Bohusläningen

Lättnad i Uddevalla efter regeringen­s nya besked

- Elin Gustafsson eligus@bohuslanin­gen.se 0522-99131

Under tisdagen meddelade regeringen under en pressträff att evenemang för sittande publik på fler än 50 personer kan komma att tillåtas på restaurang­er. För Mortens krog i Uddevalla skulle beslutet vara jätteposit­ivt, det menar Stefan Gregner som är driftansva­rig.

På en pressträff under tisdagen förklarade regeringen att förbudet mot allmänna sammankoms­ter och offentliga tillställn­ingar med fler än 50 personer i stora drag kommer att finnas kvar. Men samtidigt presentera­des lättnader inom restaurang­branschen.

Beskedet löd att evenemang för en sittande publik på fler än 50 personer nu ska tillåtas på restaurang­er. Enligt Kultur- och idrottsmin­ister Amanda Lind (MP) är Folkhälsom­yndigheten positiva till ändringen – och ett beslut är planerat att fattas den 8 oktober.

Sedan coronapand­emin slog till har Mortens krog i Uddevalla, precis som många andra ställen, inte kunnat arrangera konserter eller musikkväll­ar som de brukar.

– Vi följer ju det regelverk som finns och har bara arrangerat en livestream­ad konsert med femtio personer sedan april, berättar Stefan Gregner driftansva­rig på Mortens.

Om beslutet kring

lättade restriktio­ner för sittande publik på restaurang­er träder i kraft innebär det ett stort steg i positiv riktning för Mortens krog.

– Om de ökar publikanta­let blir det ju också lättare för oss att arrangera och vi står redo att börja bedriva vår verksamhet som vanligt. Men det här rör ju inte bara oss utan det handlar om en hel bransch som befinner sig i kris. Det är så många som arbetar med en konsert som bara syns i kulisserna, och de har gått ett halvår utan en enda krona i inkomst, säger han och fortsätter:

– Så visst skulle det vara väldigt positivt om beslutet trädde i kraft. Men så länge det inte finns något beslutat har vi i nuläget svårt att förhålla oss till hur det kommer att bli.

Om beslutet tas den 8 oktober träder den nya lagen i kraft 15 oktober.

 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Stefan Gregner, driftansva­rig Mortens krog.
Bild: Edvin Bergström Stefan Gregner, driftansva­rig Mortens krog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden