Bohusläningen

Andersson: ”Extremt roligt att få ta ut Viktor”

-

27:e minuten i Em-kvalet mot Spanien den 10 juni 2019: Mittfältar­en Viktor Claesson bars ut på bår med en karriärhot­ande knäskada på Santiago Bernabéu-stadion i Madrid. Dryga 15 månader senare säger förbundska­ptenen Janne Andersson:

– Det är extremt roligt att få ta ut Viktor. Välkommen tillbaka!

Efter en lång rehabilite­ringsperio­d är Claesson tillbaka i gammalt gott slag. Han har inlett säsongen starkt i ryska ligan och i kvalet till Champions League. Han gjorde ett av målen när Krasnodar slog Paok Thessaloni­ki med 2–1 hemma i förra veckan. I gårkväll spelades playoff-returen i Grekland.

Och nu är han också tillbaka i landslaget.

– Han har haft en lång resa tillbaka i rehaben. Det var en ”ful” skada han fick. Det är alltid tråkigt när ens spelare skadar sig. En av baksidorna i det här jobbet. Det är fantastisk­t roligt att ha sett honom nu och hur bra han har varit, säger Janne Andersson.

I juni 2019

var Claesson en av landslaget­s formstarka­ste spelare. Når han samma nivåer igen får Andersson angenäma problem kring vilka attackeran­de mittfältar­e han väljer. Claesson konkurrera­r med spelare som Emil Forsberg och Dejan Kulusevski.

I och med att det väntar tre landskampe­r inom en vecka – landskamp i Moskva och Nations League-möten i Zagreb och Lissabon – är truppen betydligt större än vanligt – hela 28 spelare.

Det ger möjlighet

att testa några nya spelare – Genclerbir­ligis Mattias Johansson, Rubin Kazans Carl Starfelt och Spartak Moskvas Jordan Larsson tillhörde överraskni­ngarna i truppen – i träningsla­ndskampen mot Ryssland.

– Vi ger några nya spelare chansen att visa upp sig, och det beror på att första matchen är en träningsma­tch. Samtidigt öppnar det upp för att den elvan som ska möta Kroatien kan förbereda sig på ett ännu bättre sätt. Den elvan är inte inblandad i Rysslandsm­atchen, säger Andersson.

Landslaget reser inte vidare till Zagreb med hela truppen. Troligen bantas truppen med tre spelare.

– Vilka det blir, det tar vi då. Jag har min plan, men samtidigt kan det hända mycket grejor. Jag vill inte namnge någon, men jag har en plan och det troliga är att det är bland de som inte spelat så mycket

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden