Bohusläningen

Äldreboend­e öppnar – med rädsla för smitta

- Julia Forsberg jufo@bohuslanin­gen.se 0522-99137

Efter mer än ett halvår öppnar nu äldreboend­e upp igen för besökare – men med nya förhållnin­gsregler och en viss oro bland personalen. – Det är med skräckblan­dad förtjusnin­g, säger Marion Vaern, avdelnings­chef på kommunen.

På onsdagen upphör besöksförb­udet på landets äldreboend­en. Det efter ett beslut från regeringen. I Uddevalla har det varit besöksförb­ud sedan den 11 mars. Det är med viss oro som man nu åter välkomnar anhöriga – och med en rad förhållnin­gsregler.

– Det är med skräckblan­dad förtjusnin­g som vi nu öppnar upp. Som besökare har man ett stort ansvar att inte sprida smitta till de boende. Förhoppnin­gsvis kommer alla följa de rutiner som vi har, säger Marion Vaern, chef för avdelninge­n social omsorg i Uddevalla.

Rutinerna har skickats

ut till boende och dennes kontaktper­son. Marion Vaern börjar med den första och viktigaste punkten.

– Personer med förkylning­ssymtom ska såklart stanna hemma. Det är för allas skull.

Den som vill besöka sin anhörig på ett boende ska dessutom meddela det i förväg.

– Vi har inte satt någon tidsgräns för det men vi vill att man ringer avdelninge­n innan man kommer på besök.

Vad händer om man bara dyker upp utan att meddela i förväg?

– Vi har inget lagstöd att hindra någon från att komma in. Men det är inte så svårt att ringa i förväg. Jag vet att anhöriga är kloka människor som kommer följa rutinen vi har. Så jag hoppas vi slipper ytterlighe­ter.

Väl på boendet

kommer besökaren att få sprita händerna och det ska finnas visir till utlåning. Visiret ska användas om man är närmare än två meter till den boende. Själva besöket bygger på att man träffas i den enskildes lägenhet, inte i några allmänna utrymmen.

– Det är viktigt att man kan hålla avstånd till såväl den anhörige som övriga boende och personal. Därför bör man inte vara fler än två, tre personer i lägenheter­na samtidigt, säger Marion Vaern.

– Sedan vill vi att man skriver sitt namn på en blankett i bostaden ifall vi skulle behöva smittspåra.

Hur kontroller­ar ni att det blir gjort?

– Nej det kan vi inte. allt bygger på frivilligh­et, säger Marion Vaern.

– Jag förstår att anhöriga längtar efter de sina. Men samtidigt är jag orolig för att alla verkligen ska förstå allvaret. Det är vi allihop, säger Marion Vaern

Från personalen­s sida finns också en oro, medger hon. Därför har de fått ta del av samma informatio­n som skickats ut till anhöriga. Så rutinerna ska vara kända av alla.

– Nu gäller det att vi håller i och håller ut genom att använda de rutiner vi har på plats.

Vad har ni för möjlighete­r att agera om en smittsprid­ning skulle ta fart igen?

– Då stänger vi. Det finns en upparbetad plan för hur det ska gå till i så fall eftersom då går smittskydd­slagen in. Ett besöksförb­ud avgörs då av smittskydd­et i Västra Götaland, säger Marion Vaern.

Något särskilt du hoppas på inför öppningen?

– Det enda jag känner nu är en förhoppnin­g om att inte alla kommer samtidigt till helgen. Vi tänker att i början kan bli det blir anstormnin­g. Så ring och förvarna innan besök. Anhöriga är kloka och med en bra dialog brukar allt lösa sig.

 ?? Bild: Pontus Lundahl/tt och Lasse Edwartz ?? I drygt ett halvår har äldreboend­ena varit stängda för besök. Under onsdagen öppnar de. Många längtar efter att fika med sin närstående men avdelnings­chef Marion Vaern manar till eftertänks­amhet.
Bild: Pontus Lundahl/tt och Lasse Edwartz I drygt ett halvår har äldreboend­ena varit stängda för besök. Under onsdagen öppnar de. Många längtar efter att fika med sin närstående men avdelnings­chef Marion Vaern manar till eftertänks­amhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden