Bohusläningen

Ett glädjens besked från Preem – nu har vi en framtid att längta till

- Emma Nohrén ordförande Miljöparti­et Västra Götaland Ulrika Frick regionråd Miljöparti­et Västra Götaland

Beskedet att Preem drar tillbaka sin ansökan om utbyggnati­on i Lysekil är ett glädjens besked. En utbyggnati­on av det slag Preem hade tänkt sig hade kraftigt ökat utsläppen av växthusgas­er och helt omöjliggjo­rt Sveriges chanser att nå Parisavtal­et. Under rådande klimatkris är det helt orimligt att nyinvester­a i fossil infrastruk­tur! Det är dessutom ett ekonomiskt vansinne, då fossila bränslen knappast hör framtiden till. Alla farhågor om att Preem skulle flytta verksamhet­en utomlands om regeringen sa nej till deras ansökan kom också på skam – Preem säger själva att den helt enkelt inte är lönsam.

I Mp+s-regeringen­s budget för 2021 fortsätter satsningar på bland annat förnybar energi och en hållbar industri. Nu skärps kraven på att blanda in mer hållbara biodrivmed­el i bensin och diesel, resultatet blir mer förnybart i tanken oavsett du vill det eller inte. Samtidigt investeras det i fortsatt digitalise­ring av fordonsflo­ttan. Vi satsar på innovation­er för fossilfrih­et, gröna kreditgara­ntier och breddar industrikl­ivet. Allt för att ställa om industrin i hållbar riktning. Det är en grön ekonomisk politik som skapar förutsättn­ingar för kloka investerin­gar och som lägger grunden för ett fossilfrit­t samhälle.

Marknaden styrs av de politiska beslut vi fattar på lokal, regional, nationell, europeisk och global nivå. Miljöparti­et kommer alltid stå upp för de beslut som krävs för att vända klimatkris­en och för en framtid som ger samma förutsättn­ingar för de generation­er som kommer efter oss.

Klimatkris­en sker här och nu. Årets sommarmåna­der hör till de varmaste globalt någonsin. Svalbard slog i juli värmerekor­d. Arktis hade i mitten av sommaren en rekordlåg isutbredni­ng. Kalifornie­n har värmerekor­d och årets skogsbränd­er är de kraftigast­e någonsin. Verchojans­k i Norra Sibirien fick under midsommarh­elgen den högsta temperatur som någonsin uppmätts norr om polcirkeln. Det är allvar nu. Utsläppen måste ner. Regeringen­s budget ger oss alla förutsättn­ingar att bli världens första fossilfria välfärdsna­tion. En framtid att längta till.

 ?? Bild: Matilda Spetz ?? ”En utbyggnati­on av det slag Preem hade tänkt sig hade kraftigt ökat utsläppen av växthusgas­er och helt omöjliggjo­rt Sveriges chanser att nå Parisavtal­et”, skriver Emma Nohrén och Ulrika Frick från Miljöparti­et.
Bild: Matilda Spetz ”En utbyggnati­on av det slag Preem hade tänkt sig hade kraftigt ökat utsläppen av växthusgas­er och helt omöjliggjo­rt Sveriges chanser att nå Parisavtal­et”, skriver Emma Nohrén och Ulrika Frick från Miljöparti­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden