Bohusläningen

Greenpeace: Viktig seger för miljön och demokratin

- Anders Hagström anders.hagstrom@gp.se

Preems beslut är en viktig seger för miljörörel­sen – men också för demokratin. Det säger Greenpeace kampanjled­are Carl Schlyter.

– Protestern­a har visat att greenwashi­ng inte funkar, folket genomskåda­r det, säger han.

Under sensommare­n har protestern­a intensifie­rats. Greenpeace flaggskepp Rainbow Warrior III har synts på västkusten och flera aktivister har gripits under klimatmani­festatione­r.

Carl Schlyter har varit på plats i Lysekil under protestern­a för att prata med invånarna, politiker och näringsliv­et. Han tror att protestern­a har varit med och påverkat Preems beslut.

– Hade Preem fått tillstånd att släppa ut 2,7 miljoner ton koldioxid per år under lång tid framöver hade Sverige i princip inte haft en chans att nå våra klimatmål. Men minst lika viktig som miljövinst­en är att alla de tiotusenta­ls människor som har engagerat sig nu kan känna att det de har gjort spelar roll, säger han.

Enligt Magnus

Heimburg, nytillträd­d vd för Preem, är beslutet dock grundat på kommersiel­l grund, baserat på en sammanvägn­ing av projektets lönsamhet och tekniska genomförba­rhet.

– Jag är glad att Preem äntligen delar miljörörel­sens syn på att fossila investerin­gar inte har en framtid, säger Carl Schlyter.

Han har förståelse för att många Lysekilsbo­r oroas av beslutet, men menar samtidigt att samhället nu får en möjlighet och tid att ställa om den lokala ekonomin till näringar och jobb som är hållbara på sikt och att det kan vara fördelakti­gt att bli mindre beroende av en ensam arbetsgiva­re.

Någon överhängan­de risk att Preem ska lämna in en ny ansökan till exempel vid ett förändrat parlamenta­riskt läge ser Greenpeace inte heller i nuläget.

– Under överskådli­g tid är det inte kommersiel­lt gångbart. Vi ser hur hela fossilbran­schen dras med lönsamhets­problem. Det tråkiga är att man kunde ha tyckt att de skulle ha ställt om på grund av miljöprobl­em, säger Carl Schlyter.

Under dagen har

han suttit i möten med samarbetso­rganisatio­ner för att tacka för ett gott samarbete, men något särskilt firande finns inte planerat.

– Nu kan vi unna oss att fira en dag. Sen fortsätter en livslång kamp för bättre naturvård och klimat.

 ?? Bild: Andrew Mcconnell/greenpeace ?? Under sensommare­n har protestern­a mot utbyggnade­n i Lysekil intensifie­rats och flera aktivister har gripits under klimatmani­festatione­r.
Bild: Andrew Mcconnell/greenpeace Under sensommare­n har protestern­a mot utbyggnade­n i Lysekil intensifie­rats och flera aktivister har gripits under klimatmani­festatione­r.
 ?? Greenpeace ?? Carl Schlyter, kampanjled­are på Greenpeace.bild:
Greenpeace Carl Schlyter, kampanjled­are på Greenpeace.bild:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden