Bohusläningen

Polis körde rattfull – döms till fängelse

- Andreas Engblom ae@bohuslanin­gen.se

Vi ska vara föredömen ute i samhället. Det är extra allvarligt att poliser begår ett brott

Lars Eckerdal polischef Fyrbodal

Efter att ha tömt en flaska sprit satte sig polisen i sin bil för att åka till jobbet. Nu döms polisen till fängelse för att ha kört med över 2,5 promille, och riskerar avsked.

– Vi ska vara föredömen ute i samhället. Det är extra allvarligt att poliser begår ett brott, säger polischefe­n i Fyrbodal, Lars Eckerdal.

En polis från Bohuslän har dömts till två månaders fängelse för grovt rattfyller­i. Polisen har jobbat i många år som ingripande­polis i yttre tjänst, i en annan ort i Fyrbodal. Den aktuella dagen, i februari i år, hade polisen köpt en flaska sprit.

Hen har i förhör uppgett att det inte var meningen att dricka, utan bara smaka, och att polisen först hade glömt bort att hen skulle jobba. Men polisen påmindes om att det var jobbdag, spritflask­an tömdes och hen körde iväg mot sin arbetsplat­s.

Vittnen såg den

trafikfarl­iga färden, som gick vingligt, över spärrlinje och över i motsatt körbana – och ringde polis. När patrullen kom fram hade den berusade polisen stannat vid en mack. Mätinstrum­enten visade att polisen kört med en alkoholkon­centration i blodet på 2,54 promille. Gränsen för grovt rattfyller­i går vid 1,0 promille.

Polisen har erkänt, och under rättegånge­n berättat att händelsen fick hela hens värld att rasa, och hen har insett att hen aldrig mer kan dricka alkohol. Efter händelsen har polisen fått hjälp för sitt alkoholmis­sbruk.

Förutom fängelsedo­men riskerar polisen också avsked, något som Polisens personalan­svarsnämnd ska besluta om. Inför rättegånge­n förklarade personalan­svarsnämnd­en att utgångspun­kten är att ”en polis som gör sig skyldig till grovt rattfyller­i bör skiljas från sin anställnin­g”. Men en annan bedömning kan göras om det ligger ett alkoholmis­sbruk av sjukdomska­raktär bakom, den anställde genomgår behandling och det inte finns påtaglig risk för återfall.

– Det är uppe i personalan­svarsnämnd­en som avgör om det här beteendet är sådant att man kan arbeta kvar eller inte. Det här är ju ett oerhört allvarligt brott och det vägs naturligtv­is in i nämndens avgörande, säger Lars Eckerdal som är polisområd­eschef i Fyrbodal.

Han kan inte

kommentera det enskilda ärendet, utan uttalar sig generellt. Han säger att den här typen av händelser riskerar att påverka synen på polisen negativt, men tror samtidigt att allmänhete­n kan hålla isär enskilda individer och polisen som organisati­on.

– I hela det polisiära uppdraget, när man tar anställnin­g, så ligger det i sakens natur att man måste leva mer efter lagen. Det är av särskild vikt att man ska agera lagligt och inte uppträda på ett sätt som skadar polisens anseende. Vi ska vara föredömen ute i samhället. Det är extra allvarligt att poliser begår ett brott, säger han.

Hur tänker man som polis då, när något sånt här inträffar?

– Det är ju två delar, det ena att man blir väldigt besviken över en kollega och en anställd som bryter mot lagen och begår ett grovt brott. Det andra är att man tänker på individen och ömmar för den här individen även om den begår ett brott.

Personalan­svarsnämnd­en har meddelat domstolen att den avvaktar tingsrätte­ns dom innan man beslutar om polisen ska avskedas eller inte.

 ?? Bild: Filip Landqvist ?? En polis döms till fängelse efter att ha kört bil kraftigt berusad. Polisen skulle då ta sig till jobbet. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.
Bild: Filip Landqvist En polis döms till fängelse efter att ha kört bil kraftigt berusad. Polisen skulle då ta sig till jobbet. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.
 ?? Bild: Stefan Bennhage ??
Bild: Stefan Bennhage
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden