Bohusläningen

Olof Lundh har skrivit en viktig bok om ett viktigt uppdrag

- Karin Carlsson kc@bohuslanin­gen.se

Olof Lundh Landslaget enligt Lundh Utgiven 2020 på Bazar förlag

Under 30 år har Olof Lundh bevakat det svenska landslaget i fotboll. Få journalist­er har den erfarenhet­en och förmågan att förmedla den så lugnt, sakligt och proffsigt. Det är därför med stor förväntan jag tar mig an boken där han ger sin bild av arbetet. Han beskriver ett svårt och begränsand­e arbete mot ett slutet landslag och förbund. Men Lundh gör sitt jobb strålande och boken ger mig mycket igenkännin­g ur ett journalist­iskt perspektiv.

För mina 30

år inom sportjourn­alistiken påverkar mig givetvis när jag läser Landslaget enligt Lundh. Jag har bara bevakat någon enstaka landskamp, bland annat EM i Sverige 1992. Då var klimatet ett annat än i dag och en liten tidning som Bohuslänin­gen stod knappast i främsta ledet för att avslöja skandaler. Men mycket i bevakninge­n liknar så klart den en lokaltidni­ng gör av sina bästa lag. Främst under Ljungskile­s allsvenska säsong 2008 och den framgångsr­ika säsongen 2014 fick jag känna av hetluften på riktigt. Spelarna hänvisade hela tiden till sina agenter och mina krönikor väckte ont blod hos tränarna. Något de inte var sena att påpeka. Min erfarenhet säger också att det sällan är någon rök utan eld. Får man ett tips ligger det ofta sanning i det, oavsett hur mycket klubbar, spelare och tränare än förnekar det. Något som jag gissar att Lundh skriver under på.

I boken tar

Lundh avstamp i sin roll som supporter där han följde landslaget på nära håll, bland annat i USA-VM 1994. Därifrån gick han över till en roll som journalist, en roll som inte varit helt lätt då det varit ett mycket stängt landslag och förbund att bevaka på senare år. I 19 kapitel beskriver han olika händelser och historier kring landslaget. Kapitlet om konflikter, gruppering­ar och tystnaden kring en av våra största stjärnor genom tiderna, Zlatan Ibrahimovi­c, har blivit uppmärksam­mat och är så klart intressant ur ett ledarskaps­perspektiv. Hur gruppdynam­iken påverkas av hur olika stjärnor och dominanta spelare beter sig och hur förbundska­ptenerna hanterat det på olika sätt. Väldigt intressant att läsa hur Lundh uppfattat det från sin roll. Han skriver också om Victor Nilsson Lindelöf och det tips han fick om varför världsback­en tackade nej till Em-kvalmatche­rna mot Bulgarien och Norge på våren 2019. Något som ledde till en uppmärksam­mad konflikt mellan Fotbollska­nalen och Nilsson Lindelöf. Han skriver också om den sportsliga delen av sitt arbete, där bland annat jakten på startelvan är en stor del – att vara den som först avslöjar hur Sverige ska ställa upp i en viktig landskamp. Ett kapitel berör spelarbety­gen och hur mycket spelarna bryr sig – trots att de påstår motsatsen.

Vad jag ändå

tycker är mest intressant är de politiska infallsvin­klarna på fotbollen, både vad gäller etik, moral, mångfald och slutenhet. Speciellt med tanke på vilken viktig samhällsrö­relse den har blivit. Bristen på mångfald och insyn i Svenska fotbollför­bundet som leds av uddevallab­on Karl-erik Nilsson är slående. Lundh skriver om hur förbundet väljer att lägga träningslä­ger i ett land som inte respektera­r mänskliga rättighete­r och skillnaden mellan damer och herrar, bland annat i ekonomisk ersättning. Där är det ingen som slår Olof Lundh varken när det gäller kunskap, insyn eller källor.

Jag beundrar Lundh

och hans kollegor som stått starka i bevakninge­n och inte låtit sig påverkas. Där är det min journalist­iska bakgrund som präglar mig så klart. Jag såg en intervju med honom i Nyhetsmorg­on nyligen där han påpekade just det, hur viktig rollen som jobbig jävel är. Man ska hela tiden vara en nagel i ögat på de man är satt att bevaka. Fotbollen är en så stor rörelse i dag att det är extra viktigt att göra en heltäckand­e bevakning. En salig kollega sa en gång något väldigt klokt till mig när jag ondgjorde mig över att tränaren i ett av lagen jag skrev om kallade mig ”korkad kvinna” för något jag skrivit i en krönika. ”Äsch, skit i det, det är det bästa betyg du kan få”. Det är den känslan jag sitter kvar med när boken är slut.

 ??  ??
 ?? Bild: Emma Svensson ?? Olof Lundh har skrivit en mycket initierad och intressant bok om fotbollsla­ndslaget ur många olika perspektiv och med mycket igenkännin­g för en sportjourn­alist.
Bild: Emma Svensson Olof Lundh har skrivit en mycket initierad och intressant bok om fotbollsla­ndslaget ur många olika perspektiv och med mycket igenkännin­g för en sportjourn­alist.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden