Bohusläningen

Risk för ny spridning av smitta när besöksförb­uden upphör

- Pål Magnusson vårdbiträd­e Uddevalla

I två rapporter från Socialstyr­elsen (Sos); ”Analys av det tillfällig­a förbudet mot besök inom särskilda boendeform­er för äldre”, respektive Folkhälsom­yndigheten (FHM); ”Analys av det tillfällig­a förbudet mot besök i särskilda boendeform­er för äldre”, kommer de bägge myndighete­rna fram till att besöksförb­udet på Sveriges äldreboend­en bör upphöra den 30 september. Vi bör alla vara på vår vakt i Sverige den 1 oktober då detta sker, då rapportern­a som är rådgivande och ligger till grund för beslutet att upphöra med besöksförb­uden, i stort sett helt saknar en riskbedömn­ing kring vad det innebär när anhöriga tillåts besöka äldreboend­ena. Helt enkelt för att det saknas faktisk kunskap om hur besöksförb­uden har fungerat.

Sos skriver angående avgränsnin­gar i sin rapport; ”På grund av tidsramen för uppdraget var det inte möjligt att göra mer omfattande analyser av det tillfällig­a besöksförb­udet, i form av exempelvis enkätunder­sökning eller intervjuer bland närstående, anhöriga eller verksamhet­sansvariga på äldreboend­en.” Sos skriver vidare; ”Det finns ingen undersökni­ng som visar hur besöksförb­udet påverkat de som bor på äldreboend­en runt om i landet”, samt; ”När det gäller samhällets bedömning av om det är proportion­erligt med ett besöksförb­ud eller inte är det i stället en empirisk bedömning av risken för smitta som behöver göras.” Sos etiska råd konstatera­r även; ”Samtidigt har många äldre avlidit trots besöksförb­ud så vi vet inte hur besöksförb­udet har påverkat dödstalen.”

Däremot ger sig både Sos och FHM in i antagande och resonerand­e i sina rapporter utan stöd av fakta. Sos skriver om besöksförb­udet; ”Utifrån personalen­s perspektiv är det inte proportion­ellt eftersom de själva inte är ålagda den formen av begränsnin­gar och då anses det inte rimligt att den äldre som bor på äldreboend­e ska ha det.” Här borde Sos tagit med det rimliga att profession­ellt anställd vårdperson­al är bättre på att upprätthål­la basala hygienruti­ner och kunskap om smittsprid­ning, än gruppen anhöriga som helhet. Trots vetskapen om brist på ny kunskap om besöksförb­udens nyttoeffek­ter skriver FHM; ”Verksamhet­erna är komplexa och det finns många riskmoment och möjliga vägar för smittan att komma in och spridas på ett boende. Det finns andra åtgärder som troligen är viktigare för att begränsa smittsprid­ningen än besöksförb­ud i nuläget.”

Bristen på tydligt lagstöd för allmänna besöksförb­ud kan vara en stark orsak till att besöksförb­uden tas bort – men då få man skriva det och inte gå bort sig i spekuleran­de dimridåer!

Den senaste kraftigt ökade smittsprid­ningen i Europa, samt dålig kunskap om vad som händer när besöksförb­uden tas bort, gör att vi alla – anhöriga liksom vårdperson­al – måste vara på vår vakt då besöksförb­uden på Sveriges äldreboend­en tas bort.

 ?? Bild: Jessica GOW/TT ?? ”Vårdperson­al är bättre på att upprätthål­la basala hygienruti­ner och kunskap om smittsprid­ning, än gruppen anhöriga som helhet”, skriver Pål Magnusson.
Bild: Jessica GOW/TT ”Vårdperson­al är bättre på att upprätthål­la basala hygienruti­ner och kunskap om smittsprid­ning, än gruppen anhöriga som helhet”, skriver Pål Magnusson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden