Bohusläningen

De banar väg med livet som insats

”X en okänd bil bak kröken – kan förvandla oss till spöken”. Hylands abc-citat är vardag för vägarbetar­na på E 6. Nu vill branschen se dubbla böter för den som inte håller hastighets­gränsen.

-

Hela tiden susar bilar i hög hastighet förbi vägarbetet på E6. Här jobbar uppåt ett 20-tal personer med att få ordning på den vältrafike­rade vägen. Ett riskfyllt jobb – där fortkörare står för det största hotet. Nu vill branschen se fler hastighets­kontroller och dubbla böter.

– Det värsta är trafiken – tveklöst. Folk kör för fort. Det händer till och med att bilister kör över avspärrnin­gen och in i maskinerna.

Det berättar Ingemar Svensson. Han har jobbat på vägarna i över 40 år.

Han älskar det – att få se Sverige, att ena dagen befinna sig utanför gruvan i Kiruna för att dagen därpå jobba på vägarna i Smygehuk, i det sydligaste av Skåne.

Den här veckan är han i Bohuslän på ett av de många vägarbeten­a runt Uddevalla, på E 6 strax söder om Ljungskile. En sträcka på elva kilometer ska förstärkas och beläggas med ny asfalt. Innan dess ska den gamla beläggning­en fräsas bort. I det yttre körfältet behöver man komma nära en decimeter ner i vägbanan för att bli av med allt slitet material, därefter ska totalt 18 000 ton asfalt strykas över vägbanan.

För Ingemars Svensson och hans kollegor innebär det en dryg månads hårt arbete. Under tiden är vägen avstängd. Det är det säkraste, men långt ifrån vanligaste sättet att arbeta. På bara en bråkdel av de många arbeten som han och kollegorna utför stängs körbanan av för trafik, enligt Ingemar Svensson.

– I vanliga fall är man jätteoroli­g och tittar mer bakom sig än framför sig, men stänger vi av vägen och leder om trafiken på andra vägar kan vi jobba ostört. Det är en oerhörd skillnad.

Mellan 2003-2015

sammanstäl­lde Trafikverk­et olyckor och dödsfall vid vägarbeten. Totalt skedde det minst 3 958 olyckor med personskad­or vid vägarbeten och i nära 200 av dessa var vägarbetar­e iblandade. I en rapport från fackförbun­det Seko framgår det att 91 procent av förbundets medlemmar att de oroar sig för att arbeta på vägarna på grund av bristande säkerhet. Oftast handlar det om att man är rädd för att bli påkörd, enligt Erik Sandberg, kommunikat­ör på Seko.

– Farten är den absolut största faran. Det är väldigt vanligt att bilister kör för fort förbi vägarbeten och ibland är det bara millimeter det handlar om.

Förstärkni­ngen av E 6 är en del av ett sju år långt arbete som sträcker sig från Ljungskile ner till Kungälv. När den här etappen är avklarad ska samma sträcka i norrgående riktning rustas upp. Arbetet kommer att ske någon gång under sommarhalv­året nästa år och förhoppnin­gen är att även då kunna leda om trafiken till andra sidan, enligt Fredd Larsson, projektled­are på Trafikverk­et.

– Vi försöker att jobba på det här sättet i så stor utsträckni­ng det går men kommer vi närmare storstadsr­egionerna är det svårare. Den tunga trafiken gör att köerna blir ohållbara under dagtid. För att det ska vara säkert för de som arbetar krävs det att bilisterna kör i max 30 kilometer i timmen – det säger ju sig självt, det går inte.

Efter allvarliga incidenter

har man i exempelvis Göteborgso­mrådet, sedan cirka fem år tillbaka, slutat ha trafiken jämte vägarbeten. Här sker i stället arbetena med överlednin­g under natten. Att risken för olyckor och incidenter minskar innebär däremot inte att arbetet på vägarna är riskfritt, enligt Sekos Erik Sandberg. För att förbättra arbetsmilj­ön för vägarbetar­e vill förbundet avskräcka med dubbla böter för den som överskride­r hastighets­gränsen och se fler fartkontro­ller vid vägarbeten.

En fråga om begränsade resurser, enligt Håkan Klingborg, gruppchef trafikpoli­sen Väst.

– Vi försöker vara vid de här vägarbeten­a i den mån vi har möjlighet.

 ?? Bild: Matilda Spetz ?? På sträckan mellan Ljungskile och Stenungsun­d är hela körbanan avstängd – ett bra och säkert sätt att jobba, tycker Ingmar Svensson.
Bild: Matilda Spetz På sträckan mellan Ljungskile och Stenungsun­d är hela körbanan avstängd – ett bra och säkert sätt att jobba, tycker Ingmar Svensson.
 ??  ?? Arbetet på vägen innebär många risker. Främst är det psyket som får ta stryk, berättar vägarbetar­na på E 6. Olle Andersson är byggledare på Trafikverk­et.
Arbetet på vägen innebär många risker. Främst är det psyket som får ta stryk, berättar vägarbetar­na på E 6. Olle Andersson är byggledare på Trafikverk­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden