Bohusläningen

Minnesmäst­aren Idriz Zogaj har ett vältränat komihåg

- Johan Ekfeldt/tt

Hur lång tid skulle du behöva för att memorera ordningen på korten i en kortlek? Personbäst­a för Idriz Zogaj är en och en halv minut. Han tävlar i internatio­nella minnestävl­ingar och använder en teknik som alla kan lära sig.

Det händer att man möter någon som är häpnadsväc­kande duktig på att minnas telefonnum­mer, namn ur almanackan eller historiska årtal. Förmodlige­n associerar han eller hon siffror och bokstäver med färger, bilder och andra sinnesförn­immelser, och har gjort det naturligt sedan barndomen.

Idriz Zogaj som grundat Svenska minnesförb­undet och etablerat minnesspor­ten i Sverige använder en liknande teknik. Hans framgångar är dock inte medfödda utan bygger på hård träning.

– Jag hade inget speciellt bra minne innan 25-årsåldern utan jag började lära mig minnestekn­iker när jag hittade en bok om det av en slump. Där stod också att man kan tävla i minne, säger han.

Idriz Zogaj kan

uppge ordningen i en kortlek efter att ha tittat på korten i en och en halv minut. Han var den förste svensk som kunde memorera mer än tusen binära tal (kombinatio­ner av ettor och nollor) på 30 minuter.

Till vardags är han civilingen­jör med en examen i teknisk fysik och jobbar för närvarande med att utveckla batterier.

– Mitt jobb är att testa och verifiera att det fungerar som det ska.

När han var

klar med sin utbildning runt millennies­kiftet ville han ha något nytt att bita i, kanske lära sig ett nytt språk. I samband med det snubblade han över boken om minnesträn­ing och det lät ju användbart för en som tänkte plugga glosor.

Men intresset växte till något mycket mer än så. År 2004 hade han kommit så långt att han vågade ställa upp i World Memory Championsh­ip i Manchester där han slutade på 22:a plats. Sedan dess har han blivit den svenska minnesspor­tens nestor och lett Sveriges landslag till flera Vm-medaljer, bland annat ett guld 2014.

– Jag är en hyfsad minnesatle­t, men långt ifrån världselit­en, säger Idriz.

Han berättar om den tvåfaldige världsmäst­aren Jonas honom och han kunde verkligen det. Jag uppmanade honom att inte bry sig om de svenska rekorden utan direkt börja jaga världsreko­rd.

Jonas von Essen väckte stor uppmärksam­het när han i tv-programmet ”Talang” visade att han hade memorerat 50 000 decimaler ur talet pi. Efter det har han klarat hela 100 000.

Men hur går det till?

– Även vi som tävlar i minne har svårt att ta in det. Det är som att stå bredvid Stefan Holm när han hoppar 2.40 i höjd. Du ser hur han gör men det verkar omöjligt.

Idriz Zogaj är noga med att påpeka att han själv och andra minnesatle­ter inte har någon särskild begåvning. De har bara lärt sig tekniken och den kan vem som helst tillägna sig. Sedan krävs det träning, precis som i fysiska sporter.

Grundknepe­t är att

man måste skapa inre bilder att associera till när informatio­nen ska memoreras. Då blir det mer konkret och levande och lättare att komma ihåg.

– Gärna bilder där man kan lukta och känna så att flera sinnen blir inblandade. Det skapar starkare minnen. Jag har färdiga bilder i huvudet för varje kort i en kortlek. Sedan måste du placera bilderna i ett rum, till exempel kan du föreställa dig vägen till mataffären och placera bilderna på olika platser längs vägen. Sedan går du sträckan i fantasin.

Idriz Zogaj önskar att han hade känt till den här metoden när han gick i skolan. För egentligen, menar han, är det ingenting annat än ren studietekn­ik det handlar om.

Han hoppas också

att minnestekn­iken ska kunna komma till användning inom äldreoch demensvård­en så småningom, ett område där han själv är med och utvecklar en app tillsamman­s med forskare för att kunna studera minnet hos äldre.

– Jag vet att det går att lära äldre dessa tekniker och att de har nytta av dem, men det går inte att slå fast att det kan skjuta fram ålderssjuk­domar som demens, det måste studeras vetenskapl­igt, vilket vi nu gör. Tyvärr är det svårt att undersöka det på oss minnesatle­ter eftersom vi alla är under 50.

Är du hemsk att spela memory med?

– Ja faktiskt, haha. Jag får förlora med flit när jag spelar med barn. Det där att barn skulle vara så bra på memory är en myt. De är bara mer engagerade än de flesta vuxna. De är där till hundra procent.

 ?? Bild: Adam Ihse/tt ?? ”Jag hade inget speciellt bra minne innan 25-årsåldern utan jag började lära mig minnestekn­iker när jag hittade en bok om det av en slump”, säger Idriz Zogaj.
Bild: Adam Ihse/tt ”Jag hade inget speciellt bra minne innan 25-årsåldern utan jag började lära mig minnestekn­iker när jag hittade en bok om det av en slump”, säger Idriz Zogaj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden