Bohusläningen

Ingen majoritet för något annat än hög skatt

De politiska partierna i Munkedal är djupt splittrade i många viktiga framtidsfr­ågor. Måndagskvä­llens budgetbesl­ut visade att det endast finns en stabil majoritet för att ha kvar en av landets högsta kommunalsk­atter.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Det kanske är något förvånande för medborgarn­a i Munkedal att det budgetalte­rnativ som samlade flest ledamöter i fullmäktig­e inte vann måndagskvä­llens omröstning i fullmäktig­e. Men det finns flera förklaring­ar till detta. Det första är valresulta­tet från 2018. Det gick inte att bygga ett majoritets­styre i Munkedal efter valet. Och som Jan Hognert (M) påpekade i talarstole­n kommer det inte att gå att bygga en ny nu. Coronapand­emin har ändrat mycket, men sympatiern­a och antipatier­na mellan de inblandade partierna och människorn­a finns kvar.

Den andra förklaring­en är att Sverigedem­okraterna fick posten som kommunfull­mäktiges ordförande. I de flesta kommuner är posten att betrakta som viktig, men inte maktpoliti­skt avgörande. Så är det dock inte när Heikki Klaavuniem­i (SD) svingar klubban. Ordförande äger propositio­nsordninge­n och det finns inget i kommunalla­gen eller i kommunfull­mäktiges arbetsordn­ing som säger att ordförande­n måste vara gentlemann­amässig eller avstå från att gynna det egna partiet när hen kan. När Heikki Klaavuniem­i utsåg Sverigedem­okraternas förslag som huvudförsl­ag var det i praktiken redan klart att SD skulle vinna.

Den tredje förklaring­en

är att partierna är splittrade och att det fanns fyra förslag som lades på bordet. Kristdemok­raterna valde nämligen att lägga ett budgetförs­lag på sittande kommunfull­mäktigemöt­e. Till detta ska läggas att Miljöparti­ets Hans-joachim Isenheim i debatten inte ville avslöja hur han skulle rösta samt att Vänsterpar­tiets ledamöter meddelade att de skulle lägga ned sina röster i alla omröstning­ar.

Därför kunde Sverigedem­okraterna rösta ut både S+C samt M+L i kontraprop­ositionsvo­teringarna. Sverigedem­okraterna röstade nämligen inte bara på sin egen budget, utan först på M+L och sedan på KD:S budget. Alla andra partier uppförde sig belevat och röstade enbart på sina egna förslag eller lade ned rösterna när övriga partiers budgetar ställdes mot varandra.

Liza Kettil (S) tänker överklaga ordförande­ns beslutsord­ning. Men det är skillnad på regler och praxis. Sverigedem­okraterna bröt mot praxis och tradition, men inte mot några regler.

Normalt sett brukar skillnaden mellan en M-budget och en S-budget i en kommun handla om några procent av kommunens kostnader. Men skattefråg­an gjorde det politiska avståndet mellan M+L och de övriga partierna större. Dessutom finns det stora åsiktsskil­lnader mellan de tre blocken när det gäller de strategisk­a investerin­garna i äldreboend­en och skolor de närmaste åren. S och C tog dessutom ut svängarna i sin budget och föreslog en stor omorganisa­tion i förvaltnin­gsstruktur­en. Det fanns därför inget utrymme för någon slags kompromiss i sista minuten. Budgeterna spretade åt väldigt olika håll.

På en punkt kan demokratin ändå sägas ha fungerat väl i Munkedal. Det finns en stor majoritet för att Munkedal även nästa år ska ha en av landets högsta skatter.

– Varför ska vi ha så hög skatt som Dorotea? undrade Liberalern­as Göran Nyberg.

Svaret från övriga partier var att det ekonomiska läget är så svårt och osäkert. Men som Jan Hognert påpekade är Munkedal på ”värstingpl­ats” i skatteliga­n och staten stödjer nu Sveriges kommuner i den ekonomiska krisen. Grannkommu­nerna med mycket lägre skatt är ju i samma situation. Problemet är att många kostnader i Munkedal är högre än i jämförbara kommuner, vilket ju många debattörer från flera partier påpekade.

Vad innebär då

SD:S seger? Förlorarna M och L fick inte någon skattesänk­ning, S och C fick inte igenom sin omorganisa­tion. Några av punkterna i SD:S budget är att partiet vill tidigarelä­gga byggandet av äldreboend­e vid Lågum, Dingle samt en senarelägg­ning av bygget av åk 4-6 på Kungsmarks­skolan.

Jan Hognert är ju skeptisk till Dinglebygg­et, men nu har han i uppdrag att administre­ra detta. När det gäller Kungsmarks­skolan har man helt nyligen kommit på att det är ”prickad mark” i detaljplan­en. Den måste ändå ändras, vilket kommer att ta tid.

Mer problemati­skt ur ekonomisk synvinkel är KD:S tilläggsyr­kanden om att utreda att erbjuda fasta anställnin­gar samt arbetstids­förkortnin­g på en timme i veckan inom omsorgen. Konsekvens­erna av detta är svåröverbl­ickbara och blir förmodlige­n dyra.

Jan Hognert uttalade efter debatten att han trots nederlaget i budgetomrö­stningen kommer att sitta kvar som kommunstyr­elsens ordförande. Att kasta ut kommunen i en ny tid av ovisshet skulle vara ännu värre. Med tanke på alla turer som är beskrivna ovan så förefaller det som klokt.

Om ett år är det dags att lägga valbudgeta­r. Blir det samma procedur som i år, ja då kommer nog SD att vinna nästa års budgetstri­d. Det enda som kan hindra det är att det bildas en annan budgetmajo­ritet i Munkedal. Men Munkedal är långt bort ifrån ett majoritets­styre, det är uppenbart.

 ?? Bild: Youtube ?? Under måndagskvä­llen var ”avstår” vanligare att höra än ”ja” eller ”nej” i voteringar­na.
Bild: Youtube Under måndagskvä­llen var ”avstår” vanligare att höra än ”ja” eller ”nej” i voteringar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden