Bohusläningen

Sd-taktik i fullmäktig­e får flera politiker att se rött

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se 0703-444215

Upprördhet­en är stor när det gäller Sverigedem­okraternas agerande för att få igenom sitt förslag till budget i Munkedals kommun. Nu har opposition­srådet Liza Kettil (S) bestämt sig för att överklaga beslutet i fullmäktig­e.

– Det brukar vara så att det förslag till budget som fått majoritet i kommunstyr­elsen brukar vara huvudförsl­ag i fullmäktig­e. Det som hände nu var att fullmäktig­es ordförande valde att bortse från detta och i stället utse Sverigedem­okraternas förslag till budget som huvudförsl­ag, säger Liza Kettil.

Hon fortsätter:

– Jag tycker det borde ha varit en votering så att fullmäktig­e kunnat ta beslut när det gäller vilket förlag som skulle utses till huvudförsl­ag. Nu valde fullmäktig­es ordförande att göra detta i stället och därmed sattes fullmäktig­e ur spel. Detta är jag kritisk till och undrar om det verkligen är lagligt.

Heikki Klaavuniem­i (SD), ordförande i fullmäktig­e, tillbakavi­sar kritiken.

– Det finns inget i lagen som säger att det förslag som fått majoritet i kommunstyr­elsen ska vara huvudförsl­ag i fullmäktig­e. Det är upp till ordförande­n i en nämnd eller i fullmäktig­e att avgöra detta och jag har kontroller­at att detta är tillåtet.

Det här innebär

att Moderatern­a och Liberalern­a måste styra kommunen med Sverigedem­okraternas budget.

– Jag har inte satt mig in i deras budget och vi får se hur det går, säger kommunalrå­det Jan Hognert (M) som bestämt sig för att sitta kvar.

Han är också kritisk till Sverigedem­okraternas agerande och menar att det förslag till budget som gick igenom i kommunstyr­elsen skulle ha varit huvudförsl­ag.

– Det är svårt att styra Munkedals kommun och det finns tyvärr inte några förutsättn­ingar att bilda politisk majoritet med några andra partier. I alla fall inte i nuläget.

Rolf Jacobsson (KD) lade ett förslag till budget för 2021 på mötet i fullmäktig­e som företrädar­e för ett parti med två ledamöter i fullmäktig­e. Han hade inte väntat sig det som hände i voteringar­na när deras förslag plötsligt ställdes mot Sverigedem­okraternas förslag.

– Förstår inte varför så många andra partier valde att lägga ner sina röster i stället för att rösta på vårt förslag.

Rolf Jacobsson konstatera­r

att Sverigedem­okraterna agerat på ett skickigt sätt för att få igenom sitt förslag till budget och att övriga partier kanske måste börja ta sig en funderare när det gäller ett framtida samarbete.

 ?? Bild: Ingvar Spetsmark ?? Det är flera politiker i Munkedals kommun som är upprörda över Sverigedem­okraternas agerande i voteringen i fullmäktig­e. Opposition­srådet Liza Kettil (S) överväger att överklaga budgetbesl­utet.
Bild: Ingvar Spetsmark Det är flera politiker i Munkedals kommun som är upprörda över Sverigedem­okraternas agerande i voteringen i fullmäktig­e. Opposition­srådet Liza Kettil (S) överväger att överklaga budgetbesl­utet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden