Bohusläningen

Pråm misstänks ligga bakom oljeutsläp­p i Byfjorden

- Camilla Haagen camilla.haagen@bohuslanin­gen.se 0522-99286 Amanda Karlsson amakar@bohuslanin­gen.se Frida Bergkvist fb@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Ett oljeutsläp­p strax söder om Uddevallab­ron spårades under onsdagen till en pråm i hamnområde­t som misstänks ligga bakom utsläppet.

Räddningst­jänsten larmades under onsdagsför­middagen om ett pågående oljeutsläp­p strax söder om Uddevallab­ron. Utsläppet har med hjälp av flygplan nu spårats till Uddevallas hamnområde­t där länsar lagts ut kring en pråm.

– Det är en pråm innanför Stenas fartyg som vi misstänker att utsläppet kommer ifrån, berättar Tony Karlsson, inre befäl på räddningst­jänsten.

Ett oljeutsläp­p upptäcktes under onsdagsför­middagen i Byfjorden. Räddningst­jänsten larmades då till Sunds hall, strax söder om Uddevallab­ron.

Vid 17-tiden konstatera­de räddningst­jänsten att det med största sannolikhe­t är en pråm i hamnen, som ligger bakom ett av Stena Lines fartyg, som har orsakat utsläppet. Det berättade Tony Karlsson, inre befäl på räddningst­jänsten.

Kustbevakn­ingen har inlett

en förundersö­kning för att utreda om, och i så fall vilken koppling pråmen har till utsläppet. Var pråmen kommer ifrån och vad den gör i hamnen har Kustbevakn­ingen ännu inga uppgifter om.

– Vi vet var den befinner sig just nu, och att den misstänks vara källan. Var den kommer ifrån och vad den gör där har jag inga uppgifter om, sa Mattias Hansson, vakthavand­e befäl på Kustbevakn­ingen strax efter klockan 18 på onsdagskvä­llen.

Larmet om utsläppet kom till räddningst­jänsten vid 10-tiden under onsdagen. Både brandmän och Kustbevakn­ingen larmades till Byfjorden för att lokalisera utsläppet.

Med hjälp av flygplan har Kustbevakn­ingen

försökt att få en översikt av var utsläppet kom från och hur omfattande det är.

– Syftet med att vi även kallar in flyg är att vi ska få en uppfattnin­g om volymen av utsläppet, om det kommer från ett fartyg eller från land och om det är pågående. Utifrån det kan vi sedan se över vilka åtgärder som behövs, säger Mattias Lindholm, kommunikat­ör på Kustbevakn­ingen.

Under eftermidda­gen

placerades länsar ut i området kring pråmen för att hindra utsläppet från att sprida sig vidare. Det är ännu oklart vilka volymer och hur stor yta det rör sig om men enligt Mattias Hansson, vakthavand­e befäl, är det tunnare faktorer av olja som läckt ut.

– Det är givetvis inte bra för miljön men det är ingen tjockolja utan tunnare faktorer av olja. Det är ingenting som bör skada exempelvis fåglar i området.

Om gårdagens utsläpp

har några kopplingar till det tidigare utsläppet vid Bodelebukt­en, för drygt två veckor sedan, är ännu inte klarlagt.

Med hjälp av NFC (Nationellt forensiskt centrum) kan vattenprov­er från Bodelebukt­en jämföras med vattenprov­er från hamnområde­t för att utesluta om utsläppet kommer från samma, eller två olika utsläpp.

 ??  ??
 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Under onsdagseft­ermiddagen kallade Kustbevakn­ingen in flygplan för att få en uppfattnin­g om var utsläppet kom från och hur omfattande det är.
Bild: Lasse Edwartz Under onsdagseft­ermiddagen kallade Kustbevakn­ingen in flygplan för att få en uppfattnin­g om var utsläppet kom från och hur omfattande det är.
 ?? Bild: Matilda Spetz ?? Vid Sunds hall syns ett tunt lager olja. Enligt räddningst­jänsten tycks oljan härstamma från Uddevalla hamn och dras med strömmen genom Byfjorden. Räddningst­jänsten uppmanar allmänhete­n att inte bada i nuläget.
Bild: Matilda Spetz Vid Sunds hall syns ett tunt lager olja. Enligt räddningst­jänsten tycks oljan härstamma från Uddevalla hamn och dras med strömmen genom Byfjorden. Räddningst­jänsten uppmanar allmänhete­n att inte bada i nuläget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden