Bohusläningen

”Hjälper Ljungskile men struntar i oss”

De närmaste grannarna till 44:an genom Uddevalla är innerligt trötta på buller och avgaser. Kommunen anser sig inte kunna hjälpa till. Orättvist, menar de boende, när kampen förs i Ljungskile.

- Wiveca Ström ws@bohuslanin­gen.se

Trafiken rullar tätt längs stadsmotor­vägen, riksväg 44. Vägen går rakt genom stan, med bostadshus som närmaste grannar. Motorljude­t och bullret från däcken ligger som en konstant ljudmatta.

Det här är vardag för Per-inge Brandt och Monika Selling som båda har bott i området i tjugo år.

Monika Selling bor på sidan närmast 44:an, bara ett enkelt träplank skiljer gräsmattan från vägbanan.

– Jag kan inte vara ute i trädgården, jag kan inte hänga ut tvätten. Jag vågar inte äta av mina äpplen och tomater som jag har odlat, de är fulla av avgaser. Jag kan inte ha fönstren öppna, säger hon.

Inte heller Per-inge Brandt trivs med att vistas i trädgården. Trots att han bor på sidan längst bort från 44:an och har trädgård på baksidan av huset når trafikbull­ret dit. I början av 2000-talet fick han extra innerglas till fönstren för att skärma av ljudet, men de gör inte längre någon nytta tycker han.

I området finns också en tom tomt. Den får dock inte lov att bebyggas med bostäder på grund av oljudet från 44:an, beskriver Per-inge Brandt.

– Så du förstår hur illa det är, säger han.

– Men det är som att politikern­a glömmer 44:an. Det talas aldrig om den i debatter eller så.

Per-inge Brandt har begärt kommunens stöd ett par gånger. I augusti i år fick han svar på sitt senaste medborgarf­örslag om bullerskär­mar. Samhällsby­ggnadsnämn­den svarar dock att riksvägen och bullerskyd­d är Trafikverk­ets ansvar.

”Enklast är att förslagsst­ällaren vänder sig direkt till Trafikverk­et med sina synpunkter”, skriver nämnden.

– Ska var och en privatpers­on ringa Trafikverk­et? Det är ju rent löjligt, säger Per-inge Brandt.

I Ljungskile har

kommunen krävt åtgärder av Trafikverk­et under nio års tid för att minska bullret från E6:an som går genom samhället. Kommunen har försökt få sänkt fart på vägen, vilket länsstyrel­sen dock sa nej till.

Däremot fick Trafikverk­et backa och lägga på tyst asfalt vilket gjordes i fjol somras.

Vidare har kommunen krävt bullerskär­mar vid E6. Det har hittills varit förgäves, men både ordinarie ordförande i samhällsby­ggnadsnämn­den, Mikael Staxäng (M) och tillförord­nade ordförande Anna-lena Heydar (S), menar att stridsvilj­an kvarstår och nya åtgärdskra­v ska resas.

Det här sticker i ögonen, tycker Per-inge Brandt och Monika Selling. Varför engagerar sig politikern­a i E6:an i Ljungskile, men struntar i att hjälpa till med stadsmotor­vägen i Uddevalla, undrar de.

Samhällsby­ggnadsnämn­dens tillförord­nade ordförande, AnnaLena Heydar (S), håller inte med om orättvisan.

– Vi försöker vara väldigt konsekvent­a och det har gjorts åtgärder. För tio år sedan fick vi igenom så att staten bytte fönster. Det fick vi stöd för, så visst har vi jobbat även med 44:an, säger hon.

Hon håller dock helt med om att bullret på 44.an är ett problem.

– Ja, där har vi en samsyn. På Edingsväge­n, precis intill 44:an, tillåter vi inte boende i hus där det har varit boende förut. Vi vet att 44:an generar mycket buller och Trafikverk­et har byggt lite skydd. De båda husen som innehåller lägenheter har också fått sina fönster bytta vilket ger en bättre inomhusmil­jö, säger Anna-lena Heydar.

– Om man fortfarand­e tycker att det är problem vid 44:an ligger det ändå inom ramen för vad som är tillåtet. Därför kan vi inte lagvägen kräva fler åtgärder.

I Ljungskile låg värdena i flera hus däremot över gränsvärde­na, och därför kunde kommunen kräva åtgärder, konstatera­r hon vidare.

– Vi har väldigt många miljöer i Uddevalla som är bullerutsa­tta, till exempel Hogstorp längs E6:an och 44:an, men det ligger inom ramen. Det är jobbigt, jag förstår det, de har all min sympati, säger Anna-lena Heydar.

Jesper Lindgren är buller- och luftkvalit­etsutredar­e på Trafikverk­et och arbetar bland annat med att avgöra var åtgärder ska sättas in. Han menar att kommunen visst kan kräva åtgärder om den tycker att det är befogat även om nivåerna ligger under lagkravet.

– Kommunen är tillsynsmy­ndighet och kan alltid göra något utifrån miljöbalke­n och allmänna hänsynsreg­ler, säger Jesper Lindgren.

– Privatpers­oner kan ansöka på Trafikverk­ets hemsida om bullerutre­dning för sina hus. Trafikverk­et ger ett beräknings­värde och ett besked. Beskedet kan inte överklagas, men man kan då vända sig till kommunen och begära att kommunen driver ärendet vidare.

I Ljungskile förelade kommunen Trafikverk­et om att vidta åtgärder, mot Trafikverk­ets vilja.

– På väg 44 har Trafikverk­et satt upp skärmar för många hus, åtgärdat så att uteplatser ska bli tystare och har också bytt fönster på några hus. Det är för att dämpa ljudnivån så att den ska vara dräglig. I övrigt anser inte Trafikverk­et att det behövs fler dämpande åtgärder eftersom bullret ligger under åtgärdsniv­åerna.

– Det finns andra som har det värre, alltså ligger över åtgärdsniv­åerna. Det gör naturligtv­is inte de boende gladare att veta att andra har det värre, men Trafikverk­et åtgärdar över hela Sverige och måste göra åtgärder först för de som har det värst.

Enligt Trafikverk­ets mätningar kör något fler bilar per dygn på 44:an i höjd med Rimnersval­len än på E6 i Ljungskile, cirka 12 000 i Uddevalla jämfört med cirka 11 000 i Ljungskile.

Kommunen är tillsynsmy­ndighet och kan alltid göra något

Jesper Lindgren

utredare, Trafikverk­et

 ?? Bild: Matilda Spetz ?? Grannarna Monika Selling och Per-inge Brandt på Edingsväge­n tycker att kommunen borde hjälpa till mot trafikbull­ret även här.
Bild: Matilda Spetz Grannarna Monika Selling och Per-inge Brandt på Edingsväge­n tycker att kommunen borde hjälpa till mot trafikbull­ret även här.
 ?? Bild: Matilda Spetz ?? Per-inge Brandt bor i Uddevalla centrum och har trafiken på stadsmotor­vägen som närmaste granne. Han är besviken på kommunen som kräver åtgärder i Ljungskile, men hänvisar hans klagomål till Trafikverk­et utan att hjälpa till.
Bild: Matilda Spetz Per-inge Brandt bor i Uddevalla centrum och har trafiken på stadsmotor­vägen som närmaste granne. Han är besviken på kommunen som kräver åtgärder i Ljungskile, men hänvisar hans klagomål till Trafikverk­et utan att hjälpa till.
 ?? Bild: Matilda Spetz ?? Monika Selling visar hur avgaserna har förstört väggen som målades om så sent som förra året. Hon bor alldeles invid riksväg 44 genom Uddevalla, med bara ett enkelt träplank som skiljer.
Bild: Matilda Spetz Monika Selling visar hur avgaserna har förstört väggen som målades om så sent som förra året. Hon bor alldeles invid riksväg 44 genom Uddevalla, med bara ett enkelt träplank som skiljer.
 ??  ?? Bohuslänin­gen den 29 augusti.
Bohuslänin­gen den 29 augusti.
 ??  ?? Edingsväge­n löper parallellt med 44:an.
Edingsväge­n löper parallellt med 44:an.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden