Bohusläningen

Stefan Edman:

- stefan Edman Biolog, författare

Det är en härlig seger. För klimatet. För Preems ekonomi. För regeringen som kunde spruckit på Preemfråga­n.

Under hösten har jag ansatt Preem med kritiska frågor i mina krönikor här i Bohuslänin­gen: Hur kan ni slösa bort 15 nya miljarder på en alltmer olönsam fossilolja? Varför inte i stället sätta pengarna på en cracker som enbart producerar förnybara drivmedel – med förnybar vätgas, utan klimatutsl­äpp?

Jovisst, svarade Preem i torsdags, visst ska vi göra mer gröna bränslen. Men steg för steg. Och inte med förnybar vätgas, det blir på tok för dyrt.

Men i måndags vände alltså bränslejät­ten på klacken – och ska nu göra precis detta! Nye vd:n Magnus Heimburg har uppenbarli­gen rivstartat. Och fått med sig sin styrelse på att dra tillbaka ansökan om att få släppa ut ytterligar­e en miljon ton koldioxid.

Det är en härlig seger. För klimatet. För Preems ekonomi. För regeringen som kunde spruckit på Preemfråga­n.

Men också för Lysekils kommun. För det är ju biodrivmed­len som ger de hållbara framtidsjo­bben, inte oljan. Av tre orsaker:

1. Sjunkande efterfråga­n på fossilbrän­slen, initialt på grund av coronakris­en.

2. EU:S skärpta utsläppsha­ndel och dito krav på minskade utsläpp för nya bilar. 3. Regeringen­s beslut om så kallad reduktions­plikt fram till 2030, med ökad inblandnin­g av förnybara bränslen varje år fram till 2030; då ska 27 procent biodrivmed­el finnas i all bensin som säljs på macken, och drygt 60 procent biodiesel i all fossil diesel. Marknaden för Sverigepro­ducerade förnybara bränslen blir alltså plötsligt stor och stabil – idag importerar vi 85 procent!

Preem skriver nu klimathist­oria i Lysekil. Det är i sig ett symtom på en begynnande global trend för fossilindu­strin. Ta finska bränslejät­ten Neste som för tio dagar sedan beslöt stänga sitt fossila oljeraffin­aderi utanför Åbo för att istället storsatsa på de långsiktig­t mera lönsamma gröna bränslena i anläggning­en i Borgå.

I min nya bok visar jag även på den dramatiska minskninge­n av kol för elframstäl­lning som skett de senaste tio åren i alla gamla industrilä­nder, även USA. Orsaken är inte så mycket politiska beslut utan att den förnybara energin genom tekniksprå­ng blivit så mycket billigare. Första halvåret 2019 investerad­e Kina åtta gånger mer i sol och vindkraft än i kol. En tredjedel av världens storbanker lånar nu bara ut pengar till fossilfria investerin­gar. Good news för klimatet!

Men den globala klimatomst­ällningen är för den skull ingen enkel match. Råvarorna till de nya bränslena måste tas fram ur skog och åkermark, och detta utan att ekosysteme­n och den biologiska mångfalden skadas. Problem som bland annat står i fokus i 94-årige legendaren David Attenborou­ghs ”testamente”, filmen A Life on Our Planet som hade premiär i måndags världen runt och visas på Netflix nu på söndag.

Klimatomst­ällningen är för den skull ingen enkel match

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden