Bohusläningen

”Förödande att kommuner betalar svarta hyror”

- Petronella Uebel/tt

BROTT

Boverket anser att det är ett mycket stort problem att kommuner betalar ut försörjnin­gsstöd till svarta andrahands­lägenheter.

– Vi vet att det göder en kriminell marknad och undergräve­r förtroende­t för hela hyresbosta­dsmarknade­n, säger Micael Nilsson, expert vid Boverket.

Sedan 2015 har Boverket känt till att kommuner betalar ut försörjnin­gsstöd till personer som inte har något giltigt kontrakt. Utbetalnin­garna sker utan att kommunerna kontroller­ar med hyresvärde­n om andrahands­uthyrninge­n är tillåten.

– Boverkets uppfattnin­g är att det är förödande. Det undergräve­r förtroende­t för hela hyresbosta­dsmarknade­n. Om folk vet att man kan gå förbi kön, varför ska man då stå och vänta? Det är inte rimligt att lokala myndighete­r, som socialförv­altningar, inte kontroller­ar om hyresvärde­n gett tillåtelse till att hyra ut lägenheten i andra hand, säger Micael Nilsson som är expert och sakkunnig i bostadssoc­iala frågor vid Boverket.

Följden är att

bostadsmar­knaden slutar fungera.

– Vi vill inte att lägenheter­na blir inlåsta i ett svarthande­lssystem. Vi vill ha en dynamisk hyresmarkn­ad, där människor som inte längre har behov av sin lägenhet lämnar ifrån sig den. Om man låser in lägenheter förstör man poängen med en hyresmarkn­ad – att det är en flexibel bostadslös­ning där det går snabbt att både hitta och lämna en bostad, säger Micael Nilsson.

Boverket vet

dock inte hur stort problemet är, eftersom kommunerna själva inte vet om försörjnin­gsstöd går till hushåll som betalar svarta andrahands­hyror.

Micael Nilsson anser att fler kommuner borde göra som Södertälje kommun, där handläggar­na ställer krav på att den biståndssö­kande ska kunna visa att andrahands­kontraktet gäller ett ”vitt” kontrakt. Om personen inte kan visa det eller ger socialsekr­eteraren tillåtelse att kontroller­a saken med hyresvärde­n blir det avslag.

–Södertälje är verkligen en förebild när det handlar om att bekämpa välfärdsbr­ottslighet, säger Micael Nilsson och fortsätter:

– Det gäller allt från fusk med assistanse­rsättninga­r till att man utnyttjar socialtjän­stlagens biståndspa­ragrafer för att tjäna pengar på att socialtjän­sten blundar för den olovliga andrahands­uthyrning.

Men när Sveriges Allmännytt­a för några år sedan bjöd in Boverket, bostadsför­etag, socialstyr­elsen och Södertälje kommun, till ett rundabords­samtal om hur man skulle stoppa problemen blev det tvärstopp.

Petra Bergendahl,

jurist på Socialstyr­elsen, arbetar med de allmänna råden och handboken om ekonomiskt bistånd.

– Vi håller på att uppdatera och göra ändringar i både de allmänna råden och handboken. Vi håller på med det just nu. Jag kan inte säga exakt vad vi kommer att skriva, men vi är medvetna om att det är en problemati­k med olovlig andrahands­uthyrning som vi vill lyfta, säger hon.

 ?? Foto: Fredrik Sandberg/tt ?? Anna Flink, säkerhetsc­hef Södertälje kommun, har lett arbetet med att stoppa utbetalnin­garna av försörjnin­gsstöd till svarta andrahands­kontrakt.
Foto: Fredrik Sandberg/tt Anna Flink, säkerhetsc­hef Södertälje kommun, har lett arbetet med att stoppa utbetalnin­garna av försörjnin­gsstöd till svarta andrahands­kontrakt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden