit beslut om att införa ett sådant test.

Det fanns fyra

budgetförs­lag att ta ställning till när det var dags för fullmäktig­e att ta beslut i måndags kväll. Debatten i fullmäktig­e pågick i flera timmar och en sak som diskuterad­es mycket handlade om att sänka skatten 2021.

Nu blev det inte så eftersom det bara var Moderatern­a och Liberalern­a som ville detta.

Sverigedem­okraternas nettoram för 2021 när det gäller kommunens budget ligger på 652 miljoner och övriga partierna ville anslå ungefär lika mycket pengar.

SD vill minska Välfärdsnä­mndens kostnader med 4,5 miljoner, bland annat på hemtjänste­n. Dessutom ska kostnadern­a för administra­tion i kommunhuse­t minskas med två miljoner.

– Det är upp till kommunchef­en att bestämma vilka tjänster som kan tas bort, säger Matheus Enholm.

En annan nyhet är att Samhällsby­ggnadsnämn­den ska få pengar för ytterligar­e en planhandlä­ggare och att Barn- och utbildning­snämnden får extra pengar för att kunna behålla dagbarnvår­dare.

– Det är viktigt med valfrihet inom barnomsorg­en.

Dessutom anslås 6,2 miljoner kronor till fullmäktig­es förfogande för integratio­nskostnade­r och ökade kostnader för försörjnin­gsstöd.

Det finns flera

investerin­gar i Sverigedem­okraternas budget. Partiet vill investera 60 miljoner i skolan i Hedekas vilket är mer än vad de övriga partierna vill göra. Dessutom blir det en satsning på en ny förskola i anslutning till nuvarande skola i Dingle. Vidare planeras för en projekteri­ng av ett nytt äldreboend­e i Dingle. Den planerade skolan för barn i årskursern­a 4 till 6 nära Kungsmarks­kolan senarelägg­s.

– Vi vill satsa på nuvarande skolor i Munkedal. Det skulle ta betydligt längre tid att bygga en ny skola eftersom området där skolan ska stå ligger på prickad mark och det innebär att det behövs en ny detaljplan, säger Matheus Enholm.

Vi tycker det är självklart att de som arbetar inom vården ska genomgå ett språktest

Matheus Enholm (SD)

ledamot i kommunfull­mäktige

Det var stor

dramatik när budgeten skulle antas. Det började med att Heikki Klaavuniem­i (SD), ordförande i fullmäktig­e, något oväntat utsåg Sverigedem­okraternas förslag till budget till huvudförsl­ag, något som ifrågasatt­es av Ann-sofie Alm (M). Men fullmäktig­es ordförande har rätt att ta ett sådant beslut.

Det som hände sedan var att Socialdemo­kraterna och Centerpart­iets förslag först röstades bort. Och att Moderatern­as och Liberalern­as förslag gick samma öde till mötes.

I den sista voteringen stod avgörandet mellan Sverigedem­okraternas och Kristdemok­raternas förslag till budget. Voteringen slutade med nio röstade för Sverigedem­okraternas

budget, fyra röstade på Kristdemok­raternas förslag och att 22 av ledamötern­a valde att avstå.

Samtliga partierna reserverad­e

sig mot beslutet. Kommunalrå­det Jan Hognert (M) gick efter beslutet upp i talarstole­n där han tog upp sin egen roll som politiker.

– Jag tycker det är viktigt att ta ansvar för kommunen och tänker fortsätta sitt kvar på det här uppdraget, säger han.

Det innebär att Moderatern­a och Liberalern­a kommer att styra Munkedals kommun med Sverigedem­okraternas budget.

 ??  ??
 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Sverigedem­okraterna lyckades genom en skickligt genomförd omröstning få majoritet för sitt förslag till budget. Två av de som hållit i det här arbetet är Sverigedem­okraterna Matheus Enholm och Heikki Klaavuniem­i som är ordförande i fullmäktig­e. (Arkivbild)
Bild: Lasse Edwartz Sverigedem­okraterna lyckades genom en skickligt genomförd omröstning få majoritet för sitt förslag till budget. Två av de som hållit i det här arbetet är Sverigedem­okraterna Matheus Enholm och Heikki Klaavuniem­i som är ordförande i fullmäktig­e. (Arkivbild)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden