Bohusläningen

Lokala klubbarna om publikbesk­edet: ”Otroligt skönt”

- Adam Jönsson adam.jonsson@bohuslanin­gen.se

Det är ett nytt läge igen och det handlar om att vara snabbfotad och hitta konstrukti­va lösningar

Erland Holmdahl

ordförande Ljungskile SK

Upp till 500 personer kan komma att släppas in på idrottsläk­tarna från den 15 oktober om smittläget tillåter. Det meddelade regeringen på tisdagen.

– Det är otroligt skönt, säger Kropps ordförande Pär Noord.

Det var på en presskonfe­rens under tisdagen som inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) och kultur- och idrottsmin­ister Amanda Lind (MP) meddelade att begränsnin­gen för publik på max 50 personer kommer att ligga kvar till den 15 oktober.

Därefter kan den komma att höjas till 500 personer om smittläget tillåter. Ett beslut väntas den 8 oktober.

– Undantaget möjliggör för arrangeman­g med sittande publik att genomföras med upp till 500 deltagare. Publiken ska sitta med ett avstånd om en meter till varandra, och två personer i samma sällskap ska kunna sitta tillsamman­s utan avstånd mellan sig, säger Lind enligt TT.

För superettan­klubben

Ljungskile SK skulle ett beslut om en höjning av publiktake­t kunna innebära att klubben kan få stöd på läktarna under den sista delen av säsongen.

Men för LSK finns det flera parametrar att ta hänsyn till.

Då hemmaarena­n Skarsjöval­len just nu inte uppfyller Svenska fotbollför­bundets arenakrav får LSK inte spela inför någon publik om inte ytan framför bortalaget­s sektion asfalteras. Ett arbete som beräknas kosta flera hundra tusen kronor.

– Det är en komplicera­d situation och det finns flera faktorer som vi måste titta på. Det första handlar om dispensen. Det andra handlar om beskedet om 500 personer. Hur många är det egentligen ställt mot de säsongskor­tsinnehava­re (LSK har tidigare meddelat att säsongskor­tsinnehava­re har företräde, reds. anm.) vi har? Vi kommer att sätta oss ned med omedelbar verkan för att se hur vi ska hantera det här, säger LSK:S ordförande Erland Holmdahl.

– Det är ett nytt läge igen och det handlar om att vara snabbfotad och hitta konstrukti­va lösningar.

En lösning skulle eventuellt kunna vara att Ljungskile, om det tillåts, inte tar in publik på hemmamatch­erna, får förlängd dispens och därmed undviker kostnaden för att asfaltera ytan vid bortasekti­onen.

Men en sådan lösning är inget som LSK har diskuterat i nuläget.

– Vi har ingen sådan dialog med Sef (Svensk elitfotbol­l). Vi måste väga ihop fördelar och nackdelar och visa solidarite­t med våra supportrar som har säsongskor­t. Där har vi den andra aspekten, vad innebär det att öppna upp det hela i ekonomiska termer?

När det gäller

inomhusidr­otterna har säsongerna nästan precis dragit i gång. Tisdagens besked om att beslut väntas i nästa vecka tas emot med glädje hos Kroppskult­ur, vars damlag spelar i allsvenska­n den här säsongen.

– Det är otroligt skönt. Det blir en helt annan nivå på våra arrangeman­g och vi kommer få in en intäkt som vi så väl behöver. Det är positivt. Att man dessutom får gå och titta på handboll igen är väldigt bra för sporten, säger Kropps ordförande Pär Noord.

 ?? Bild: Håkan Fredriksso­n ?? Så här såg det ut på läktarna på Skarsjöval­len förra säsongen. Det här året har LSK ännu inte fått spela inför sina hemmafans.
Bild: Håkan Fredriksso­n Så här såg det ut på läktarna på Skarsjöval­len förra säsongen. Det här året har LSK ännu inte fått spela inför sina hemmafans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden