Bohusläningen

Svinens framfart måste bromsas

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Viltskador­na är en ödesfråga för svenska bönder och skogsägare. Det menar Lantbrukar­nas Riksförbun­d i en ny rapport. Och det är lätt att förstå vad de menar. Redan stora problem har ökat på senare år. I de värst drabbade skogsområd­ena är både mark- och buskskikt så hårt betade att hjortdjure­n lider av foderbrist.

De ekonomiska effekterna är mycket stora för ett redan pressat jordbruk. Enbart vildsvinen förstör grödor för över en miljard om året. Betesskado­rna i skogen uppgår till tolv miljarder om året. Därtill kostar viltolycko­r i trafiken årligen samhället fem miljarder.

Ändå är de belagda ekonomiska kostnadern­a bara toppen på isberget. De samhällsek­onomiska och miljömässi­ga effekterna av att bönder lägger ner verksamhet­en, eller av att man anpassar valet av grödor eller plantor efter viltet istället för att göra det utifrån lämplig växtföljd eller den lokala miljön, är svåröversk­ådliga men betydande.

Problemet kräver en flora av lösningar, och det mesta av det LRF föreslår är lätt att ställa sig bakom. De förenklade regler för försäljnin­g av vildsvinsk­ött som Livsmedels­verket tagit fram är bra, men tar för lång tid att implemente­ra och kan utökas mer. Skottpenga­r på och förbud mot utfodring av vildsvin är enkla åtgärder att införa och pröva effekten av.

Man kan även tillåta drönare vid jakt på vildsvin i tät vegetation.

Det är också rimligt att se över jaktlagen, som är utdaterad på många sätt. Men det framstår som lite märkligt att LRF i sammanhang­et riktar udden mot jägarkåren, och antyder att denna borde få ett ökat ansvar eller ökade kostnader för skadorna som viltet orsakar. Man kan inte tvinga folk att jaga. Och även om utveckling­en vänt uppåt senaste året är den långsiktig­a trenden att antalet jägare stadigt minskar. Det lär knappast hjälpa situatione­n om jakt ska förknippas med ännu högre kostnader eller förpliktel­ser.

Det är sant att jägarkåren i många fall driver på för ökad vilttillgå­ng, och att detta till viss del orsakar negativa effekter. Men till sist är det markägarna som beslutar om jakträtten, och som därmed kan reglera tillgången på vilt.

Lösningen är, som LRF till stor del är inne på, att uppmuntra och förenkla ökad jakt, och att försöka bygga på de gemensamma intressena. Viltköttet är till sin natur både miljövänli­gt och klimatsmar­t. Om fler svenskar kan lockas att köpa det, och om fler skolor eller andra offentliga inrättning­ar kan servera det, kan efterfråga­n åtminstone tillfällig­t drivas upp, och viltskador­na begränsas.

Det kan bli en god affär för såväl jägare och bönder som för det övriga samhället.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden