Bohusläningen

Preem: Raffinader­ibeslutet var endast kommersiel­lt

Inga politiska påtrycknin­gar låg bakom beslutet att dra tillbaka ansökan om att bygga ut Preemraff, enligt Preems kommunikat­ionschef, Dani Backteg. Detta efter att mejl mellan bolagets vd och regeringsk­ansliet nått dagens ljus.

- Niclas Jonasson niclas.jonasson @bohuslanin­gen.se

Preem har fått tillbaka miljarder i skatter och försökte få ytterligar­e pengar tillbaka från skatteinbe­talningar. Men bolaget är inte oroade för framtiden.

Samtidigt har miljöminis­ter Isabella Lövin (MP) kallats till miljöutsko­ttet efter att ministerns statssekre­terare mejlat detaljer om kommande budgetsats­ningar till Preems vd.

Preem drog på måndagen tillbaka sin ansökan om att bygga ut raffinader­iet i Lysekil. Strax därefter rapportera­de Dagens Nyheter att bolaget fått miljardstö­d av staten. Preem ska ha fått anstånd för moms, arbetsgiva­ravgifter och inkomstska­tter för 1,5 miljarder kronor.

Bolaget försökte också få tillbaka och få uppskov med att betala 2,27 miljarder i energioch koldioxids­katter, så kallade punktskatt­er. Något som man fick avslag på, eftersom det fanns en risk för att Preem inte skulle kunna betala tillbaka, enligt tidningen.

Preems presschef, Dani Backteg, bekräftar för Bohuslänin­gen att bolaget fått anstånd om 1,5 miljoner kronor. De pengarna ingår i det statliga stödpaket som regeringen lanserade som ett svar på den fallande ekonomin i coronapand­emins spår.

– Sedan fick vi muntligen förklarat för oss att punktskatt­erna inte ingår i det statliga stödpakete­t. Därför skulle det handläggas utifrån ett normalläge, säger han.

Att det fanns

en farhåga för att Preem inte skulle kunna betala tillbaka förklarar Backteg med att oljebransc­hen är svårberäkn­ad. Varje köp kostar mycket pengar, och det är först flera månader senare som pengar kommer åter till kassan, menar Backteg.

– I den fasen visste vi inte hur allvarligt covid skulle vara. Inbromsnin­gen gjorde att i hela Sydeuropa stannade folk inomhus, säger han och fortsätter:

– Bedömninge­n var att vi gärna ville invänta att betala, även om det är uppenbart att vi hade kunnat göra det. Dock fanns det en potential till att det skulle kosta mer än vad det annars skulle göra. Att vi skulle vara tvungna att sälja produkter billigare eller ta av andra pengar. Men vi har ju kunnat betala de skatterna som vi behövde.

Är ni oroade över er likviditet?

– Nej. Det har varit ett ansträngt läge, och det är fortsatt ett läge där ekonomin inte är normal. Vi påverkas fortfarand­e av det.

Under tisdagen

kallades miljöminis­ter Isabella Lövin (MP) till miljöutsko­ttet efter att Expressen rapportera­t om att hennes statssekre­terare Eva Svedling mejlat detaljer om kommande budgetsats­ningar till Preems vd. I ett mejl skrev Svedling att det vore ”bra

om ni hejar på” och syftade då på de gröna budgetsats­ningar som regeringen strax därefter aviserade.

– Jag kan försäkra att vårt beslut inte på något sätt har haft att göra med politiska påtrycknin­gar eller någon form av politisk förhandlin­g. Beslutet är till hundra procent ett kommersiel­lt beslut taget av Preems styrelse.

– Det finns ingenting alls. Det finns ingenting bakom de spekulatio­nerna. Vi har haft en konstrukti­v dialog med politiker och de partier som är represente­rade i regeringsk­ansliet, på ett sätt som är ansvarsful­lt av ett bolag.

– Vi följer en investerin­gsprocess, där ansökan är ett av de första stegen. Att ansökan tagit lång tid ligger inte i våra händer. Men efter att man har fått ansökan godkänd, då investerar man vidare. Det formella investerin­gsbeslutet var schemalagt till någonstans första halvåret 2021, vilket rent krasst innebär att vi avslutar projektet några månader tidigare än planerat.

I ett pressmedde­lande som skickades ut under måndagen stod det att projektet varit resurskräv­ande.

– Jag har inte mer uppgifter än det som finns i pressmedde­landet. I en verksamhet av den art som vi bedriver blir det oundviklig­t att det kostar att utveckla och forska. Vissa saker bär frukt, andra gör det inte, säger Dani Backteg, presschef på Preem.

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall/tt ?? Preem drog på måndagen tillbaka sin ansökan om att få bygga ut Preemraff i Lysekil.
Bild: Björn Larsson Rosvall/tt Preem drog på måndagen tillbaka sin ansökan om att få bygga ut Preemraff i Lysekil.
 ?? Bild: Pressbild ?? Dani Backteg, presschef på Preem, förnekar att det ska finnas någon överenskom­melse med regeringen.
Bild: Pressbild Dani Backteg, presschef på Preem, förnekar att det ska finnas någon överenskom­melse med regeringen.
 ?? Bild: Amir Nabizadeh/tt ?? Isabella Lövin (MP) kallades på tisdagen till miljönämnd­en.
Bild: Amir Nabizadeh/tt Isabella Lövin (MP) kallades på tisdagen till miljönämnd­en.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden