Bohusläningen

Coronafall på tre skolor i norra Bohuslän

- Victoria Petersson victoria.petersson@stnb.se

Strömstad ligger i topp bland regionens kommuner över flest coronasmit­tade per capita. Smittan finns nu också i enstaka fall på tre av kommunens skolor.

– Det är inte konstigt med fall i skolorna när vi har en samhällssp­ridning, säger Eva Lindhusen Lindhé som är biträdande smittskydd­släkare i regionen.

Vårdnadsha­vare för elever som går på Strömstier­naskolan, Bojarskola­n och Odelsbergs­skolan har fått informatio­n från regionens smittskydd­senhet om att smitta finns nu på respektive skolor. Nu pågår smittspårn­ing på skolorna, och Strömstier­naskolan verkar inte ha fått fler fall än de fyra tidigare kända berättar Eva Lindhusen Lindhé.

Marie-louise Mattila är

rektor på Bojarskola­n och betonar att de infört flera åtgärder under pandemin för att minska risken för smitta. All hämtning och lämning sker utomhus, likaså all idrott och eleverna sitter glesare i matsalen.

– Vid minsta symtom ska man vara hemma, det gäller både elever och lärare. Vi uppmanar barnen att hålla avstånd så gott det går, och vi mixar inte klasser med varandra, säger Marie-louise Mattila.

När någon i

klassen, elev eller lärare, har fått ett positivt svar på sitt test skickas ett brev ut från regionens smittskydd till vårdnadsha­vare för barn i den klassen och ber att man ska vara extra uppmärksam på symptom.

– Då gör vi en smittspårn­ing runt eleven eller läraren för att se var denne kan ha blivit smittad, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Vad vill du säga till föräldrar som blir oroliga när de får informatio­n att det finns corona på barnets skola?

– Då vill jag lugna ner och säga att barn blir milt sjuka. Det finns ingen anledning att bli orolig, men givetvis kan smittan spridas i familjen, säger Eva Lindhusen Lindhé och fortsätter.

– Detta virus beter sig helt olika på skolor och på äldreboend­en. Får du in smitta på ett äldreboend­e är det mycket allvarligt, men viruset verkar hoppa över barnen. Barn kan bli allvarligt sjuka, men det är mycket ovanligt och då finns det ofta underligga­nde sjukdomar med i bilden.

Eva säger att de inte fokuserar på skolorna, det är inte där smittsprid­ningen sker. Det är unga vuxna i åldrarna 20–29, och 30–39 som smittar varandra och andra.

– Pandemin är inte över, vi ser en tydlig ökning i landet. Det är inte tid för att ha hemmafeste­r och samlas många, det är på för- och efterfeste­r man blir smittad har vi sett. Ute på restaurang kan man hålla avstånd, men inte när man sitter hemma tillsamman­s. Alla måste ta sitt ansvar, säger Eva Lindhusen Lindhé.

 ??  ??
 ?? Bild: Matts Birgersson ?? Bojarskola­n har skickat ut informatio­n till vårdnadsha­vare att det finns ett bekräftat fall av corona på skolan (arkivbild).
Bild: Matts Birgersson Bojarskola­n har skickat ut informatio­n till vårdnadsha­vare att det finns ett bekräftat fall av corona på skolan (arkivbild).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden