Bohusläningen

17-årige talangens galna facit – 42 mål på 19 matcher

- Linus Petersson linus.petersson@gp.se

I slutet av februari gjorde Leonardo Shahin tio (!) mål i en och samma match. Sedan dess har det rullat på – ordentligt. Sett över hela säsongen snittar 17-åringen mer än två mål per match.

– Man kan alltid göra fler! Det finns alltid chanser som man missar, säger han.

BK Häcken har imponerat stort i P17 allsvenska­n södra. Laget har tagit tio segrar på elva matcher och vräkt in 37 mål.

En av spelarna som har glänst allra mest bland de gulsvarta är Leonardo Shahin. 17-åringen toppar skytteliga­n på mäktiga 21 gjorda mål.

– Det känns som att det har gått bra i år. Vi har spelat bra som lag och sedan har jag fått göra några mål, säger han.

Några mål, ja. 21 stycken i allsvenska­n södra, alltså. 21 stycken även i ligacupen. Tio av dem kom mot Karlstads BK i slutet av februari.

Totalt har anfallaren därmed noterats för 42 mål – på 19 spelade matcher.

– Det är helt sjukt! Jag har aldrig varit med om något liknande facit. Det är exceptione­llt mycket, säger akademiche­f Tomas Andersson.

– Han har såklart saker kvar att slipa på, men guldämnet finns där. Gör du 42 baljor ... Det spelar ingen roll vilken nivå du spelar på. Framtiden ser bra ut.

BK Häcken fick

upp ögonen för Leonardo Shahin efter ett inkommet tips. Anfallaren, som tillhörde IFK Uddevalla då, bjöds in på ett provspel i början av förra året. Det blev lyckat – till slut.

– Han var lite oslipad då. Sprang mycket, men behövde tio chanser för att göra ett mål. Nu har han anammat det där. Han är ruggigt seriöst och känner själv att det går bra, säger Tomas Andersson.

Som ett kvitto på det har Shahin fått vara uppe och träna med klubbens A-lag under den senaste tiden. Dessutom togs han nyligen ut till P17-landslaget­s kommande samling på Öland, 5-8 oktober.

– Jag blev såklart jätteglad när jag fick samtalet av förbundska­pten. Det är något jag har längtat efter. Även om vi inte ska möta något annat land eftersom alla internatio­nella matcher är inställda på grund av corona så är det fortfarand­e alltid en ära att bli uttagen i en landslagst­rupp, säger han.

Hur ser du överlag på din tid och utveckling i BK Häcken?

– Jag trivs jättebra och det har varit väldigt utveckland­e. Jag har haft tur som har haft Hristijan (Cvetkovski) som tränare i P17. Han har hjälpt mig att utvecklas jättemycke­t. Sedan har jag haft bra lagkamrate­r och klubben har tagit hand om mig på ett jättebra sätt. Det har bara varit positiva grejer. Jag hoppas det fortsätter så.

Hur nära känner du att du är att få chansen i en allsvensk matchtrupp?

– Det är lite svårt att säga. Jag är ambitiös och vill försöka ta mig upp så snabbt som möjligt. Samtidigt behöver jag fortfarand­e tid. Jag måste vänja mig vid tempot och fysiken där uppe.

Som spelare beskrivs

Leonardo Shahin inte bara som en målskytt. Han har också stora styrkor i presspelet och i det hårda jobbet.

– Ju mer jag har utvecklats har jag börjat droppa ner från min anfallspos­ition. Det är en stor skillnad jämfört med när jag kom. Jag gillar att vara med i anfallen, vara delaktig och hämta boll. Även att slå avgörande passningar, bygga upp något för laget, säger han som, tillsamman­s med två lagkamrate­r, har flyttat in i Peter Gerhardsso­ns gamla lägenhet i Göteborg.

Det blir mycket Fifa-spelade där. Ibland lite väl högljutt.

– Vi fick något klagomål ... Jag är en dålig förlorare!

Leonardo Shahin skrattar.

Till sist: Hur många fler mål gör du i år?

– Det är två matcher kvar av allsvenska­n. Sedan blir det slutspel. Jag har snittet två mål per match hittills – jag tippar att jag håller det säsongen ut. Men det viktigaste är laget och att vi vinner matcher. Hur många mål jag gör är bara ett plus.

 ?? Bild: Jörgen Jarnberger ?? BK Häckens Leonardo Shahin i duell med IF Elfsborgs Otto Gustafsson.
Bild: Jörgen Jarnberger BK Häckens Leonardo Shahin i duell med IF Elfsborgs Otto Gustafsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden