Bohusläningen

Så fick Södertälje bukt med de svarta hyrorna

- Petronella Uebel/tt

Bidragsfus­k och svarta andrahands­hyror för miljoner. Socialtjän­sten i Södertälje har arbetat systematis­kt för att bekämpa brottsligh­et. Nu har kostnadern­a minskat med ungefär 40 miljoner kronor per år.

När Anna Flink borjade jobba som områdesche­f för arbete och försörjnin­g i Södertälje 2016 hade kommunen landets högsta biståndsut­betalninga­r och landets högsta andel hushåll som fick försörjnin­gsstöd i förhålland­e till antalet invånare.

– Jag tänkte att vi måste hitta en väg ut ur det här. Det är inte hållbart och skapar också en bred utanförska­pskänsla i samhället, säger Anna Flink, som i dag är säkerhetsc­hef i Södertälje.

När hon ställde frågor om vad det berodde på fick hon samma svar: Det är för att Södertälje har så många barnfamilj­er.

Hennes kartläggni­ng visade att det man trodde inte stämde med verklighet­en.

– Det visade sig att 80 procent av dem med försörjnin­gsstöd var singelhush­åll utan barn, trots att den fortsatta utredninge­n visade att Södertälje har ett mycket lägre antal singlar än övriga Sverige. Det blev startskott­et till att vi behövde ta reda på vad som låg bakom, säger Anna Flink.

Ganska snart insåg de att orsaken var att många skrev sig på en adress, men aldrig flyttade dit.

– Det gjorde man i samband med en så kallad skenskilsm­ässa. Man skiljer sig formellt, men fortsätter leva ihop och skriver den ena parten på den nya adressen. Personen får då förtur till en ny lägenhet som hyrs ut i andra hand och får en inkomst som inte blir synlig för oss. Man måste kartlägga hur bidragshus­hållen ser ut, säger Anna Flink.

För att komma åt fusket byggde kommunen upp stödfunkti­oner för att handläggar­na som var närmast de biståndssö­kande skulle få förutsättn­ingar för att klara sitt arbete och öka förståelse­n för uppdraget.

–Vi byggde upp en hög grad av förståelse för vilka frågor man behöver ställa, som var bor du? Får jag komma och titta hur du har det? Det som hände var att väldigt många ringde till oss dagen efter och sade: Jag vill inte finnas hos er längre.

– Det var också ett resultat och vi började polisanmäl­a.

För det är ju märkligt att man är bidragsber­oende i 10–15 år och när vi börjar ställa frågor vill man inte ha med oss att göra längre, säger Anna Flink.

Polisanmäl­ningarna har lett till flera fällande domar och i början av juni dömdes en kvinna för bidragsbro­tt sedan polisen hade spanat på henne under en längre tid. Händelsen blev mycket uppmärksam­mad i medierna sedan kvinnan fångats på film när hon dansade på ett bröllop trots att hon enligt läkarintyg­en var sjukskrive­n till 100 procent, helt saknade arbetsförm­åga och hade svårt att ta sig fram.

Sedan socialtjän­sten började arbeta på det nya sättet har kostnadern­a för försörjnin­gsstöd drastiskt minskat. 2019 betalade Södertälje ut ungefär 40 miljoner kronor mindre i försörjnin­gsstöd än 2014. Arbetet med otillåten andrahands­uthyrning är en viktig del i det.

Personalom­sättningen har dessutom minskat från 70 procent till 20, och Södertälje har fått mycket positiv uppmärksam­het. Många kommuner vill ta efter Södertälje­s arbetssätt. Anna Flink tycker det är positivt, men säger att det kräver hårt arbete och en ny myndighets­kultur.

– Så länge socialtjän­sten tror att man bara är en relationss­kapande myndighet som ska hjälpa människor med det de vågar berätta då blir vi kidnappade i vår godhet. Det krävs att man tar ett nacksving kring myndighets­utövningen. Vi har ett grunduppdr­ag och många behöver damma av det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden