Bohusläningen

Regeringen öppnar för att tillåta större publik

-

Regeringen planerar för att lätta på 50regeln vid publikeven­emang – om inte smittoläge­t förvärras.

Från mitten av oktober kan sittande publik på upp till 500 personer tillåtas.

Förbudet mot allmänna sammankoms­ter och offentliga tillställn­ingar med fler än 50 personer blir kvar tills vidare – men lättnader är på gång, meddelar regeringen.

Ett undantag från förbudet kan bli aktuellt för arrangeman­g med sittande publik, som konserter och idrottsmat­cher. Beslutet ska fattas nästa vecka, den 8 oktober.

Om inte smittsprid­ningen tar fart innan dess kommer de nya reglerna i så fall att gälla från den 15 oktober. Kultur och idrottsmin­ister Amanda Lind (MP) utvecklade på en pressträff i Rosenbad i går:

– Ett undantag som tillåter arrangeman­g med sittande publik på upp till 500 personer kommer att genomföras. Publiken ska sitta på ett avstånd om en meter till varandra. Två personer i samma sällskap ska kunna sitta tillsamman­s utan avstånd mellan sig.

Förslaget på deltagarta­k och avstånd är i linje med vad Folkhälsom­yndigheten föreslår i sitt remissvar, sade Amanda Lind och fortsatte:

–Den dialog som vi har haft med flera sektorer inom branschen har varit avgörande för att göra de här undantagen, vi utesluter inte fler åtgärder längre fram, sade Lind.

Kultur och idrottsmin­istern poängterad­e dock att beslut kommer att fattas utifrån smittoläge.

Redan från den 8 oktober kommer dock sittande publik på fler än 50 personer att tillåtas på restaurang­er.

– Vi kommer då till rätta med den ologiska regeln att om 200 personer sitter och äter i samma lokal och någon sedan börjar uppträda, så måste nästan alla lämna, sade Amanda Lind.

Förutom undantagen från 50gränsen kommer regeringen även att påbörja ett arbete med att ta fram ett tillfällig­t regelverk, som berör andra sektorer.

– Vi vill inte ha orättvisor mellan verksamhet­er. Målet är att få ett mer enhetligt regelverk, så att verksamhet­er som i nuläget inte omfattas av ordningsla­gen, till exempel varuhus, kollektivt­rafik och stränder, också skulle kunna omfattas av samma regelverk, sade inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) till TT vid pressträff­en.

Folkhälsom­yndigheten får också i uppdrag av regeringen att se över om det går att göra ändringar i förbudsför­ordningen för exempelvis loppmarkna­der, demonstrat­ioner, mässor och nöjesparke­r. (TT)

 ?? Foto: Amir Nabizadeh/tt ?? Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) och kulturmini­ster Amanda Lind (MP) meddelade på en pressträff i går att undantag från 50-regeln kan bli aktuellt för arrangeman­g med sittande publik, från den 15 oktober om inte smittläget förvärras.
Foto: Amir Nabizadeh/tt Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) och kulturmini­ster Amanda Lind (MP) meddelade på en pressträff i går att undantag från 50-regeln kan bli aktuellt för arrangeman­g med sittande publik, från den 15 oktober om inte smittläget förvärras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden