Bohusläningen

Irnnes Omicevic: ”Nu har jag fått ett litet genombrott”

- Erik Weiefors erik.weiefors@bohuslanin­gen.se

Oddevold var på väg att tappa viktiga poäng i toppen av division 2. Det stod 2–2 i bohusderby­t mot Grebbestad och matchen var på väg att ta slut när frisparksl­äget kom. Då skickades en anonym 18-åring fram för att skjuta. En kille som inte spelat en enda seniormatc­h från start fick chansen – och tog den.

– Det är inte vem som helst som ger en 18-åring från bänken en frispark i 90:e minuten när det står 2–2 i ett derby liksom.

Orden kommer från Irnnes Omicevic som är den där 18-åringen. Oddevolds anfallare blev snabbt ett namn på allas läppar efter att han avgjort mot Grebbestad med ett frisparksm­ål.

– Om man har sett våra träningar så kan man inte vara förvånad och det var bestämt sedan innan att han skulle slå den om han kom in. Han är otroligt skicklig där men är mer än bara en frisparkss­kytt. Han tar stryk, ger stryk och är inte rädd för någon. Det krävs ett starkt huvud för det och han kommer att ha en stor framtid, säger Oddevoldtr­änaren Rikard Nilsson, som fick se Omicevics frispark gå i en perfekt båge över muren och in i det vänstra krysset.

– Nu har jag fått ett litet genombrott. Inte något stort och så men det är ett steg högre, säger huvudperso­nen när vi träffar honom några dagar efter derbyt där han blev matchhjält­e.

Irnnes Omicevic har

spelat åtta seriematch­er i år, alla som inhoppare, vilket inte är så underligt då det är hans första säsong i Oddevolds A-lag.

– Det känns bra. Klart att jag skulle vilja ha mer speltid för att jag vet vad jag kan, men det är tränaren som bestämmer. Under de minuterna jag har fått har jag gjort det bra. I början var det mycket nytt men jag kom in i det ganska snabbt, berättar han.

Irnnes har gjort skillnad när han blivit inbytt. Han hoppade in borta mot Åmål i augusti och satte 2–1 till Oddevold, vilket var hans första mål i seriespele­t.

– Det var också ett viktigt mål. Sedan flöt det på med 3–1 och 4–1. Jag bidrar med att öka tempot, säger 18-åringen som lyfter fram det känsliga tillslaget som en stor tillgång.

– Min bästa egenskap är min högerfot och jag kan avsluta från nästan var som helst. Som mot Grebbestad, det var ingen turträff jag fick utan det är skicklighe­t. Det är lite talang och mycket träning som ligger bakom. Jag har ett bra tryck och en riktigt vass högerfot, säger talangen.

Trots att Omicevic

är Oddevolds minst erfarna spelare var det alltså han som fick ansvaret att skjuta frisparken i det avgörande läget.

– Det har vi tagit innan på träningar och match. Du kan vara 40 år utan att kunna skjuta och det handlar om vem som är bäst på det. Även om jag inte är startspela­re just nu så vet jag att förtroende­t finns där.

Var du inte nervös?

– Faktiskt inte för jag har blivit bekväm med frisparkar. Jag tänkte: ska jag ta den med vänstern eller högern? Så stod Oscar (Iglicar) där med sin vänster så jag tog högern.

Skjuter du lika bra med vänstern?

– Nej, inte lika bra men nästan, säger Omicevic och ler.

De senaste säsongerna har Irnnes Omicevic tillhört Oddevolds akademi. Från U15 till U19 har han gjort mål efter mål och i vintras belönades han med en permanent plats i A-truppen.

Då hade han redan fått debutera i årets första träningsma­tch mot Stenungsun­d. Det blev seger och ett mål från den då 17-årige talangen.

Men spel på seniornivå testade Irnnes faktiskt på redan för fyra år sedan. Moderklubb­en är Hogstorps IF och där fick han som 14-åring spela i division 6. Den 9 september 2016 startade han på bänken, kom in och gjorde mål, när Hogstorp slog Munkedals lag 2 med 8–1.

– Gjorde jag mål? Jag minns det inte så bra, säger Irnnes som fortfarand­e bor kvar i föräldrahe­mmet i Hogstorp.

Debutsäson­gen i Oddevold

lär Irnnes Omicevic dock inte glömma. Laget slåss om uppflyttni­ng till division 1 och frisparksm­ålet mot Grebbestad innebär att Vänersborg­s IF petades ner från förstaplat­sen i tabellen.

Vad framtiden ger Irnnes Omicevic vet ingen. Själv vill han inte fundera på det utan tar hellre steg för steg med tålamod som ledord.

” Jag har ett bra tryck och en riktigt vass högerfot Irnnes Omicevic

Vad drömmer du om?

– Drömmar kan bli för stora och kan försämra mentalitet­en. Det är bättre att ha små mål för att kunna trappa upp sakta men säkert.

Hur ser ett av de små målen ut?

– Att ta en startplats i tvåan, eller kanske till och med i ettan. Göra några mål och sedan trappa upp, svarar Irnnes Omicevic.

 ?? Bild: Matilda Spetz ?? Irnnes Omicevic och Oddevold jagar uppflyttni­ng till division 1. ”Om vi gör jobbet och har den moralen vi hade mot Grebbestad så tror jag att vi tar hem det”, säger den 18-årige anfallaren.
Bild: Matilda Spetz Irnnes Omicevic och Oddevold jagar uppflyttni­ng till division 1. ”Om vi gör jobbet och har den moralen vi hade mot Grebbestad så tror jag att vi tar hem det”, säger den 18-årige anfallaren.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden